Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Alsó hangon 1,6 milliárdba kerül a Szegednek a hőszolgáltató átszervezése

Szeged - Közös ülést tartott csütörtökön a közgyűlés pénzügyi, jogi és városüzemeltetési bizottsága a szegedi távhőszolgáltatás átszervezéséről. A pénteki rendkívüli közgyűlés témáját tárgyalták, azaz az energiahivatal Szegedi Hőszolgáltató Kft.-vel (Szehő) kapcsolatos döntését.

Tüsszentett, tehát igaz

A testületekkel Solymos László alpolgármester ismertette: kényszerpályán mozog a város, nincs mérlegelési lehetősége, miután a hatóság múlt csütörtökön visszavonta a Szehő működési engedélyeit, és helyette a szolgáltatásra április 16-án reggel 6 órától az IKV Zrt.-t jelölte ki.

Fotó: DM
Fotó: DM

Hozzátette, a hőszolgáltatás kötelező feladata az önkormányzatnak. A szolgáltatást az Alfa-Nova Kft.-vel együtt látta el a város, miután 1999-ben privatizálta a társaság 49 százalékát a Pomázi Csaba vállalkozóhoz köthető magáncégnek. A Szehő 2010 kisebb nyereséggel működött is, de akkortól megszűnt a kapcsolt áramátvételéből származó bevétel, és a cég veszteségesbe fordult. Megnehezítette a helyzetét az is, hogy tavaly a cégcsoporton belül egy másik cégre, az Energott Kft-re ruházták át a kisebbségi tulajdonrészt. Ezt a hatóság, az előzetes engedély hiányában jogszabálysértésnek nyilvánította. A magántulajdonos azóta is perben áll a hatósággal. Ennél a résznél valaki tüsszentett az ülésen, mire Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester fennhangon megjegyezte: igaz!

Fotó: DM
Fotó: DM


810 milliónak annyi

A folytatásban Solymos László a pénteken meghozandó közgyűlési döntéseket részletezte. Elmondta, határozni kell arról, hogy a Szehő átadja az IKV-nak a szükséges eszközöket, adatbázisokat és ügyfélkört április 16-ig. Kimondják, hogy az 1999-ben a város Szehővel kötött szolgáltatási szerződése ellehetetlenült, és az IKV is felmondja korábban kötött megállapodását a hőszolgáltatóval. (Az IKV-nál maradt ugyanis a vagyon, azaz a vezetékek, berendezések - a szerk.) Bővíteni kell az ingatlankezelő tevékenységi körét, és a működéséhez biztosítani kell a szükséges anyagiakat, ezért 800 milliós tagi kölcsönt ad a város a társaságnak az év végéig. Ezt az önkormányzat eredetileg nem tervezte be a költségvetésbe.

Rendkívüli anyagi terhet ró a városra az is, hogy a korábban adott 510 milliós tagi kölcsönt, ami május 29-én jár le, nem lesz képes visszadni a Szehő. Emellett a cég 300 milliós folyószámlahitel-keretéhez nyújtott készfizető kezességet is le fogja hívni hamarosan a K&H Bank. Ezek miatt a rendkívüli helyzetben rendkívüli kormányzati segítséget kér a város.

Fotó: DM
Fotó: DM


Esély nincs rá, de jól hangzik

Ménesi Imre levezető elnök azt emelte ki, hogy bebizonyosodott: a fideszes érában nagyon rossz privatizáció történt. Ezzel az erősnek szánt mondatával a politikus nem tudott vitát provokálni. Úgy látszott, a jelenlévő jobboldaliak a közgyűlésre tartogatják a muníciójukat. Binszki József (DK) annyival toldotta meg az előterjesztést, hogy a közgyűlés hatalmazza fel az általa elnökölt jogi bizottságot, hogy kérdezzék ki a Szehő viselt dolgairól Bohács Zsolt (Fidesz) és Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) korábbi önkomrányzati képviselőket. Bohács a Szehő felügyelőbizottsági elnöke volt mindaddig, amíg ki nem derült számára, hogy ütközik a parlamenti képviselőségével. Emellett a vagyongazdálkodási bizottságot is vezette, és sorra rábólintott a Szehő piaci árnál jóval drágábban kötött gázvásárlási szerződéseire.

Fotó: DM
Fotó: DM

Keresztúri Farkas pedig azt vállalta, hogy az ellenérdekű fél, a magántulajdonos érdekeit képviseli az fb-ben. A két volt képviselőnek nem kötelező elmenni a bizottsági meghallgatásra, de az ötlet felvetése nyilván jól hangzott. A módosító indítványt mindhárom bizottság elfogadta. A cégátszervezésekkel kapcsolatos, egyetlen, ám annál összetettebb napirendi pontot a jogi bizottság 5 igen és 2 fideszes tartózkodás mellett, a pénzügyi egyhangúlag, a városüzemeltetési 6 igennel és egy fideszes, illetve egy jobbikos tartózkodással elfogadta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael után hazafelé tartanak a Fellegvándorok

A Magnus Expedíció tagjai hosszabb időt töltöttek Izraelben, a szegedi Földi Zoltán pilóta és Hankusz Kálmán fotós-producer eljutott a Galileai-tenger partjára is. Tovább olvasom