Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Állkapcsa zúzódott az ötödikes lánynak

Tiszasziget - Megzúzódott az állkapcsa egy ötödikes kislánynak a tiszaszigeti iskolában. Becsöngetés után nyolcadikos fiúk fogták közre, csiklandozni kezdték, mire a lány a földre esett. Az édesanya szerint az ilyen esetek mindennaposak az iskolában, az igazgató azt mondja, a gyerekeknél életkori sajátosság a veszekedés.
Az iskola-összevonás miatt idén szeptembertől már ebben az intézményben tanuló újszentiváni lányt iskolaidőben, becsöngetés után, az udvaron állta körül három nyolcadikos fiú. Csiklandozni kezdték, mire a kisdiák a földre esett. Az esetről csak otthon beszélt a szüleinek. Fájlalta az állkapcsát és az oldalát is, majd három tiszaszigeti felsőst nevezett meg, akik részt vettek a „csiklandozásban".

– Láttam, hogy a kislány eléggé csöndes az órán, ezért megkérdeztem, hogy mi a baja. Azt mondta, hogy az egyik fiú megszorongatta az állkapcsát, ami fáj neki. Kicsöngetés után azonnal begyűjtöttük a felelősöket. Másnap az ellenőrzőjükkel kellett jelentkezniük az igazgatói irodában – mesélte az iskola egyik tanára.

A tiszaszigeti iskola udvarán tegnap is játszottak lökdösődőset a diákok Fotó: Segesvári Csaba

A kislány édesanyja még az incidens napján beszélt telefonon az intézményvezetővel, majd másnap személyesen is bement az iskolába. – Az érintett fiúk szerint mindössze ártatlan diáktréfáról volt szó – mondta az édesanya. Neki viszont azt mondta gyereke, hogy miután elesett, úgy érezte, valaki belérúgott, egy fiú pedig az állkapcsát szorongatta. A nyolcadikosok az édesanyának azt mondták, hogy véletlenül estek rá iskolatársukra. Az orvosi látlelet lágyrész duzzanatot állapított meg a kislány állkapcsán.

Állkapcsa zúzódott meg kedden délelőtt a tiszaszigeti általános iskolában egy kislánynak – az orvosi látlelet szerint. Fotó: Segesvári Csaba

– Megfordult a fejemben, hogy kiíratom a lányomat.Az intézményben sajnos mindennaposak az ilyen esetek – mondta az édesanya.

– Az összevonás előtt kisebb csoportok voltak az iskolában. Az órán is mindenkivel meg lehetett beszélni, hogy mi történt vele az elmúlt napokban. Mivel a felsősök szeptembertől mind Tiszaszigetre járnak, erre már nem jut idő. Valóban nem könnyű fegyelmet tartani – mondta az iskola tanára.

Vezetői vélemény

Süveg József igazgató úgy látja: ebben a korban minden iskolában veszekednek néha a gyerekek, néhány perc múlva pedig kibékülnek. Elmondása szerint a fiúk – akik írásos igazgatói figyelmeztetést kaptak – elnézést kértek társuktól, aki a délutáni sportórán már együtt focizott velük. Arról is beszámolt, hogy a kakaskodó gyerekeket egy közelben álló tanár választotta szét kedden az udvaron. A tiszaszigeti iskola udvarán egyébként tegnap délelőtt is lökdösték egymást a tanulók, egy diák földre is került.

Olvasóink írták

 • 18. egy ismerős 2008. május 08. 22:13
  „Szerintem ilyen idős korban teljesen természetes ez a viselkedésmód, nem tudom, hogy miért kell ezt ennyire felfújni.
  Nyolcadikos korában szerintem minden gyerek így viselkedik. Majd kinövik. Személy szerint én is ilyen voltam nyolcadikba, de 4 év alatt kinőttem teljesen.

