Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Állatrendőrséget szeretne az Orpheus

Szeged - 5–30 telefonhívás érkezik naponta kóbor állatokról az Orpheus Állatvédő Egyesület szegedi központjába: az állatvédők hétfőn egy kidobott szuka kutyát 5 kiskutyájával mentettek meg. Megoldást jelenthetne az állatrendőrség megalakítása.
Öt kiskutyát és anyjukat dobta az utcára egy lelketlen állattartó hétfőn Szegeden. Csak az állatmentők gyors segítségnyújtása révén maradtak életben a pár hetes csöppségek.

– Napi 5–30 telefonhívás érkezik hozzánk kóbor ebekről: 80–90 százalékuk a nem megfelelő tartás miatt csak ideiglenesen szökött ki az utcára. Ugyanakkor ez is állatkínzásnak minősül, ami 2 év letöltendő börtönbüntetéssel is sújtható. Magyarországon tudomásom szerint állatkínzásért még senki nem kapott letöltendőt, és felfüggesztett börtönről vagy pénzbüntetésről is csak ritkán hallani. Az Orpheus Állatvédő Egyesület évente 300–400 kóbor állatot fog be Szegeden és környékén – mondta Seres Zoltán egyesületi elnök.

Precedens ítélet:

275 ezer forint pénzbüntetésre – nem teljesítés esetén 110 napi fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre – ítélt jogerősen egy 31 éves tiszaföldvári nőt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság október közepén. Állatkínzásban találták bűnösnek: 2010 nyarán korábbi figyelmeztetés ellenére is élelem és víz nélkül hagyta magára láncra kikötött kutyáját. A szerencsétlen négylábút hosszú időn keresztül a 30 fokos hőségben szomjaztatták.

Fejlettebb országokban – például az USA-ban, Nagy Britanniában, Dél-Afrikában – az állatok jogainak védelmében az ország hivatalos rendvédelmi szerveitől függetlenül, de velük partneri viszonyban dolgozva állatrendőrség működik. Az Amerikai Egyesült Államokban 2009-ben tovább szigorították az állatok védelmét szolgáló törvényt: a gazda nem tekintheti tulajdonának az állatot (az amerikai jog szerint a tulajdonával azt csinál az ember, amit akar). Ő csak eltartó, aki köteles a tartott állatok jogait betartani. A pozitív példa már a szemünk előtt lebeg, de mikor jöhet létre Magyarországon is egy állatrendőrség?

– Néhány éve írtunk levelet a rendészeti minisztériumba: ha módosítják a rendészeti törvényt, abban mondják ki az állatrendőrség felállítását. A válasz: ha lesz reform, nem fogják elfeledni kérésünket. Azóta semmi sem történt – mondta Seres Zoltán. szerinte a törvénymódosítást akár egyetlen állatszerető országgyűlési képviselő is kezdeményezhetné. – Novemberben a Facebookon létrehoztuk az Állatrendőrség oldalt: jelenleg 8200 tagja van. Távlati célunk egy 100 ezres közösség elérése, ami után magunk tudnánk kezdeményezni a reformot – magyarázta Seres.

Gazdit keresnek

Az egyesület állatvédelmi központjában az öt kiskutya és az anyjuk mellett sok utcára kidobott, megmentésre váró állat keresi új gazdáját. Az állatvédők a www.ebrendeszet.hu oldalon, illetve a 20/360-9846-os számon érhetők el.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. baloghkatica 2012. január 14. 15:57
  „A veszettség elleni oltás 4.500. Ft, habár a vakcina fecskendővel és tűvel 300 Ft-ból kijönne, ha a sok sok regisztráció kamarai árlista fel nem 15x öné :( A lakosságot a mélységbe dönti a rendszer, ezért sem oltatják az állataikat a lakosok...”
 • 20. Mjuriele 2012. január 13. 17:43
  „Nem kötekedésképp írom de a veszettség elleni oltás hol 2 ezer ft?
  Egyébként már rég itt lenne az ideje hogy büntessék azt aki felelőtlen és hanyag!
  Nem muszáj senkinek sem állatot tartani ha nem tudó róluk megfelelően gondoskodni.”
 • 19. nyomdasz63 2012. január 12. 23:03
  „Ma reggel a TV-ben mondta valami menhely vezetője,hogy nem vezetik be szinte sehol az önkormányzatok az ebadót...csak törvényi lehetőségük volna rá.
  Az elkóborolt kutyák 80%-a a kötelező(?) veszettség elleni oltást nem kapták meg,ami 2ezer forint---nyilatkozta---akkor mit lehet várni ,ennek az összegnek a többszörösét majd befizetik?”
 • 18. klj-54 2012. január 12. 19:24
  „moderálva offtopic”
 • 17. reader 2012. január 12. 19:22
  „Helyes! Az állatok nem nagyon tehetnek arról ha retardáltak a gazdáik.”
 • 16. Neszemetelj! 2012. január 12. 18:44
  „Támogatom az állatrendőrséget, de már most is késő!
  Az ebadóról meg annyit, ha jó helyre megy, akkor áldásom rá! Az aki sajnál 6000 ft-ot évente, az ne tartson állatot, mert bizony az nem olcsó mulatság. Ez is olyan slamasztika, mint a 300 ft-os vizitdíj volt. Azok ellenezték a legjobban, akik napi 700 ft-ot elköltenek cigarettára, vagy piára.
  Nekem 2 nagytestű kutyám van (2,5 évesek), mindkettő ivartalanított így mentesülünk az ebadó alól, de még ennek ellenére is fizetnék, ha tudnám hogy az összes ebadó a menhelyekre kerül étel vagy oltások formájában!

