Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Állatvédő alapítványok a lista élén

Szeged - Idén 255 millió forintot kaptak Csongrád megyei civil szervezetek az egyszázalékos felajánlásokból, pedig csupán az adózók egyharmada élt a jogszabály adta lehetőséggel. A megyében a szegedi székhelyű Tappancs Állatvédő Alapítvány gyűjtötte a legtöbbet, közel 19 millió forint.
A személyi jövedelemadóról szóló törvény tizenegyedik éve teszi lehetővé, hogy az adófizető magánszemélyek a befizetett személyi jövedelemadójuk meghatározott részének egy (1998-tól 1+1) százalékáról rendelkezhessenek. Csupán az adózók egyharmada él a felajánlással.

Az SZDSZ három százalékot javasol

Az SZDSZ azt javasolja, hogy az adófizetők a jövőben személyi jövedelemadójuk három százalékáról rendelkezhessenek az eddigi két százalék helyett, mert ez lehetővé tenné az állami kivonulást a civil szféra finanszírozásának területéről – jelentette be Horn Gábor és Gusztos Péter, a párt két ügyvivője tegnap. Horn Gábor hangsúlyozta: szeretnék elérni, hogy a civil élet finanszírozásából teljes egészében vonuljon ki a politika.

255 millió az adózóktól

Idén 1200 Csongrád megyei alapítvány összesen 255 millió forintot kapott az adózók egyszázalékos felajánlásaiból. Az APEH honlapján közétett adatok alapján a legtöbb felajánlást a megyében – közel 19 millió forintot – a Délmagyarország és a Délvilág által is támogatott állatvédő egyesület, a Tappancs Alapítvány kapta – tavalyi bevételéhez képest több mint ötmillió forinttal gyűjtött többet.

– Számítottunk rá, hogy többet kapunk, mint tavaly, de ilyen magas összegről még csak nem is álmodtunk. A menhelyünkre idén szeptember 30-áig 349 eb érkezett, és 373 kutyát adtunk örökbe. Átlagosan 238 kutyust tartunk a 112 férőhelyen – árulta el az alapítvány elnöke, Farkas Gabriella.

Dobogón az újszülöttek is

A második helyet is egy állatvédő egyesület, a szintén szegedi székhelyű Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület foglalja el: majdnem 16 és fél millió forintot gyűjtöttek. A képzeletbeli dobogóra még a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat kapaszkodott fel: a három megyében évente közel 1300 mentést végző alapítványnak közel hat és fél millió forint jutott.

Az APEH fizet

– A civil szervezetek még szeptemberben megkapták az értesítést a nekik felajánlott összeg nagyságáról. Az alapítványoknak 30 napon belül egy kitöltött adatlapot és egy nyilatkozatot kell visszaküldeniük az APEH-nak. Ezután újabb 30 napon belül kaphatják meg az egy százalékból összegyűlt összeget – mondta el Nagy Péter az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának főosztályvezetője. A kedvezményezettek közül a korábbi évekhez hasonlóan választottak az adózók: a legtöbben a gyermek-, egészség- és környezetvédelmi szervezetek mellett az állatvédő egyesületeknek utaltak. A civil szervezeteknek jövő októberig sajtónyilatkozatot kell tenniük, hogy mire használták a felajánlott összeget.

Akiknek alig jutott

Azon civil szervezetek nevét is összegyűjtöttük az APEH honlapjáról, akik a legkevesebb bevételhez jutottak Csongrád megyében az adózók egyszázalékos felajánlásaiból. A forintban még kifejezhető legkevesebb összeget a szentesi Four Diamond Sportegyesület kapta, mindössze 7 forintot. A listán a Ruzsai Önkéntes Tűzoltók Egyesülete a második, 14 forinttal. A Szetipa Túra Alapítvány 54 forinttal fért fel a képzeletbeli dobogóra. A Makó Művészeti Életéért Alapítvány 70, a Csonka János Szakközépiskola Diáksport Alapítványa 83 forintot gyűjtött.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iván, a mini szarvas

Aki a verőfényes őszi napsütésben a Szegedi Vadasparkba látogat, ne lepődjön meg, ha séta közben… Tovább olvasom