Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Alvintól a Portugálig

Csongrád megye – Színházi programokban ezúttal sem lesz hiány a hétvégén. De a képregényfesztiválra is érdemes benézni, a hölgyeknek pedig a Nők estéje egyenesen kötelező.
Pénteken a Szegedi Nemzeti Színházban 19 órától mutatják be Liszt Ferenc egyetlen operáját: a Don Sanche című tündéropera partitúrája eltűnt egy tűzvészben, 150 évig nem is játszották. Egy francia zenetudós lelt rá a kottára. A címszerepet László Boldizsár énekli, rendező: Anger Ferenc. Az operát szombaton és vasárnap is játsszák 15 órától.

Az IH Rendezvényközpontban 18 órakor kezdődik az Alvin és a Mókusok és a Depresszió turnéjának szegedi állomása: 18 órától dedikálás, 19 órakor kezd a Nikson zenekar, 20 órakor lép színpadra a Depresszió, amely új lemezét mutatja be, 21.45-kor pedig az Alvin és a Mókusok. Jegyár: elővételben 2000, a koncert napján 2500 forint.

Alvin és a mókusok - Sajnálom


A Százszorszép Gyermekházban 18.00–21.30: Nők estéje. Szépészeti bemutatókkal és ingyenesen kipróbálható szolgáltatásokkal (többek között mikroszkópos hajvizsgálat, masszázs, téli arcápolás és sminktanácsadás), élő zenés teázóval és gyümölcstea-kóstolóval, finom koktélokkal, vendégekkel (feng-shui szakértő, talpmasszőr, természetgyógyász, gyermekrajzelemző, számmisztikus), designkiállítással, karácsonyi dekorációs és ajándékötletekkel várják a hölgyeket a Százszorszép Gyermekházba. 18 órától Ezer-Arc Divatshow híres szegedi meglepetésvendégekkel, 20 órától designverseny eredményhirdetés, majd táncos női tornabemutató lesz.

A JATE Klubban 21.00: A Kiscsillag zenekar lemezbemutató koncertje. A 2006-os Greatest Hits Vol. 1 című debütáló és a 2009-es Örökre szívembe zártalak című album után november 4-én harmadik nagylemezével jelentkezett a Lovasi András vezette Kiscsillag. „Ha igaz, hogy egy zenekar sorsát a harmadik lemez dönti el, akkor mi jó irányba fogunk dőlni" – állítja a gitáros-énekes zenekarvezető. Hogy mi legyen az album címe, a rajongók segítettek eldönteni, az együttes által felkínált két verzió közül a Néniket a bácsiknak! Győzedelmeskedett.

Kiscsillag - Megjöttünk a nőkért


Harmadszor rendezik meg Szegeden a Somogyi-könyvtárban a képregényfesztivált. Pénteken A vonal üzenete – a képi ábrázolás szerepe az olvasáskultúra fejlesztésében (konferencia) 10.00: Jankovics Marcell: Képes beszéd, 10.20: Nagy Attila: Az olvasásfejlesztés stratégiai kérdései, 10.40: Maksa Gyula: Transzkulturalitás és képregények, 11.30: Pierre Sery (Franciaország): A fiatalok olvasási kedvének befolyásolása Franciaországban a manga és a képregény segítségével, 13.30: Szűcs Édua: Az illusztráció szerepe a tanulás folyamatában, 13.50: Pilcz Roland: Képregénytechnikák és interpretációs lehetőségek, 14.10: Paulovkin Boglárka: Az érzelmek hiteles ábrázolása a kortárs gyerekkönyv-illusztrációkban, 15.00–17.00: Szekció-előadások, majd az Olvass! – Képzeld el! Szeged városi rajzpályázat eredményhirdetése.

Makón, a József Attila Városi Könyvtárban 17. 30: A Csongrád Megyei Honismereti Egyesület két évtizede című kiállítás megnyitója, a Honismeret Csongrád megyében (1969–2011) című könyv bemutatója.

Jótékonysági hangversenyt rendeznek Csongrádon, a Galli János Alapfokú Művészetoktatási Intézményben: 15.15-től kézművesvásárt tartanak, 16.30-kor kezdődik a muzsika big banddel, könnyűzenével, dobshow-val.

Szentesen, a Lajtha László Hangversenyközpontban 19.00: eMeRton-díjas sztárok a hangversenyközpontban – a Molnár Dixieland Band dixie-estje, sztárvendég: Illényi Katica hegedűművész, énekes.

Szentesen a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban 20.30: A Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány szervezésében a Fivérek lépnek fel a város diákjaival. Sztárvendégek: Zséda, Szögi Szilvia, Koller Kata és a Magyar Színház táncosai.

