Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Alpolgármesterek, nulla tanácsnok

Négy helyett három alpolgármesterrel és tanácsnokok nélkül állt fel az új önkormányzat Szegeden. Kozma József feladatait átvették, a tanácsnokokon spórolnak, és ez utóbbiak személyével kapcsolatban nem volt politikai alku az előző ciklusban – állítja Botka László polgármester.
A korábbi négy helyett három alpolgármesterrel, Nagy Sándorral, Solymos Lászlóval és Szentgyörgyi Pállal ugrik neki a következő négy esztendőnek Szeged. Emellett megszűntek a tanácsnoki titulusok is, Beck Zoltán és Pászti Ágnes széke üres maradt. Megkérdeztük Botka László polgármestert, mi áll a döntés hátterében, hogy osztották el azokat a feladatokat, amelyeket korábban rajta kívül hatan (a jegyzővel együtt heten) láttak el.

Botka elmondta, Kozma József általános, várospolitikai helyettesként vitte az ügyeket a 2002–2006-ig tartó önkormányzati ciklusban, és hozzá tartoztak még az önkormányzati intézmények, valamint az egészségügy és a szociális területek is. Most Solymos László a polgármester általános helyettese, „hozzácsatolták" Kozma területeit, miközben megmaradtak a városüzemeltetéssel, a város és a polgármesteri hivatal működésével kapcsolatos feladatai. Nagy Sándor városfejlesztési, Szentgyörgyi Pál pedig gazdasági és vagyongazdálkodási területekkel foglalkozó alpolgármester. Szeged első embere úgy véli, mivel a város gazdálkodása egyensúlyban, a beruházások pedig 2015-ig „sínen" vannak, három helyettes is megnyugtatóan viszi az ügyeket.

Azt pedig, hogy miért nincs szükség a korábbi két, vagyongazdálkodási és kulturális tanácsnok munkájára, a takarékossággal magyarázta a polgármester. Utalt arra, hogy 12 éven át hagyományosan kineveztek tanácsnokokat, ezt a gyakorlatot folytatták négy évvel ezelőtt, tehát nem politikai alku következtében járt a tanácsnoki bársonyszék. Amely nem főállás, hanem egy bizottság nélküli bizottsági elnöki státusz – fogalmazott Botka. Az elkövetkezőkben nélkülük olcsóbban működik majd az önkormányzat, a nyolc állandó bizottság „lefedi" a város teljes működését. Információink szerint egy tanácsnok havi bruttó 279 ezer forintot vitt haza havonta.


Szalay találta ki

Csak Szalay István polgármestersége alatt, 1994-1998. között alkalmaztak tanácsnokokat a szegedi városházán – ezt a volt polgármester nyilatkozta lapunknak. Szalay büszkén vállalja, hogy ezt a funkciót ő találta ki, mert szerinte vannak olyan feladatok, amelyek nem igénylik bizottság létrehozását, hanem jobb, ha egy ember intézi az ügyeket. A rendszerváltás utáni második polgármester idején először két tanácsnok dolgozott egymás mellett, Szőke László egészségügyi, Balogh László közbiztonsági ügyekkel foglalkozott. Szőke azonban nem maradt meg tisztségében a ciklus végéig. Lippai Pál, az első szabadon választott polgármester megerősítette, hogy 1990-1994. között nem nevezett ki tanácsnokot. Bartha László volt polgármester pedig azt mondta, 1998-2002. között nem volt tanácsnok az önkormányzatnál, új szmsz-t is írtak, a kancellár asszony, Lengyel Györgyi pedig félidőben érkezett, azzal egy időben, hogy a korábbi három alpolgármester helyett már csak kettő folytatta tovább a munkát. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik az érettségi

Az ország egyes városaiban már pénteken elkezdődtek az őszi érettségi vizsgák, Szegeden ma írják a… Tovább olvasom