Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Állottónyeremény- csapda: 315 ezer eurót ígérnek

Több mint 315 ezer eurós lottónyereményről értesített egy spanyol társaság egy szegedi házaspárt. Levélben kérik az állítólagos nyertesek banki adatait is. Az ügy kísértetiesen hasonlít a nigériai csalásokra, amikor magyar vállalkozóktól akartak pénzt kicsalni. A spanyol nemzeti lottótársaság honlapján közleményben tudatta: bűnözők élnek vissza nevével, az ügyben már több embert letartóztattak.
Raskóné Horváth Zsuzsanna a lottónyereményről szóló értesítéssel. Azonnal gyanakodni kezdtek. Fotó: Karnok Csaba
Néhány nappal ezelőtt kapott egy-egy levelet dr. Raskó István és felesége. A szegedi kutató és párja rendszeresen részt vesznek konferenciákon, azt gondolták: ez is egy újabb meghívó. Amikor kibontották a levelet, azt olvasták: több mint 315 ezer eurót nyertek egy lottójátékon – fejenként.

– Rögtön rájöttünk, hogy csalás lehet a dologban, ugyanis soha nem játszottunk a spanyol lottón, ráadásul mind a kettőnk nevére küldtek egy-egy nyereményről szóló értesítést – mondta Raskóné Horváth Zsuzsa, aki nem érti, honnan szerezhették meg a címüket. Először arra gondolt, egy külföldi nyaralásukkor tölthettek ki valamiféle játékbont, de ilyen nem történt. Raskóné hozzátette: a férjének korábban már többször ígértek nigériai cégek e-mailben dollárszázezreket, ezekre a levelekre azonban Raskó István nem válaszol, hiszen nyilvánvaló: valaki megpróbálja becsapni a címzetteket. Raskóné azt mondta, azért keresték meg lapunkat, mert szeretnék felhívni azok figyelmét, akik hasonló levelet kaptak a madridi székhelyű cégtől, ne hagyják magukat átverni.

Külügyminisztériumi vélemény

A Külügyminisztérium konzuli főosztályának vezető helyettese, Emri István azt mondta: a spanyol állottónyeremény ügyében még nem kereste meg senki őket, ám ebben az esetben is ugyanazt javasolják, mint a korábbi, hasonló nigériai ügyletek esetén. A minisztérium honlapján is nyomatékosan felhívják a magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy Nigériából és a nyugat-afrikai térségből érkezhetnek vonzónak tűnő ajánlatok, amelyek mögött üzleti csalás vagy illetéktelen vízumszerzés szándéka áll. Azokban az esetekben, amikor előzmények nélkül, bizonytalan hátterű, nehezen leinformálható személyek próbálkoznak kapcsolatfelvétellel, a legnagyobb körültekintést javasolják. Emri István hozzátette: bankszámlaszámot, bizalmas üzleti információkat semmilyen esetben nem szabad kiadni. Nem javasolják pénz küldését sem, ennek visszaszerzésére a későbbiekben nincs esély.

A Raskóéknak küldött levél egyébként hivatalosnak tűnik. A bal felső sarokban a spanyol nemzeti lottótársaság logója és címe áll, alatta több számjegyű referenciaszámok. A bal felső sarokban vonalkód. A levelet Juan Pedro Hernandez írta alá, aki promóciós menedzsernek titulálja magát. Raskóéknak a spanyol Loterías y Apuestas del Estado lottótársaság nevében azt írták: február 8-án kisorsolták lottószámaikat (13, 15, 16, 21, 34, 36), és a házaspár telitalálatot ért el. Az összességében 5,3 millió eurós nyereményalapból mindketten 315 ezer 810 eurót nyertek. Hasonló összeget a levélben foglaltak szerint 17 nemzetközi győztes mondhat még magáénak. Hogy nyereményüket megkapják, a mellékelt űrlapot kell kitölteni és visszafaxolni. Ezen fel kell tüntetni a banki adatokat, a számlaszámot, és alá is kell írni a dokumentumot.

Kutattunk egy kicsit az interneten, érdekes dolgot találtunk. A Loterías y Apuestas del Estado név valóban a spanyol nemzeti lottótársaság hivatalos elnevezése. Honlapjukon közzétettek egy angol nyelvű felhívást, amelyben az áll: különböző nemzetiségű bűnözői csoportok élnek vissza társaságuk nevével. A nemzetközi bűnszövetkezet hamis címet, telefonszámokat használva arról értesíti a potenciális áldozatokat, hogy óriási lottónyereményük van, viszont addig nem jutnak hozzá az összeghez, amíg előre be nem fizetik annak adóját egy megadott számlaszámra. A Loterías y Apuestas del Estado közleményében felhívja a figyelmet arra is, hogy nyereményeik mindig adómentesek, valamint hogy a spanyol rendőrség már letartóztatott néhány csalót, aki Spanyolországban tevékenykedett. Arra kérik az érintetteket, ne fizessenek a csalóknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Postaátszervezés: bezár az egyik ópusztaszeri fiók

Itteni múzeumát sem kíméli a Magyar Posta Zrt.: március első napjától bezárja az ópusztaszeri… Tovább olvasom