  Ha a drága anyuka ki akarja íratni a gyerekét az iskolából, hát tegye nyugodtan de nem kéne a diákok, tanárok és az iskola hitelét rontani ilyen "felfújt baromságokkal"”
 • 17. cage 2008. február 26. 22:03
  „Elnézést kérek, én ekkor nem tartozkodtam az iskolában, tehát nem láttam az incidenst. de abban egyetérthetünk, hogy se ránk diákokra sem tanárokra ez nem vet jó fényt!! És remélem ezen a kedves szülő is elgondolkozott!”
 • 16. szlifkó róbert 2008. február 25. 20:22
  „bocsánat de én a tiszaszigeti iskolába járok mint nyolcadikos és ez nem igaz”
 • 15. ANITI 2008. február 25. 14:13
  „Csak néhány megjegyzés:
  - A pályázatoknál számít az iskola tanulói létszáma.
  - A tanároknak a teljes álláshoz meg kell lennie a heti kötelező óraszámnak és ez egy összevont iskolában - amit átjárható - könnyebben megoldható.
  - A szülők íratják szegedi iskolába a gyereket - nem csak Tiszaszigeten. (Itt a tanulói létszámra utalnék...)
  - Amíg nem tudjuk milyen és mennyi pénzről van szó, addig talán ne beszéljünk róla...
  - Kedves uztq! nem fideszes megye.”
 • 14. uztq 2008. február 24. 19:04
  „Kedves Aniti! A középiskolákat a fideszes megye és Hódmezővásárhely vonja össze!!”
 • 13. kukta99 2008. február 24. 18:21
  „A mai gyerekekre még rá nézni se lehet mert a szülö feljelenti hát holélük????”
 • 12. gart 2008. február 24. 16:04
  „Azért ne dicsérjük annyira a polgármestert és az igazgatót. Nekik lehet köszönni az összevonást ahelyett, hogy az önállóságért küzdenének. Mit tesz a pénz ugye??”
 • 11. ANITI 2008. február 23. 07:08
  „Én egy 1200 fős középiskolában tanítok és még összevonta az önkormányzat másik két iskolával. Tehát máshol is vannak összevonások és lesznek is, mert sajnos demográfiai hullámban vagyunk, egyre kevesebb a gyerek és ez 2012-ig csak csökkenni fog.
  Egyébként szabad iskolaválasztás van. A szegedi iskolában nem lehet ilyen???
  A tiszaszigeti iskolában dolgozó pedagógusokat személyesen ismerem és nem hiszem, hogy nem végeznék lekiismeretesen a munkájukat.
  Azt hiszem örülnünk kellene, hogy MÉG VAN iskola Tiszaszigeten és meg kellene köszönni, hogy a polgármeseter úr és az igazgató úr szívügyének tekinti a fennmaradást, amiért "küzdenek" ebben az egyébként egyáltalán nem könnyű helyzetben.”
 • 10. Rs 2008. február 23. 06:57
  „Nem érdekel itt senkit semmi. Mindenki a maga kis pecsenyéjét sütögeti. Egyeseknél ez nem is kicsi. Azután vannak itt érdekes dologok is. Az iskolákat összevonták, egyik helyen van öt tanár, meg egy igazgató meg egy ig. helyettes. A másik iskolában nyolc tanár és igazgató és helyettes. A szegedi "anyanintézetben" szintén igazgató és minden egyébb ami evvel jár.Na őket nem bocsátották el, a tanárokat igen. Rajtuk nem kellene takarékoskodni?
  Ma a gyerekek mindenütt elég agresszívak. Mi tettük ilyenné őket, mert keveset foglalkozunk velük, leterheltek vagyunk és saját gyerekekinkre sincs idő. Sok a tanulási nehézséggel küszködő, figyelem és viselkedészavaros gyerek. Ezt mindenkinek tudomásul kell venni. Ezeken nem a nagycsoportok, hanem a kisebb létszámú minőséges oktatás segítene.”
 • 9. boszorkány 2008. február 22. 21:56
  „Kedves szülők! a közeljövőben össze lesznek vonva a középfokú oktatási intézmények is. Most folynak az egyeztetések... És akkor mi lesz majd? Ki tudja... meg lehet kérdezni a fórumokon a képviselőktől, hogy járjanak utána. El lehetne mondani az aggodalmakat is.”
 • 8. az igazság:bajnoka 2008. február 22. 20:05
  „Szeretnénk kérni egy igazságügyi szakértői véleményt a látleletröl!!!”
 • 7. qart 2008. február 22. 18:17
