Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Alpakacsikó a vadasparkban

– Gyapja rendkívül értékes, így az alpakát őshazáján túlmenően Angliától Ausztráliáig sok helyen tenyésztik – mondja Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója.
Alpaka vagy alpakka? Ez esetben alpaka – aki két „k"-val írja, nem okosabb, mint egy ötödikes. A különbséget az is megvilágítja, hogy az alpakának mint dél-amerikai tevefélének, születhet utóda – így láthatott napvilágot nemrég a Szegedi Vadasparkban Negró, az alpakacsikó –, az alpakka nagykanálnak mint réz-cink-nikkel ötvözetnek nem születhet alpakka kiskanala.

Tehát: az alpaka. Voltaképp az inkák kincse, akik kitenyésztették, rettenetes régen, föltehetőleg a vikunyából – és kitűnő minőségű, a birkagyapjúnál ötször jobb alpakagyapjú fölhasználásával készült ruházattal védték magukat az Andok hidege ellen (igen, Andok; attól, hogy alpaka, még nem Alpok). Egyébként 2001-ig úgy tudta a közvélemény, az alpaka őse a guanakó, éppúgy, mint a lámáé, de genetikusok tisztázták a helyzetet.

– Gyapja rendkívül értékes, így az alpakát őshazáján túlmenően Angliától Ausztráliáig sok helyen tenyésztik – mondja Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója. Mint haszon- és díszállatnak tartása egyszer majd Magyarországon is elterjed; nyilván csak idő kérdése, hogy nálunk is legyen Alpaka Terméktanács.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Operaház fantomja a szegedi sportcsarnokban

Szeged - Egy csillár, két szerelmes és egy titokzatos harmadik, az Operaház fantomja, aki… Tovább olvasom