Fivérek - Zumba dal


Szombaton Szegeden a Belvárosi Mozi operaközvetítésében 19.00: Philip Glass: Satyagraha – opera szanszkrit nyelven, angol és magyar felirattal. Műsoridő: 4 óra 13 perc. Librettó: Philip Glass, Constance de Jong, vezényel: Dante Anzolini, rendező: Phelim McDermott, Julian Crouch. Szereplők: Rachelle Durkin (Miss Schlesen), Richard Croft (M. K. Gandhi), Kim Josephson (Mr. Kallenbach), Alfred Walker (Parsi Rustomji). Az 1980-ban, Hollandiában bemutatott opera címében a Gandhi-féle erőszakmentes tiltakozásra utal. Glass a 20. század végének egyik legnagyobb hatású zeneszerzője, akinek műveit gyakran minimalistának nevezik, bár ő maga a „színházi zene" megnevezést használja.

A Garaboncziás Borozóban ste héttől a Fish! együttes koncertezik.

Fish! - Majdnem Kalifornia


Az újszegedi Rendezvényházban határon túli és hazai fiatal filmesek, alkotóműhelyek alkotásait vetítik 11 órától a IV. Van-Más-Kép Ifjúsági és Videoklip-fesztivál keretében. A belépés díjtalan.

A képregényfesztiválon a Somogyi-könyvtárban: 10.30: Pusztai Dániel: X-men és mitológia, 11.00: Rozgonyi Zalán: Ha ismered, érteni fogod! – A színfalak mögött, 11.30: Váradi Gábor, Szabó Gergő: Comics kontra Comix – mainstream és underground a 60-as években, 12.20: Bayer Antal: A képregény- forgatókönyvírás alapjai, 12.50: Kertész Sándor: Hová fejlődhet a képregény?, 13.20: Pilcz Roland: „Kalyber színez" – képregényszínezés külföldi kiadóknál, 14.10: Kiss Ferenc, Kertész Gábor: Egy vándorfestő (örök)ifjúságai, avagy emlékezzünk Zórád Ernőre, 16.00: Tóth László: Egy igazi amerikai hős, 16.30: Kockákból álló irodalom? – Lakatos István és Oravecz Gergely beszélgetése képregény és irodalom kapcsolatáról, 17.00: Farkas Katalin: Anime és manga, összehasonlító elemzés.

A gyálaréti Művelődési Házban bolhapiacon cserélhetnek gazdát ruhaneműk, cipők, gyermekjátékok, műszaki cikkek, könyvek és sok más erre alkalmas holmi. A szervezők tisztelettel hívják és várják az érdeklődőket, a vevőket és eladókat egyaránt. A helyszín a 74-es busz gyálaréti végállomásánál található.

Hódmezővásárhelyen a Mozaik Moziban Natura Napot szerveznek délután kettőtől hatig. A természetes egészségmegőrzés módszereit ismerhetik meg azok, akik a szombati ebédet követően ellátogatnak Hódmezővásárhelyen, a Lánc utcai moziba.

Makón, a Hagymaházban 15.00: Erzsébet-napi citera- és népdalköri találkozó. A fellépő vendégzenekarok, valamint népdalkörök: Algyői Hagyományőrző Citerazenekar, Baksi Népdalkör és Citerazenekar, Csanádpalotai Népdalkör és Citerazenekar, Szőregi Sárgarózsa Hagyományőrző Népdalkör, Szentesi Pengető Citerazenekar, Nagymágocsi Nefelejcs Népdalkör és Napraforgó Citerazenekar. A rendezvény házigazdája a Makói Nefelejcs Népdalkör és Citerazenekar. Jegyár: 100 forint.

Szentesi Pengető Citerazenekar


Kisteleken, a Tündérkert piacon 14.00-tól: Erzsébet-napi forgatag – kézművesvásár, karácsonyi ötletadó, kemencés ételek kóstolása.

Algyőn a Faluházban Spiró György: Prah című komédiájának mutatják be. Jegyek elővételben a Faluházban vásárolhatók 500 Ft-ért, a bemutató napján 600Ft-ért. Szereplők: Asszony - Müller Júlia, Férj - Korognai Károly.

Jótékonysági Óvodabált rendeznek Maroslelén, a művelődési házban este hat órától.

Vasárnap az Újszegedi Rendezvényházban délután háromtól és este héttől: Egressy Zoltán: Portugál. A darab egy Irgács nevű falu kiskocsmájában játszódik, ahol a megforduló egyedek szinte kivétel nélkül masszív alkoholisták. Mégis van története mindenkinek, a darab nem az alkoholról szól, az számukra csak az élet természetes velejárója. Na meg a kocsmaélet, ahol lehet csipkelődni, szerelembe esni, összeveszni és közben elképesztően szatirikus, mégis megejtő élethelyzeteket produkálni. Rendező: Korognai Károly.

A Magyar nótaszerzők és Énekesek Dél-magyarországi Egyesülete rendezésében nótadélutánt tartanak Szegeden délután háromtól az IH Rendezvényközpontban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ködös, szmogos péntek, napsütéses hétvége

Pénteken még picit depis lesz az idő, hogy aztán a hétvégére kijavuljon és ha nem is hét ágra, de azért szépen süssön a nap. Tovább olvasom