Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Állványerdőben az OTP-ház

Szeged - Felállványozták a Széchenyi tér és a Takaréktár utca sarkán álló hatalmas palotát. A köznyelv által OTP-háznak nevezett szecessziós épület homlokzatának régóta halogatott rekonstrukciója ezennel elkezdődött.
Míg a Széchenyi tér hatalmas műemlék épületei sorra megszépültek az eltelt évtizedben, a Takaréktár utcai bankpalota megújulására mindeddig várni kellett. A társasházként működő sarokházban a napokban végre elkezdődtek a munkálatok, mára állványerdőt építettek az utcafront elé.
A házban a többségi tulajdonos a J. V. H. 2000 Kft. Tóth Tamás ügyvezető igazgató elmondta, mostanra érett meg a helyzet a külső homlokzat rekonstrukciójára. A felső szintek, mintegy 4000 négyzetméternyi terület birtokosaként hozzátette: továbbra is luxus kivitelű irodákat szeretne kialakítani az épületben.

Részletesebb választ az OTP Banktól, a második legnagyobb tulajdonostól kaptunk. Közleményük szerint a felújítás a teljes homlokzatot érinti mind a Széchenyi tér, mind a Takaréktár utca felőli oldalon. Az emeleti erkélyeket és a homlokzatot a díszekkel együtt eredeti formájukban újítják fel.

Elkezdték a szecessziós palota felújítását. Fotó: Segesvári Csaba
Elkezdték a szecessziós palota felújítását.
Fotó: Segesvári Csaba

A munkák befejezésének szerződés szerinti határideje 2009. december 15. A rekonstrukció megvalósítására a szükséges fedezetet az OTP Bank Nyrt. és a tulajdonostársak egyaránt biztosítják. (A J. V. H. Kft.-n és az OTP-n kívül összesen 2 százalékos tulajdoni hányaddal a Szerencsejáték Zrt., a Printker Kft. és egy fotós szaküzlet rendelkezik.) Az OTP Bank az általa lakott részeket belül már teljes egészében felújította, 2001 augusztusában költözött vissza ideiglenes lakhelyéről, a Tisza Szállóból.
Lapunkban egy évtizede cikkezünk arról, hogy mikor újítják már fel a Széchenyi tér szégyenfoltját, hiszen kilógott a sorból a lepusztult épület. Megírtuk, hogy a többségi tulajdonos először az állam volt, ebben az épületben helyezték volna el a Szegedi Ítélőtáblát. A 2000-es évektől előbb a táblabíróságok megalakulására kellett várni, aztán meg az derült ki, hogy az épület mégsem alkalmas a célra: hosszú időbe telt, mire az állam eladta a tulajdonát.

Megszépül a Takaréktár utcai bankpalota Szegeden KÉPGALÉRIA

A társasházi közösség mostanra teremtette elő a felújítás anyagi fedezetét. A tulajdonosok közül senki sem árulta el, mennyibe kerül a rekonstrukció.

Baumhorn Lipót tervezte

Az OTP Bank 1904-ben átadott szecessziós palotáját ugyanaz a Baumhorn Lipót tervezte, aki a szegedi új zsinagógát is építette. Orommezejének domborműve a kereskedelem, a mezőgazdaság és az ipar allegóriája. Baloldalt Merkúr, a kereskedelem istene szárnyas sisakban jelenik meg, éppen saruját kötözi. Középen a mezőgazdaságot szimbolizáló nőalak, Démétér, kezében búzakévével és sarlóval, jobbról Héphaisztosz kaszát kalapál, ő az ipart testesíti meg. Az egykori Szeged-Csongrádi Takaréktárbank már az 1879-es árvíz előtt, 1864 óta itt működött. A Takaréktár utca az árvíz után nyílt meg, s erről a pénzintézetről kapta nevét.

Olvasóink írták

 • 5. passar 2009. augusztus 27. 09:54
  „Érdekes, ha értelmes, a köz számára is hasznos dolgot végeznek, senki nem háborog a kellemetlenségek miatt!”
 • 4. flexsnake 2009. augusztus 26. 22:20
  „NA végre. Már életveszélyesen hullott a vakolat. Csak ugye ez közös tulajdon. Nem a bankon múlott...”
 • 3. mombars 2009. augusztus 26. 19:29
  „Épp itt volt már az ideje...”
 • 2. IVY 2009. augusztus 25. 13:45
  „Hmmm.
  Emlékezetem szerint, valamikor a ´90-es években meg megújult az épület, nem?
  Elég durva, ha tízévenként kell ekkora tatarozást végezni rajta.
  Kedves helyi hatalmasságainknak üzenem: nem csak a szűkebb belvárost kellene rendbe tenni. Pl. A Bölcsődék Igazgatóság (Párizsi krt., sarok) épületéről naponta, hatalmas darabokban zuhan alá a vakolat. Jellemzően a kovácsoltvas erkély környékéről......”
 • 1. morzso 2009. augusztus 25. 12:47
  „Végre :) talán a galambok se találnak telibe mikor éppen arra járok :) Egy szégyenfolttal szegényedik Szeged! Folytatás a bíróság épülete lesz? ;)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdték a könyvosztást az iskolákban

Szeged - Javában zajlik a tankönyvosztás a szegedi általános és középiskolákban. Az ingyenes… Tovább olvasom