Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Álszömörcsög és sárga géva-gombatúrán jártunk

Szeged - Bár az időjárás nem kedvez a gombának mostanság, így is érdekes túrát vezetett szombaton Krnács György a Kiskunsági Nemzeti Park őrkerület vezetője.
- Az esős időt szereti, a környéken hetek óta nem volt csapadék - mondta túravezetőnk az út elején. Ennek ellenére több gombával is megismerkedtünk az ásotthalmi Gárgyán-erdőben. Az álszömörcsöggel kezdtük. A természetvédelmi őrtől megtudtuk: ez bizony védett növény, 5 ezer forint az eszmei értéke. Vélhetően cölöpgomba volt a következő találat, de erről túravezetőnk sem volt meggyőződve, gombahatározót hívtunk segítségül.

- Legalább két forrásból kell meggyőződni, milyen gombával is állunk szemben - magyarázta a természetjáró. Jó tanácsként elmondta: ha valaki gombaszedésre adja a fejét, mindig kosárba tegye a zsákmányt. A zacskóban könnyen tönkremegy. Ha ismeretlennel fajjal találkozunk, azt külön szedjük az ismerttől és mindig vizsgáltassuk be szakértővel a termést. Könnyen kerülhet mérgező gomba az ehető közé. - Mérges gomba nincs, csak ha eldobja a kalapját - tette hozzá.

Álszömörcsög és sárga géva-gombatúrán jártunk. (galéria)

Megtudtuk azt is, hogy Magyarországon jelenleg körülbelül 40 faj védett, ez talán nem is olyan sok ahhoz képest, hogy körülbelül 2 millió gomba van a világon. - Igaz, ennek kevesebb mint 5 százalékát ismerjük - hallottuk Krnács Györgytől.

Könnyen felismerhető, nem védett, ehető fajt is láttunk utunk végén. Ehhez még nekünk sem kellett határozó: nagy felületen sárga gévagomba nőtt az egyik fa törzsére. Szedtünk is belőle egy keveset az illatos növényből. Persze bevizsgálás után dobjuk csak a lábasba.

Olvasóink írták

  • 2. CsImre 2011. október 10. 21:18
    „A gomba nem növény. Ennyi erővel a kutyám is lehetne növény. Amúgy érdekes és hasznos cikk.”
  • 1. frakk 2011. október 09. 13:34
    „Hol lehet ilyen gombatúrára jelentkezni-- szívesen mennék velük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszer ölt a battonyai gyilkossággal gyanúsított szegedi férfi?

Még egy nő holtteste kerülhet elő a battonyai családi ház melléképületének romjai alól - állítják a helybeliek. Tovább olvasom