Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Alpinisták a dóm tornyain

Szeged - Aki kitartóan kémleli mostanában a dóm tornyait, az láthatja, a magasban alpinisták lógnak és dolgoznak. Kozma Gábor, a dóm turisztikai célú felújításának projektvezetője, a Gál Ferenc Főiskola rektora elmondta, a hatalmas, tagolt felületeket változatos eljárásokkal állítja helyre a kivitelező.
A téglaburkolat és a kődíszek különböző mértékben rongálódtak meg az elmúlt több mint nyolcvan év során.

– Öten dolgoznak most a nyugati toronyban. Lesz, ahol 80 méter magasan függeszkedve takarítják majd a falakat. A kereszttől lefelé a kilátószintig nagynyomású vizes mosással tisztítanak, majd több soron állagmegőrző restauráló beavatkozást végeznek. Végül az épület több rétegben időjárás elleni védelmet kap – tudtuk meg Szmirtnik Zsolttól, a budapesti Boom Solutions Kft. vezetőjétől.

Restaurálás előtt alpinisták tisztítják a dóm tornyait. Fotó: Karnok Csaba
Restaurálás előtt alpinisták tisztítják a dóm tornyait. Fotó: Karnok Csaba

Ahol lehet, hegymászáshoz használt kibiztosítással lógnak a szakemberek. Ahol ez nem megy, ott a régi mesterek által hátrahagyott kiépítési lehetőségeket használják. A szükséges anyagokat és eszközöket az 1-2 kilométer hosszú köteleikre rögzítve, csigával húzzák fel maguknak. Ha nagyobb mennyiségről van szó, akkor elektromos csigát használnak majd. A munkálatokkal jövő év májusára készülnek el teljesen.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most jó magyar szójának lenni

Támogatják a termesztését, ezért háromszorosára nőhet a szója vetésterülete Magyarországon. Idén az időjárás kedvezett neki, elég párás volt a levegő. Tovább olvasom