Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Álltak a kombájnok az eső miatt

Csongrád megye - Hétfőn 6-7 milliméternyi csapadék esett a megyében, ez elegendő volt ahhoz, hogy tegnap ne tudjanak rámenni a gépek a földekre. Sok helyen még hozzá se fogtak a búza betakarításához, a gazdák kezdenek aggódni a minőségéért.
– Először azt hittük, délutánra felszárad úgy a talaj, hogy arathatunk, de nem így lett – mondta Kurusa Tamás, a Tisza–Maros Szög Agrár Zrt. termelésirányítója. – A múlt hét is kiesett, csak a repcét tudtuk vágni. Június 22-én kezdtük el az árpa betakarítását, majd 23-án éjjel már úgy esett az eső, hogy abbahagytuk. 120 hektárt sikerült learatni, az átlagtermésünk 5 tonna hektáronként, sajnos csak takarmány minőségben.

6,4 milliméter esett

Csongrád megye csaknem egész területén egyformán 6,4 milliméternyi csapadék hullott hétfő délután a met.hu térképe szerint. A megye északi részén, Szentes és Csongrád térségében esett kicsivel kevesebb eső. Ez a mennyiség elegendő volt ahhoz, hogy átázzanak a földek.
Kiderült: már a búzájuk is „aratható" állapotban van, remélik, hogy egy-két napon belül elkezdhetik a munkát. Minőségben vegyesek a kilátások, mennyiségben 4,5–5 tonnára számítanak hektáronként. Ha belátható ideig nem esik, akkor 2 hét múlva befejezhetik az aratást.

Kerekes Ferenc szőregi búzatermelő földjein se arattak tegnap: az árpával a vége felé járnak – magyarázta –, a búza betakarítását pedig csak a jövő hét közepe felé kezdik el. Szerinte nincs késésben az idei betakarítás, a mélyebb fekvésű területeken például legkorábban is csak 2 hét múlva indulnak el a kombájnok. Szintén jó közepes termésre, hektáronként 4-5 tonnás mennyiségre számít idén.

Aggódik a búza minősége miatt Kontrát Géza, aki eddig még csak repcét aratott, mivel árpája nincs. Tiszasziget és Kübekháza környékén vannak földjei: a gazda úgy látja, siralmas lesz az idei termése. Két héttel ezelőtt a forróság, a „kényszerérés" miatt aprók, vékonyak lettek a búzaszemek. Utána az eső okozott károkat, háromszor is úgy átmosta a gabonát, hogy mára szinte csontfehérré halványodtak a szenek. Csodálkozna, ha 3,7–4 tonnánál magasabb lenne az átlagtermés hektáronként.

Korábban kezdték Péter–Pálnál

Ebben az évben a szokásosnál 10–14 nappal hamarabb kezdődött el az őszi árpa betakarítása Csongrád megyében. Megírtuk: június 10–12-én már nekilendültek a kombájnok. A Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága szerint az őszi árpa vetésterülete a megyében 20 ezer 500 hektár, a várható átlagtermés mennyisége 3,8–4 tonna lesz hektáronként. Ez jó közepes eredmény, ami a tavalyinál alacsonyabb, a tavalyelőttinél viszont kedvezőbb. Búzát 68 ezer hektáron vetettek, az átlagtermés 5 tonnás lehet, de még bizonytalanok a becslések a változékony időjárás miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyári kavalkád a szegedi városháza udvarán

A Molnár Trió koncertjével pénteken elkezdődik a Nyári kavalkád a szegedi városháza udvarán. Tovább olvasom