Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Alpesi víz nyerte a tesztet az Alföldön

Szeged - Az elmúlt öt évben 50 literről 105 literre nőtt az egy főre jutó ásványvízfogyasztás, pedig Magyarországon semmi probléma sincs az ivóvíz minőségével. Valószínűleg sokan divatból isznak palackozott vizet. A szegedi víz tisztasága is megfelel az uniós előírásoknak.
– Ez biztosan csapvíz. Rögtön felismerem. Nincs utóíze, nem édeskés, azaz egyáltalán nem mű – mondta Puskás László. A szegedi Kárász Csárda tulajdonosa egyetlen korty után megmondta, hogy milyen vizet töltöttünk a poharába. Ugyanígy reagált az A Cappella cukrászda üzletvezetője, Bodorné Kispéter Edit is. A két üzletvezetővel ezenkívül három ásványvizet és az Anna-forrás vizét kóstoltattuk meg: tudnak-e különbséget tenni az italok íze között. Tudtak.

– Ennek nincs selymes íze. Ez meg olyan, mintha csapvíz lenne. Na igen, ez más, mint a többi, más kőzeteken mehetett át, az eddigieknél sokkal selymesebb, lágyabb, nem az átlagos ízvilág – hasonlítgatta Puskás László a Theodora Kékkúti, a Szentkirályi és az Evian ásványvizet. Az utóbbi, francia ásványvíz a legdrágább, majdnem duplaannyiba kerül fél liter, mint a többiből. Editnek is ez ízlett a legjobban.

Bodorné Kispéter Edit és Puskás László a csapvizet rögtön felismerte. Fotó: Karnok Csaba
Bodorné Kispéter Edit és Puskás László a csapvizet rögtön felismerte.
Fotó: Karnok Csaba

– Kicsit kénes, édeskés, és erős utóíze van. Nem ismerem fel, de az biztos, hogy a szomjat oltja – jellemezte az Annát az A Cappella üzletvezetője. A Kárász Csárda tulajdonosa sem ismert rá a szegedi forrásvízre, ami nem csoda, hiszen nem ízlett neki, ő inkább marad a csapvíznél. Úgy gondolja, az a legegészségesebb.

Míg 2002-ben 50 liter ásványvizet fogyasztott egy ember Magyarországon, addig 2007-re ez a szám már több mint a duplájára emelkedett, azaz 105 liter jutott egy személyre. Az adatok arra engednek következtetni, hogy egyre kevesebben isznak csapvizet, pedig a víz minősége jó.

Öt év alatt kétszeresére nőtt a magyarok ásványvízfogyasztása.
Öt év alatt kétszeresére nőtt a magyarok ásványvízfogyasztása.

– Az ivóvíz minőségét az Unióban meghatározott normákhoz igazítják. A szegedi csapvíz mély rétegekből, több száz méterről tör a felszínre, fúrt kutakon keresztül. Ezért nagyon tiszta és biztonságos. Természetesen a vízben található alkotórészektől függően, területenként változik a víz íze. A szegedi például oldott kalciumban gazdag, mivel üledékes mészkőrétegekből származik. Akik állandóan ezt fogyasztják, észre sem veszik, de viszonylag meleg – magyarázta Kovács Ferenc kistérségi tisztifőorvos. Azt is elmondta, hogy szerinte az emberek divatból isznak ásványvizet, és nem azért, mert bármi okuk lenne tartani a vezetékes víztől.

Tévhit

A közhiedelem szerint káros, ha huzamosabb ideig csak egyféle ásványvizet iszunk. Ez tévhit, hiszen egyikben sincs olyan töménységben egyetlen hatóanyag sem, amitől bajunk származna, vagy éppen hirtelen meggyógyulnánk. Miközben sokan az egészséges életmód jegyében vásárolják az ásványvizeket, tonnaszám halmozzák a környezetre káros műanyag PET-palackokat.

Olvasóink írták

 • 7. szegedilakos 2008. augusztus 06. 17:34
  „Ja, és hiába írogatnak cikkeket havonta azzal, hogy a szegedi víz ilyen jó, meg megfelel minden normának...

  Jöjjenek el egy lakótelepi lakásba és onnan vegyenek vízmintát, ne a kútból. Mert itt ihatatlan és büdös...

  A cikkektől még nem lesz jobb a víz, és úgysem hiszi el senki hogy jó, mert egész egyszerűen nem jó. Aki nem hiszi igyon lakótelepi vizet és aztán papoljon hogy fasza minden”
 • 6. szegedilakos 2008. augusztus 06. 17:28
  „Amint azt nemrég írtam egy ugyanilyen témájú cikknél 2008.07.16-án:
  "A szegedi víz tényleg jó, csakhogy ki kéne cserélni az ősrégi vascsöveket amikkel a házakba szállítják, mert hogy régen nem műanyag csöveket fektettek le hanem vasat, és mint tudjuk a vas korrodálódik..."
  "miért nem cserélik ki a vezetékeket (kvázi mire megy el a csatornadíjak összege), miért van különbség egy szegedhez közeli falu csapvize és egy szegedi csapvíz között, és miért panaszkodik a szegedi lakosság zöme az ihatatlan, büdös, néha színes vízre (ha az "annyira jó")..."”
 • 5. sajt 2008. augusztus 06. 11:17
  „Nem utolsósorban nem szeretek csapvízzel hormonokat a szervezetembe juttatni.”
 • 4. che 2008. augusztus 05. 16:53
  „Én is azt olvastam hogy az alföldi víz arzén tartalmát 2012-re tudják annyira csökkenteni hogy az ne legyen ártalmas...Az Únios normáknak megfelelni tudjuk mit jelent...papiron jól előadni és elfogadtatni egy másik papiron az átírt, megfelelő értékeket ! A másik érdekes dolog a csapvizünk ára ami csak növekszik és érdekes módon ha meg isszuk ha nem fizetjük a csatorna dijat köbméter alapján...?! Tehát olcsobb ásványvizet fogyasztani (és megbízható) ,talán egészségesebb is !”
 • 3. Argosz 2008. augusztus 05. 16:29
  „Kedves bopca!Tegyen már este egy pohárba sima csapvizet,hagyja ugy reggelig,majd nézze meg.Rájön majd,hogy mennyire egészséges!
  majd kb. 5-lo év múlva,ha veseköve lesz ne kérdezze meg,hogy miért van.”
 • 2. bobca 2008. augusztus 05. 07:50
  „Pedig vannak, akiknek káros a sok ásványvíz, pl. akik rendszeresen fogyasztanak gyógyszereket jól teszik, ha erre odafigyelnek, családunkban már volt emiatt valaki a nefrológián, a veseműködése felborult.
  Valóban a tisztított csapvíznél nincs egészségesebb nálunk, a többi csak flanc.
  Az sem teljesen helyén való, hogy babákat magas ásványi tartalmú vizekkel itatgatnak.”
 • 1. Nagyívó 2008. augusztus 05. 07:41
  „Láttam egy térképet,miszerint itt a délalföldön a legtöbb a víz arzéntartalma,ezt még a kialkudott határidőre sem sikerül kivonni.
  Erre van egy makói eljárás (környezetbarát uj technológia),de ezt még senki sem vette igénybe,Most gondolkodnak az illetékesek.Itt lehet elolvasni a korábbi cikket:http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/makoi_eljarassal_tisztitanak_a_vizet/2063325/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi Bálint Csaba az év hírbloggere

Szeged - Eggyel mélyebbre kapirgálok, mint a többiek – mondta Bálint Csaba (27) szegedi… Tovább olvasom