Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Alpinisták szerelik a madárriasztót

Szeged - Hónapok óta bosszantják a galambok és ürülékük a szegedi Belvárosi hídon átkelő embereket. Még novemberben hibásodott meg a riasztó, a hónap végére alpinisták javítják meg.
December közepén írtunk először a szegedi Belvárosi hidat elárasztó galambürülékről. Akkor arról számoltunk be, hogy hetek óta meghibásodott a riasztó, ezért özönlötték el a tartószerkezetet a szárnyasok. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai azóta folyamatosan tisztítják a hidat, de a felszerelt riasztót nem javította meg az azt telepítő, Balatonalmádiban székelő cég. Néhány napja a híd tetején narancssárga ruhában dolgozó férfiak jelentek meg.

 A fiatalok

Nagy András szerint a sérülések zöme a hídra illegálisan felmászó felelőtlen fiatalokhoz köthető, akik széttapossák a finomvezetékeket.

– Február végére élessé válhat a riasztó, eltűnhetnek a galambok – mondta Nagy András, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. műszaki szakembere. Hozzátette, nem tudtak megállapodni a Balatonalmádiban működő céggel, akik a riasztót telepítették, ezért más megoldást kellett keresniük. Saját szakembereikkel felmérték a hibákat, majd kerestek egy alpinista céget, amelyik a hasonló rendszerek javításával is foglalkozik. Nagy András elmondta, eddig az időjárási körülmények nem tették lehetővé a munkát, ehhez fagymentes, száraz idő kell, ugyanis a villanypásztor tartóelemei csak ragasztással rögzíthetők a vasszerkezethez, fúrásról, csavarozásról szó sem lehet a teherbírás sérülése miatt. Ráadásul csak az éjjeli órákban tudtak dolgozni, mert minden vizsgálathoz áramtalanítani kellett a troli felsővezetékét, amire csak éjfél és hajnali 3 között volt lehetőség. Az alpinista cég vállalta, hogy napközben is dolgozik, így hamarosan eltűnnek a hídról a galambok és az ürülékük. A tisztítási és javítási munkálatok miatt a gyalogos és a kerékpáros közlekedés az út egyik felére korlátozódik, attól függően, hogy hol dolgoznak az alpinisták és a környezetgazdák. A munka másfél millió forint körüli összegbe kerül.

Alpinisták szerelik a madárriasztót. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A társaság kéri a szegedieket, ne etessék a galambokat sehol a városban, mert túlszaparodtak, és maró ürülékükkel óriási károkat okoznak a középületekben és a szobrokban. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Depardieu, Delon vagy Jean Reno jön Szegedre?

A három francia világsztár egyike léphet Napóleonként színpadra a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Hogy… Tovább olvasom