Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 19°C

Állják a zsebpénzt is a külföldi cserediákoknak

Szeged - Egyéves külföldi diákcsere programra lehet pályázni a szegedi Rotary Cluboknál. Az immár közel 20 éve futó program tavalyi résztvevője volt a szegedi Antal Melitta is: 16 évesen Ausztráliában tölthetett közel egy évet. Azt mondja, nagy bátorság kell hozzá, de érdemes belevágni.
Tizenhat évesen egy évet tanulhatott Ausztráliában Antal Melitta. A szegedi diáklány egyike volt az ország 50 fiataljának, aki tavaly a magyar Rotary kluboktól külföldi tanulmányi útra kapott lehetőséget. Azt mondja, életre szóló tapasztalatokat szerzett.

– Ez nem nyelvtanfolyam. Az, hogy megtanultam egy idegen nyelvet, csak töredéke annak, amit kaptam a programtól – mesélte az SZTE Ságvári-gimnázium matematika–fizika szakos diákja. – Világot láttam, megismertem egy másik kultúrát és önállósodtam.

A Rotary cserediákprogram során a diákok külföldön is iskolába járnak. Családoknál laknak – háromhavonta másiknál. Csupán a kiutazást kell finanszírozni, az egyéves ott-tartózkodás költségeit a Rotary állja, még zsebpénzt is ad a diákoknak.

– Szabadidőmben önkénteskedtem és dolgoztam is, utóbbiból volt annyi pénzem, hogy a szüleimnek nem kellett egyszer sem segíteniük. Még egy háromhetes fizetős túrára is el tudtam menni.

Hajdú Szabolcs ls Antal Melitta. A szerző felvétele
Hajdú Szabolcs ls Antal Melitta. A szerző felvétele

Melitta azt mondja, nagy bátorság kell, hogy fiatalon, egyedül az ember belevágjon egy ekkora kalandba, de szerinte mindenképpen érdemes megpróbálni. – Olyan helyeken jártam, ahova nagy valószínűséggel soha nem jutottam volna el, és időközben fel is nőttem – mondta.

A nemzetközi diákcsereprogramhoz Szegedről már 20 éve van lehetőség csatlakozni, a városban három klub közösen menedzseli. A pályázati időszak éppen most közeledik a végéhez, de még várják a jelentkezőket.
– Nemzetközi, egységes és szigorú szabályrendszer alapján válogatjuk ki az utazó diákokat és a fogadó családokat is – mondta el Hajdú Szabolcs programkoordinátor. – Az úti célok között minden kontinens megtalálható, és el lehet utazni egy évre, vagy akár rövidebb időszakra is.

Az elektronikus előjelentkezési lap letölthető a rotary.hu weboldalról, részletes tájékoztatót pedig december 3-án 17 órától tartanak a Ságvári-gimnázium dísztermében.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérüket adták a rendőrök

Közel negyven rendőrségi dolgozó adta vérét a Szegedi Rendőrkapitányságon meghirdetett véradó napon. Tovább olvasom