Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Álom marad az Isteni színjáték

Szeged - Győr után Pécs is kiszállt a 2010-es EKF-programsorozat részeként Szegeddel közösen tervezett Isteni színjátékból, ezért a Szegedi Kortárs Balett egyelőre lemond a nagyszabású Juronics-produkció megvalósításáról.
A Szegedi Kortárs Balett a győri és a pécsi balett közreműködésével másfél évvel ezelőtt igazi megaprodukció előkészítését kezdte meg. Az Európa Kulturális Fővárosa 2010 programsorozat részeként Juronics Tamás rendezésében mutatták volna be a Dante Isteni színjátékából koreografált táncjátékot. Júliusban kiderült, hogy az iparűzési adóból befolyó bevételeinek csökkenése miatt Győr városa mégsem tud a kezdeményezés finanszírozásában részt venni. Ezzel a több mint százmilliós projekt költségvetésének közel egyharmada, 30 millió forint veszett el. Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója szeptemberben azt nyilatkozta lapunknak: Győr helyett megkeresték Debrecent, és a cívisvárossal jól haladnak a tárgyalások, úgy tűnik, miután 2010 nyarán az EKF-program keretében Pécsett megtartják a premiert, Debrecen őszi fesztiválján is műsorra tűzik a darabot.

– Debrecen mégsem szállt be produkciós partnerként, azaz nem vállalta azt a 30 millió forintot, amire Győr kiszállása miatt lett volna szükség. Szívesen vendégül látná a kész előadást, de erre csak 8–10 millió forintot szánna. Ezért 80 millió forintra szűkített költségvetéssel, módosított művészi koncepcióval adtuk be a tervezetünket a projekt legfőbb támogatójához, az EKF-programot is finanszírozó Hungarofesthez. Így is ez lett volna az EKF harmadik legnagyobb, legdrágább produkciója, de a Hungarofest Pécs váro- sával közösen a héten végül úgy döntött: kiszáll a megvalósításából – mondta el tegnap Pataki András, aki szerint a programsorozat szervezői attól tartottak, leszűkített koncepcióval már nem jöhet létre ugyanolyan kiemelkedő művészi potenciált felmutató táncelőadás.

– Mivel nem tudjuk finanszírozni, egyelőre dédelgetett álmunk marad az Isteni színjáték. Másfél évnyi szellemi befektetésünk van benne, nehéz tőle elbúcsúzni. Azt reméljük, később majd megvalósíthatjuk. Úgy gondolom, Juronics Tamás és Kentaur garanciát jelentett volna a művészi minőségre. Kevesebb pénzből is látványos előadás születhetett volna. Különböző pártállású vidéki nagyvárosok példaértékű együttműködéseként jött volna létre ez a produkció, sajnáljuk, hogy meghiúsul – hangsúlyozta a balettigazgató.

Információink szerint az eredetileg az Isteni színjátékra szánt pénzből több kisebb EKF-projektet támogat majd a Hungarofest.

Olvasóink írták

 • 1. Felhőfejes 2009. október 24. 20:56
  „Szegény EKF-projekt - és (bizony) szánalmas Szegedi Kortárs Balett!
  Eddig se nagyon értettem, hogy kerül a csizma az asztalra, azaz mit keres a pesti Hungarofest a pécsi projektben, mint pénzügyi lebonyolító. Nem tudom elképzelni sem ugyanis, hogyan lehet úgy egy egész esztendős rendezvénysorozatot megszervezni és lebonyolítani, hogy a pénzes ládikó egy másik, területileg is távol lévő cég kezében van. Ez ugyanis előre beláthatatlan működési és finanszírozási bonyodalmakhoz vezethet - nem csoda, hogy a valamire való szakemberek közül senki nem vállalt komoly szerepet a szervezésben, lebonyolításban. (A központi és helyi pártklientúrához tartozó - jobbára csinovnyik beállítottságú és semmihez nem értő - emberkék viszont egymást váltották a sorozatos botrányok nyomán.)
  Ehhez képest a helyzet most még tovább romlott.
  Egyáltalán: hogyan lett a pénzügyi lebonyolítóból a projekt főtámogatója? Vagy a Hungarofest egymaga látja el e két posztot? És az EKF-projekt szervezői-lebonyolítói-fellépői még pályázni is kötelesek a Hungarofesthez a megvalósulás érdekében? Van még valaki ezek után, aki komolyan hiszi, hogy ebből lesz valami? Vagyis Pécsből Európa kulturális fővárosa? Valamiféle végrehajtható koncepcióval, nemzetközi szintű rendezvényekkel? (A betervezett építkezések helyzetét már fel se vetem.)
  Önmagát valamire tartó művészeti társulat vállalhat-e szerepet egyáltalán ebben a katyvaszban?!
  Sajnos, a Szegedi Kortárs Balettre - mint a részvétel iránt (jó pénzért) ácsingózóra - is igaznak bizonyult a mondás: ,,Aki korpa közé keveredik, azt megeszik a korpákok!"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több település is kártyázna

Év végéig 500 önkormányzat tervezi bevezetni a Monokon kitalált szociális kártyát. A kártyarendszert üzemeltető cég állítólag 10–12 Csongrád megyei településsel is tárgyal. Tovább olvasom