  Az pedig hogy az állatokat is élőlényként kezeljék egyes emberek, ahhoz rendet kell tenni a fejekben!!!

  "Az ember az egyetlen állat, amely milliószámra mészárolja a saját fajtáját, és gránáttölcsérektől kilyuggatott, szögesdróttal szétszabdalt pusztasággá változtatja a tájat. Egyszer talán majd kiirtja magát, és átengedi a világot a fáknak és a madaraknak... talán az is lenne a legjobb." (Ken Follett)”
 • 15. Horthyszobor 2012. január 12. 16:03
  „Jó volna egy komolyabb állatvédelmi rendszer. Viszont pont nem ennek az egyesületnek kellene az élére állni, mert nehogy sima rendőrség legyen belőle...”
 • 14. vári 2012. január 12. 15:57
  „klj-54

  "Mert tőlük az ember megdögölhet a fagyban az utcán, hisz számukra csak a díszpinty és státuszszimbólum eb a lényeges:("

  Nem jó semmire ez a relativizálás. Ugyanilyen alapon lehetne azon is vekengeni, hogy "miért a hajléktalanoknak osztasz ételt ahelyett, hogy a beteg gyerekeken segítenél?!", vagy hogy "mi az, hogy camembert sajtot veszel a boltban, miközben emberek éheznek? ha fontosak a szegények, miért nem adod nekik a pénzt, te meg eszel parizert?"

  Vannak emberek, akik kiszolgáltatott embertársainkon segítenek.
  Vannak, akik a kiszolgáltatott állatokon.
  Vannak, akik embereken is, állatokon is, ahogy energiájuk, idejük engedi.
  És vannak, akik senkinek sem segítenek. Őket kellene számonkérni, nem azokat, akik csinálnak valamit...”
 • 13. janabs 2012. január 12. 13:10
  „11. klj-54
  Sajnos nem találtam meg a honlapod, szóval én sem tudom ki vagy :( Csak annyit tudtam meg, hogy rendszeresen látogatod a délmagyar.hu-t, hogy megoszthasd a véleményedet arról amit az újságban olvastál (ami hozzád jár).”
 • 12. lamuria 2012. január 12. 12:46
  „KULFOLDON VAN ES NAGYON JOL MUKODIK AZ ALLAT RENDORSEG ..
  OSSZE SZEDIK AZ ALLATOKAT -- TISZTA MENHEJRE VISZIK AHOL JOOOOOOOOOOOOOOOOOOL BANAK VELUK . VACCINAT IS KAPNAK , ES UTANA PROBALNAK NEKIK JOOOOOOOOOOOOOOOO OTHONT TALALNI -

  ps. szandekos hosszu jo es nagy betuk”
 • 11. klj-54 2012. január 12. 12:27
  „5. janabs
  Igazad van, ételt nem osztottam.
  De valamit megtanultam nagyimtól:
  Úgy adjak, hogy azzal ne alázzam meg azt aki kapta.
  Tudod, lövésem sincs, hogy te ki vagy?
  Rólam azért elég sok dolog kiderül honlapomon.
  Én ugyanis úgy merek csak bírálni bárkit- bármit, hogy felvállalom önmagamat!
  Lehet űberelni:)”
 • 10. Bond 2012. január 12. 12:19
  „4. klj-54 2012.01.12. 09:33
  De azért annak is örülnék, ha a méltóságos állatvédők először az emberekkel foglalkoznának olyan vehemenciával, mint az állatokkal!

