Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Álmában kapták el az elítélt gyilkost

Topolya, Szeged - Csoportos kimaradáson volt egy egyházi rendezvényen 6 társával együtt az emberölés miatt elítélt Bakony Róbert, aki ezután nem tért vissza a Szegedi Fegyház és Börtönbe. Kimaradás annak engedélyezhető, aki szabadságvesztésből börtönben legalább 6 hónapot letöltött. A Jobbik megszüntetné az eltávot.
Hat elítélttársával és kísérettel vett részt csoportos kimaradáson egy egyházi rendezvényen Bakony Róbert, aki ezután nem tért vissza a Szegedi Fegyház és Börtönbe, ahol emberölés miatt jogerősen kiszabott 10 éves börtönbüntetését töltötte – tudatta lapunkkal a BVOP sajtóirodája.

A 47 éves zalaegerszegi férfit – ahogy megírtuk – 2009-ben ítélte el a Győri Ítélőtábla – egy férfiismerősét ölte meg 2006-ban, majd a holttestet elásta. A rendőrség a szökött rab mielőbbi elfogása érdekében a határátkelőhelyeket és a szomszédos országok rendőri szerveit is értesítette. Néhány órával később a Szabadkai Rendőrségi Igazgatóság munkatársai a férfi élettársának topolyai lakásán elfogták a szökevényt.

Tudomásunk szerint a férfi az igazak álmát aludta, amikor rajtaütöttek. Úgy tudjuk, hogy két terv forgott a fejében: visszatérni a börtönbe, vagy továbbállni. Meglepődött, hogy milyen hamar lekapcsolták: azt mondta, hogy megbánta a történteket. A szerbek 3 és fél óra múlva már át is adták a szökött gyilkost Csongrád megyei kollégáiknak Tompánál: Lukács János rendőrfőkapitány levélben köszönte meg szerb kollégái segítségét.

Tavaly egy elítélt nem ment vissza

A hazai börtönökben több mint 12 ezer elítéltet tartanak fogva. 2011-ben rövid tartamú eltávozást 787 fő részére 1278 esetben engedélyeztek: csupán 1-szer nem tért vissza az elítélt. Kimaradást 332 fő részére 592 esetben engedélyeztek: az elítéltek mindig határidőre visszatértek. A kimaradások és eltávozások engedélyezését a jogszabályoknak megfelelő gondos szakmai előkészítés előzi meg. Az elítélteknek kevesebb mint egy ezreléke nem tartja be az előírt szabályokat – a kimaradással, eltávozással jutalmazottak többségénél célt ér ez a nevelési eszköz.

– Az egyházi rendezvény célja a családi kapcsolatok erősítése volt. A BV-intézet parancsnoka a fogolyszökés után azonnal megtette a feljelentést, és vizsgálatot indított az eset körülményeinek tisztázására – közölte a BVOP sajtóosztálya. Információink szerint az egyházi rendezvényre nem BV-őr kísérte az elítélteket, de hogy pontosan kinek kellett volna vigyázni rájuk, azt nem akarták nyilvánosságra hozni.

Megtudtuk: a fogvatartottak börtönből való eltávozását, kimaradását az 1979-es büntetésekről és intézkedésekről szóló rendelet szabályozza. Egy elítélt többek között példamutató magatartásáért, munkában elért eredményéért, élet vagy jelentős anyagi érték megmentéséért, vagy súlyos veszély elhárításáért részesíthető jutalomban. A jutalmazás lehet dicséret, látogató fogadása soron kívül, a látogatási idő meghosszabbítása, rövid tartamú eltávozás vagy kimaradás.

– Rövid tartamú eltávozás évente fegyházban legfeljebb 5 nap, börtönben legfeljebb 10 nap, fogházban 15 nap lehet. Kimaradás annak engedélyezhető, aki a szabadságvesztésből fegyházban legalább a büntetés tartamának felét, börtönben legalább 6 hónapot, fogházban legalább 3 hónapot letöltött. Időtartama a 24 órát nem haladhatja meg. Kimaradás elítéltek csoportjának is engedélyezhető a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoki döntése szerint. Bakony Róbert több mint 5 éve van börtönben a második legenyhébb biztonsági csoport besorolásban. Folyamatosan dolgozik, ezt megelőzően háromszor volt kimaradáson, és mindig időben visszatért – írta a BVOP sajtóirodája.

* * *

A Jobbik megszüntetné az eltávot

A Jobbik szerint Magyarország totális jogállami és morális válságát mutatja, hogy egy emberölésért jogerősen elítélt gyilkost büntetési ideje alatt a hatóságok – akár egyetlen percre is – eltávozásra szabadon engedhetnek; a párt azonnali vizsgálatot követel az ügyben. A BVOP tájékoztatása szerint a szabadságvesztés célja nemcsak az, hogy az elkövetőt elkülönítsék a társadalomtól, hanem az is, hogy olyan magatartásformákat közvetítsenek számára, amelyek elsajátításával szabadulás után a társadalom hasznos tagja lehet. Fontos cél a reszocializáció, ezért a büntetés ideje alatt elő kell segíteni, hogy az elítélt kedvező családi és társadalmi kapcsolatait fenntartsa és fejlessze.

