Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Állatok segítik a gyógyítást

Egér és patkány, kutya és macska, nyúl és minipig, sőt: majom is él a szegedi egyetem épületeiben. Az ottani laborok némelyikében ugyanis gyógyszerek és gyógyítási módszerek kikísérletezésében segítenek az állatok – az emberiségnek.
A kísérleti patkány jogait szigorú törvények védik. Fotó: DM/DV
Télen fűtött, nyáron klimatizált szobákban laknak, baktériumoktól megszűrt levegőt szívnak, naponta többször is tápot és friss vizet kapnak azok az állatok, amelyek a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak munkáját segítik. A több száz nemzedékre visszamenően kifejezetten a tudomány céljaira tenyésztett kísérleti állat darabjának ára akár több tízezer forint is lehet. De nem csak ezért tartják becsben a kísérletezéskor közreműködő állatokat a kutatók.

– Az állatvédelmi törvény, illetve számos nemzetközi jogszabály rögzíti, az ember mit tehet azokkal az állatokkal, amelyeket például gyógyszer- vagy orvosi kísérletekhez használ – mondja Benedek György.

Példaként említi a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) orvostudományi karának dékánja, az Élettani Intézet tanszékvezető professzora, hogy békákon, vagy kóbor és így begyűjtött macskán, vagy kutyán már nem végezhető kísérlet. Ilyen célra csak tenyésztőtől vásárolhatnak állatot. A leggyakrabban azonban az egyetem saját, Szegedhez közel kialakított állatházában tenyésztett egyedekből válogatnak.

Állatetikai bizottság is működik az egyetemen. E szakemberekből és civilekből, állatvédőkből álló testület dönt minden olyan esetről, amikor a kutatók munkájuk segítéséhez kérnek például patkányokat. De a megyei állat-egészségügyi állomás is rendszeresen ellenőrzi e munkát. Sőt: az egyetem állatorvosa gondoskodik arról, hogy a gondjaira bízott egerek, patkányok, nyulak, macskák, kutyák, s a majmok megfelelő körülmények között éljenek. Egy-egy ilyen állat ketrecét a belvárosi laborok közelébe helyezik, de ezeket az értékes ingatlanokat az egyetemi oktatás és kutatás céljaira, nem pedig ingatlanspekulánsok vágyainak kielégítésére építették.

– Egy-egy új molekula fizikokémiai sajátosságainak megállapítását követően szükség van állatkísérletekre is. Állatok nélkül ugyanis nem lehet az új gyógyszerek hatástani vizsgálatát (azoknak például a szívre, az idegrendszerre, más szervekre gyakorolt befolyását elemző kísérleteket végezni – állítja Nagymajtényi László toxikológus, az SZTE ÁOK Népegészségtani Intézetét vezető professzor. Az állatkísérletekhez azonban engedéllyel kell rendelkezni, s elvégzésükkor az elfogadott nemzetközi szabványoknak megfelelően kell eljárni. Minden esetben ennek a teljes folyamatnak kell megtörténnie, mielőtt az úgynevezett humán fázisra kerülne sor. E szakaszban önként jelentkező, egészséges embereken próbálják ki a készítmény hatását, vagy valamely, például diagnosztikus módszert. Csak e fázisokat követően kezdődik el azoknak alkalmazása a betegeken. Emiatt a speciális, minden esetben végrehajtandó folyamat miatt egy-egy új gyógyszer bevezetése a kezdetektől 6-10 éves munkát, s ez idő alatt természetszerűen állatkísérleteket is igényel.

Egyértelmű, hogy tilos fájdalmat okozni az állatnak, csak annyi példányt szabad használni, amennyit a nemzetközi előírások megengednek, s csak addig, amíg föltétlenül szükséges. Ilyen és ehhez hasonló szabályokat tartanak be azok a kutatók, akik állatokkal is dolgoznak.

– Sok generáció óta speciálisan kutatási célra tenyésztenek például egereket, patkányokat, kutyákat az egyetem állatházában, az ott kialakított körülmények között – magyarázza Nagymajtényi professzor. Emiatt természetes következmény, hogy ezek az állatok a „szabadba" kerülve néhány napon belül elpusztulnának.

Erkölcsi kérdéseket is fölvet, hogy az emberi fajnak van-e joga másik faj egyedeit kísérletre használni. Ugyanakkor látni kell: ezek az állatok a tudományt szolgálva jöttek a világra. Egyensúlyt nemcsak a törvény teremt a kísérleti állatok világában, hanem az is, hogy sorsuk alakulását szemmel tarthatják a civilek, az állatvédők is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képernyőről a gyerekszobába

Közismertségnek örvendő kismamát kerestünk – az adventi várakozásban egy boldog várandóst. A… Tovább olvasom