  Úgy unom már, hogy valaki ezt mindig megjegyzi. Ez a cikk az állatokról szól. A cikkek 99%-át emberekről irják, akkor meg mit kell itt hőzöngeni? Mit szólnál, ha az állatvédők minden leukémiás kisgyerekhez beírnák kommentbe, hogy "csapd a falhoz, szülj másikat"? Vagy minden szegénységről szóló cikkhez odatrollkodnánk, hogy "biztos megérdemelte, mert lusta volt"?”
 • 9. janabs 2012. január 12. 12:05
  „Már több önkormányzat jelezte, hogy nem vezeti be az ebadót. De ha valaki emiatt teszi ki a kutyáját, akkor lehet a kutyának jobb is lenne egy másik gazdánál. Viszont (bár rég rossz ha valakinél szempont az évi 6000 forint a kutya etetése, orvosi költségei mellett) lehet, hogy ösztönözné az embereket, hogy menhelyről fogadjanak örökbe kutyát, ami úgyis adómentes, sőt még legtöbbször ivartalanított is.”
 • 8. papika56 2012. január 12. 11:21
  „Ha most ennyi az utcára kitett eb, mennyi lesz majd akkor, ha bevezetik az eb adót. Évi 6000.-ft v. vadabb kutyák esetében : 20 000.-Ft/ év.
  Sok ember aki csak játszani tart a gyereknek kutyát,majd megunják --kiteszik az utcára.
  Aki családtagként ,társ ként tartja --soha nem engedi szélnek a kedvencét. Sok állat a szilveszteri durrogtatás miatt szökött el és még most is keresi a gazdája. Én is láttam éppen tegnap 2 kutyát, nyakövvel, gondozottan --utcán koborólni.
  Jön a tavasz..jön a párzási időszak , ilyenkor is hajtja a vérük, könnyen elszöknek .”
 • 7. pistimolnar 2012. január 12. 11:18
  „Az állatrendőrség az embernek látszó állatokat is begyűjti majd?”
 • 6. racionalitás? 2012. január 12. 11:12
  „ÉN EGY NORMÁLIS RENDŐRSÉGET SZERETNÉK....JOGKÖRREL--NEM PEDIG EGY BÜNTETŐ-BEHAJTÓ-DE HATÁSKÖRNÉLKÜLI VALAMIT.”
 • 5. janabs 2012. január 12. 10:33
  „Már elvileg létezik az országos állatvédőrség, akik együtt működnek a rendőrséggel is. Persze azt nem tudom milyen aktivitással, de a múlt heti csepeli állatok kimentése is hozzájuk fűződik.
  Vannak külön szervezetek, amik foglalkoznak például a hajléktalanokkal, szóval emiatt nem hiszem hogy fel kéne hagyni az állatvédelemmel. Főleg, hogy (legalábbis az én tapasztalatom alapján), akit érdekel az állatok jóléte az tesz az emberekért is valamit. Feltételezem, hogy klj-54 például nem osztott még ételt sosem a hajléktalanoknak, és valószínűleg semmilyen demonstráción sem vett részt ezzel kapcsolatban.”
 • 4. klj-54 2012. január 12. 09:33
  „Olvasom a zújságot (mert nekem jár:), hogyaszongya:
  "A gazda nem tekintheti tulajdonának az állatot, "
  Nos akkor etesse és tartsa el a gazdája!
  Panelban lakom és mivel én valóban szeretem az állatokat (ezért nősültem háromszor:) tévedésből sem tartok semmilyen
  jószágot benne!
  De azért annak is örülnék, ha a méltóságos állatvédők először az emberekkel foglalkoznának olyan vehemenciával, mint az állatokkal!
  Mert tőlük az ember megdögölhet a fagyban az utcán, hisz számukra csak a díszpinty és státuszszimbólum eb a lényeges:(”
 • 3. mango1 2012. január 12. 09:32
  „kiket küldtünk a parlamentbe---hát egy sincs közülük aki az ÁLLATOK ÉRDEKÉBEN fel szólalna---remélem valakinek a lelkiismerete megmozdul és felszólal végre---már nagyon kellene itt is az ---ÁLLAT RENDÖRSÉG---”
 • 2. Krampampuli 2012. január 12. 09:10
  „1. Valahol 2012.01.12. 08:12
  Végre egy jó kezdeményezés!
  Csak tudnám mi a selyemben született rózsafán felnőtt holdkórságnak kell az olyannak háziállat, aki tesz rá magasról és még bántja is őket?

  - hogy kapjon egy kis szeretetet mert semmi mástól nem kap...”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszámlálás a baglyoknál

Szeged - Bár az erdei fülesbagoly (Asio otus) Magyarország egyik legközismertebb bagolyfaja, sem a… Tovább olvasom