Olvasóink írták

 • 16. JungHeinrich 2012. október 03. 12:26
  „Jol hangzik,meg is ott kozlekedik akinek nagyon kell :-)”
 • 15. SzegediCsaj 2012. október 02. 23:05
  „8. JungHeinrich 2012.10.02. 10:59
  A zöld határon nem sok eséllyel ment volna át!”
 • 14. SzegediCsaj 2012. október 02. 23:04
  „6. Ganxta 2012.10.02. 09:30
  Mivel személyivel ment át,gondolom nem néztek utána,és átengedték!”
 • 13. grafika88 2012. október 02. 16:34
  „T.12. nem Csillag börtönbe volt a gyilkos--Nagyfán !
  óriási különbség !”
 • 12. JungHeinrich 2012. október 02. 14:53
  „Azert ha sikerult mar latni belulrol a Csillagot semmikepp se nevezned wellnessnek :-) Vagy ilyen xar helyekre jarsz? :-DDD”
 • 11. lj510126 2012. október 02. 13:20
  „Milyen okmánnyal, hogy a fenébe tudott átjutni a szigorúan őrzött schengeni határon?

  Ha már átjutott, akkor miért nem ment tovább, később már sokkal nehezebben találták volna meg?”
 • 10. grafika88 2012. október 02. 11:59
  „Gyilkos..kiengedik jutalomból ...HOL ÉLÜNK ????
  az a börtön nem más mint WELLNESZ szálló ?? jönnek.mennek a gyilkosok ,rablók szabadon ????”
 • 9. Queenmargareth 2012. október 02. 11:30
  „remélem óvatosan ébresztették fel, arcát cirógatva...”
 • 8. JungHeinrich 2012. október 02. 10:59
  „Ganxta te szegeden elsz? Lattal keritest a zoldhataron?”
 • 7. jozko 2012. október 02. 10:39
  „Festés, renoválás, nagy felújítás van a börtönben, hogy a rabokat eltávra engedték /küldték.../ ?
  Nem kell kapkodni, jó munkához idő kell.
  Klíma, padlófűtés, masszázszuhany- direkt telefonvonal a pizzafutárhoz, filmkölcsönzőhöz, a "szalonhoz"...
  Szegényeknek most ki kell menni mindezért az Intézményből, ami még nem EU-komform.
  Ideje felvenni a lépést ...”
 • 6. Ganxta 2012. október 02. 09:30
  „Valamit még mindig nem értek. Hogy a csudába ment át a határon???”
 • 5. Show 2012. október 02. 09:09
  „A jobbiknak ez a 79-es törvény eddig nem szúrt szemet??? Érdekes, de azért van igazság is abban amit mondanak, de a rabok visszavezetése az életbe, az is jó gondolat, hiszen sokan azért szabadulnak.”
 • 4. JungHeinrich 2012. október 02. 08:10
  „Ehhez a politikanak semmi koze !A buntetesvegrehajtast hagyjak a szakemberekre, rombolt mar igy is eleget a politika!”
 • 3. Damjanov 2012. október 02. 07:10
  „"A Jobbik megszüntetné az eltávot." Én támogatom ezt az álláspontot............!”
 • 2. vidékibetyár 2012. október 02. 06:57
  „Ez az ember ölt! Nem hiszem, hogy jó magaviseletért "csoportos kimaradáson egy egyházi rendezvényen" jutalmazást érdemelne egy ilyen ember. Túl lazának tartom a BV jutalmazási szokásait. No meg csak 10 év egy emberéletért? Mi tartja vissza ezt az embert (meg a többit) attól, hogy a börtönbe visszakerüljön, s ha kiszabadul ne öljön megint? Jutalmazzák őket mással, de szigorúan a börtön falain belül. Az oroszok ezt egy kicsit másképp csinálják.”
 • 1. zx001 2012. október 02. 06:34
  „"Fontos cél a reszocializáció, ezért a büntetés ideje alatt elő kell segíteni, hogy az elítélt kedvező családi és társadalmi kapcsolatait fenntartsa és fejlessze."

  Értem, de gyilkosra ez nem vonatkozhat.
  Mit csinálnak azzal a -bármilyen- állattal amelyik embert ölt?!
  Pontosan leszokták írni-vezetni, újból öl, mert felszakadt egy gát benne.
  Az emberállat miért viselkedne másképpen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főszerkesztőváltás lapjainknál

Hétfőn vezetőváltás történt a Délmagyarország és a Délvilág szerkesztőségének élén. Tovább olvasom