Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Allergiakutatás: 800 jelentkezőt várnak, 5000 Ft-ot fizetnek

Szeged - Az allergia kialakulásában kulcsszerepet játszó gének megtalálására tesz kísérletet a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikája, amely egy nemzetközi projektben 400 pollenallergiástól és ugyanennyi egészséges önkéntestől vesz vért.
Az allergia kialakulásában kulcsszerepet játszó gének megtalálására tesz kísérletet a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikája, amely egy nemzetközi projektben 400 pollenallergiástól és ugyanennyi egészséges önkéntestől vesz vért – már lehet jelentkezni. Lapunk is segít önkénteseket toborozni.

– Áldozzunk két kémcső vért a tudomány oltárán! – kapacitálja a szegedieket az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika egyetemi adjunktusa, Altmayer Anita. Az intézmény egy kétéves, Európai Unió finanszírozta kutatás betegvizsgálati és DNS-mintagyűjtő központja lesz: nyolc európai és egy tengerentúli egyetemmel közösen matematikai modelleket, illetve azok révén felismert törvényszerűségeket igyekeznek alkalmazni a gének azonosításában és szerepük feltérképezésében. Céljuk, hogy megtalálják azokat a kulcsgéneket, amelyek felelősek lehetnek az allergia kialakulásáért.

Évről évre több az allergiás hazánkban – mondja Altmayer Anita.
Fotó: Segesvári Csaba

Ennek érdekében a szegedi bőrklinikán önként jelentkezőktől – négyszáz allergiás betegtől és ugyanennyi egészségestől – vesznek vérmintát. – Utóbbiak akkor alkalmasak, ha még nem jelentkeztek allergiás tüneteik, orrviszketés, tüsszögés, asztmás panaszok – mondja Altmayer Anita. Ötéves kortól várják a donorok jelentkezését, 18 éves kor alatt szülői beleegyezés szükséges. Az önkénteseken először bőrtesztet végeznek: aki negatív eredményt produkál, a „második körbe" kerül. Tőlük vért vesznek, cserébe pedig ötezer forintot kapnak. Tegnap óta lehet jelentkezni a 30/929-6062-es telefonszámon, munkanapokon 14 és 19 óra között.

Toborzunk

Szerkesztőségünk is igyekszik segíteni a projekt sikeres megvalósulását: folyamatosan beszámolunk a kutatás fejleményeiről. Szándékaink szerint bemutatunk majd néhány vállalkozó kedvű, a projektben részt vevő beteget és egészséges önkéntest is.

A négyszáz betegnek honoráriumot ugyan nem tudnak adni, számukra a kutatás majdani sikere hozhat pénzben ki nem fejezhető profitot: meggyógyulhatnak. – A program eredményeként belátható időn belül – ez efféle projekteknél egy évtizednél hosszabb intervallumot is jelenthet – egy csepp vérből meg lehet majd határozni, hogy valaki milyen allergiában szenved, s melyik a számára a leginkább megfelelő, személyre szabott kezelés – fogalmaz Réthy Lajos, a program hazai koordinátora. Ez azért fontos, mert a szakemberek szerint minden évben folyamatosan nő az allergiás megbetegedések száma, környezetünkben egyre több az allergén anyag.

Olvasóink írták

 • 4. mandy 2008. február 17. 14:24
  „elárulom a guááááááááááááááárgumi és a génmanipulált áruk vajmi kevéssé váltanak ki ´alergiás´ reakciót a testből. Akkora mennyiség nem fog senki szervezetébe bekerülni, hogy ezeknek jelentős hatása lenne ...
  Sokkal kevesebb lenne az allergiás, ha már nem rögötön gyerekkorban védenénk magunkat mindentől (domestos meg anyámkínja... ) ha annakidején megerősítik az immunrendszert feleennyi probléma nem lenne.
  PL.: nagyapám idejében eléggé elenyésző kisebbség volt allergiás, de ma ...

  üdvözlettel: mandy :)))))))))))))))))))))))))”
 • 3. Gyöngyösi István 2008. február 17. 10:09
  „Allergiakutatással kapcsolatban.
  Jó lenne ha kutatnák, a táplálékláncba bevitt génmodosított szója, a (guárgumi), a génmódosított rizs, burgonya, kukorica, a búzákat stb.
  A (guárgumi) allergén anyagot is tartalmazó hatásait, mert feltételezhető ez is növeli az alergiások számát.
  Gyöngyösi István”
 • 2. Zaka Emőke 2008. február 14. 20:43
  „Én is próbáltam hívni a megadott telefonszámot,a megadott időben többször is,mivel én allergiás beteg vagyok,és szeretnék résztvenni a programban,de üzenetrögzítő jelentkezett be az adott számon,és közölték,hogy nem áll módukban visszahívni.Nem tudom,hogy akkor milyen formában lehetne jelentkezni,ha nem hiteles a telefonszám.Van, akit nem a megajánlott 5.ooo Ft vezérel,hanem a kutatás,gyógyulás léehetősége.Köszönettel:Zaka Emőke”
 • 1. Soós István 2008. február 12. 21:17
  „Örömmel vettem tudomást a kutatás tényéről, s arról is hogy önkéntes jelentkezőket is várnak. Ma délután próbálkoztam a megadott mobil telefonon, de sajnos nem tudtam kapcsolatot létesíteni, s így a jelentkezésem is elmaradt. Nagyon kiváncsi vagyok - leszek a kutatás eredményeire. Én nem vagyok allergiás beteg. Decemberben a tescos fügétől -azt kezelő méregtől - lettek már megszünő panaszaim /korábban soha sem voltak/.
  Ha mégis lenne lehetőség szivesen résztvennék a kisérletezésben /5000 Ft nélkül/
  Sok sikert - eredményes kutatási munkát kivánok !
  Üdv: Soós István 20 332 9824”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszámolták a hajléktalanokat Szegeden is

Szeged - Szegeden közel hatszázra becsülik a hajléktalanok számát. A múlt hét végi országos akcióhoz e nagyvárosunk is csatlakozott: itt 494 fedél nélküli adatait rögzítették a New Yorkban is bevált módszerrel. Tovább olvasom