  „Az iskolai erőszakról legtöbb esetben nem a tanár tehet, mert arra azért ügyelnek a diákok, hogy úgy verjenek valakit, hogy azt felnőtt ne lássa. A tanár még örülhet, hogy nem őt verik, s hazaviheti a minimálbérnél alig magasabb fizetését.
  Miért a jobboldali önkormányzatok az elsők akik beteszik intézményeiket a kistérségbe??? Pedig az a szlogen a "jobbik féltekén", hogy kell a kistelepülésen az iskola.Nem határoz meg egy települést az, hogy van önálló iskolája? Vagy ennyit ér a negyvenezer/fő többletnormatíva?”
 • 6. Pista 2008. február 22. 17:45
  „Nem a tanárok nem a szülők a hibássak hanem az aki kitalálta ezt az orbitális marhaságot hogy a két iskola össze legyen vonva szerintem Tiszaszigeten nagyon jók voltak a tanítók és jól értettek a gyerekek nyelvén és tudtak velük komonikálni (régitanító nénik-bácsik)értették a dolgukat őket még lehetett így nevezni nem úgy mint a mostaniakat akiknek még nincs tapasztalatuk és nem a gyerekek hanem az állásuk a fontos. Egyébként nem tudom észre vette e a Polgármester Úr hogy fogynak a gyerekek az iskolában és az ovodában vagy annyira jól érzi magát hogy nem is veszi észre? Így tovább hajrá!!!!! Majd lassan nem lessz iskolás és ovodás.Tudom a céljait a faluban már elérte.”
 • 5. m49 2008. február 22. 15:53
  „A "névtelen" TÖMEGben könnyen elszabadulnak az indulatok. (Sajnos gyakran látunk ilyet mostanában.) Kisebb létszámú osztályok és iskolák kellenének, ahol egymás és a felnőttek tisztelete természetes módon kialakulhatna a közvetlen emberi kapcsolatokban. Tudom: utópia, hiszen pénzkérdés.”
 • 4. Gergő 2008. február 22. 14:27
  „ez ügy? hihetetlen.”
 • 3. gz4252 2008. február 22. 11:24
  „Ezekhez és a hasonló ügyekhez semmi köze az OTP-nek és a szoc.polnak. AZ egész a szülők és a pedagógusok felelősségéről szól. A szülők felelőssége az otthoni MINTA és nevelés, a pedagógusoké pedig a felügyelet. Pláne, hogy tudják, hogy szerintük ez mindennapos jelenség. És még meg sem említettük, hogy a tanárok a tekintélyüket hogyan tudják megtartani, hiszen semmilyen eszköz nincs a kezükben az agresszivitás megfékezésére. Sajnos nem mint kivülálló alkottam véleményt - hanem szülőként.
  Mindig a másik a hibás. Nem kellene tologatni a felelősséget és bűnbakokat keresgélni. Az agresszív gyerekek szülei meg vannak győződve arról, hogy csimutájuk a világ legnyugodtabb és legjóneveltebb gyereke. Fogalmuk sincs mivel telik a napjuk. Mert a szülőknek mindenre van idejük, csak a gyerekekkel való beszélgetésre nincs. Ezt nem lehet 12-15 éves korban elkezdeni. Születésüktől fogva kellene másként csinálni.
  Sajnos külső segítséget még egy agresszív gyerek szülei nem kértek, mert nem tetszik Nekik a gyerek viselkedése, de már nem tudnak rajta változtatni, hanem a sértett gyerekek szülei kapkodnak, ahova csak tudnak, hogy védjék gyereküket.”
 • 2. southwind 2008. február 22. 10:47
  „azert nem kellene az agressziot vagy az arra valo hajlamot termeszetesnek venni es belenyugodni, gondoljon arra az igazgazo ur es a gyermeket vedo kedves szulo, hogy majd ilyen erzeketlen emberek dontenek nyugdijarol, egeszsegerol... akkor i majd gondoljon erre.
  Maris jol erzekelheto a OTP-s gyerekek hatasa es a mostani szocpol hatasa is, nagyon sok olyan helyre szuletik gyerek a penzert ahova nem kellene.”
 • 1. Újszentiváni 2008. február 22. 09:22
  „Igaz, az intézményben mindennaposak az ehhez hasonló esetek. A gyerekek a két faluból egy iskolába lettek kényszerítve a "hatékonyság" és a pénz miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három héten át tart a felvételi

Szeged 22 középiskolája közül 20 helyi felvételi vizsgát tart az általános iskolák végzőseinek. A… Tovább olvasom