Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Alvó emberből lakmározik az ágyi poloska

Szeged - Soha nem látott mértékben szaporodott el az ágyi poloska alig egy év alatt országosan – így Szegeden is. Járványról beszélnek a rovarirtók.
– Megzabál – foglalja össze egyetlen szóban Horváth István, hogy mit kell tudni az ágyi poloskáról. Az apró vérszívók mára olyannyira elterjedtek az országban, így Szegeden is, hogy a rovarirtó járványhoz hasonlítja a helyzetet. Fiával közös vállalkozása, a Fedora Plus Kft. egy éve heti 6-8 riasztást kap.

– Uniós törvény tiltotta be néhány esztendeje a korábban használt vegyszert, a szerves foszforsavat. Addig nem volt járvány – mondja a szakember.

Speciális vegyszerrel irtják az ágyi poloskát Horváthék. Fotó: Frank Yvette
Speciális vegyszerrel irtják az ágyi poloskát Horváthék. Fotó: Frank Yvette

Veszélyes volt a környezetre, így egy új hatóanyagot tett kötelezővé az EU, csak ezt használhatja mindenki az irtásra, ami nagyon drága, csak kevesen jutnak hozzá. Ezért tudtak egy esztendő alatt így elterjedni a poloskák Horváth István szerint.

 A férfitól megtudjuk, az ágyi poloska nem kedvel minden vércsoportot. Elsősorban az AB-t fogyasztja, 0-ra csak akkor megy rá, ha túlszaporodik. Az idősebb Horváth ilyennel is találkozott húsz évvel ezelőtt a fővárosban. – Egy bérlakásba hívtak ki, éreztem az erőteljes váladékszagot, amely jellemző erre az állatra. Megnyomtam a tapétát, és vér folyt ki belőle. Horrorisztikus látványt nyújtott – mondja.

– Porszívóval nem lehet kiszedni, belekapaszkodik az ágyba – ezt már a fiatalabbik Horváth István mutatja be egy élő ágyi poloskán egy Budapesti körúti lakásban, ide kaptak riasztást. Tökéletes tisztaságot, új bútorokat és rendet látunk a szobában.

– Nem csak a koszos lakásokban szaporodnak el. Elég egy képkeret, egy bútor, egy használt ruha, bárhol megtelepszenek. Akár a villamoson egy mellettünk ülőről is a ruhánkra kerülhet – magyarázza a
fiatalember, aki édesapjához hasonlóan gázmesteri végzettséggel rendelkezik, így rutinosan fújja körbe a szobát az emberre veszélytelen speciális vegyszerrel. A szomszéd szobát is, hiszen könnyen átmennek a rovarok. Az első fázisnál tartanak, a következő fújás egy hónap múlva esedékes, az már felületi kezelés lesz.

Angliában még durvább a helyzet

– Angliában még durvább a helyzet – mondja Horváth István. Ott már korábban betiltották a foszforsavat, így ott nagyobb a járvány. Sok kint élő magyar tőlük viszi a vegyszert – természetesen csak oldott állapotban, munkaoldatként.

– A tulajdonost álmában támadta meg az állat. Előbújik a rejtekhelyéről a néhány milliméteres lény, és lakmározni kezd. Kiszívja az ember vérét. Visszabújik, és amikor 3-4 nap múlva megéhezik, újrakezdi. Az ember azt veszi észre, hogy szörnyen viszket és ég a bőre. Ha allergiás, kiütései, hólyagjai keletkezhetnek. Ha egyszer megtelepszik a poloska, nagy bajt okozhat. Könnyedén szaporodik, egy példányból száz, százból több ezer keletezik – magyarázza az idősebb Horváth István, miközben körmével nyomja agyon a vérszívót. A rovarirtók arra szeretnék felhívni a lakosság és az orvosok figyelmét, ha hasonló tünetekkel találkoznak, gondolkodjanak el rajta, hogy valószínűleg ágyi poloska költözött a lakásba.

– Ezt az itt élő hölgyből zabálta meg tegnap éjszaka – mutat pirosló ujjára a férfi, miközben körme alá folyik az AB típusú vér.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. borcsokzsolt 2013. március 20. 13:20
  „Na így kell ezt csinálni! Tömeg hisztit kell okozni és holnaptól megy a bolt... Grat!!!”
 • 29. 2013. március 19. 18:22
  „5000-ből nem lehet kiirtani az ágyi poloskát.”
 • 28. szakvizsga 2013. március 19. 05:02
  „25. 19joel51 2013.03.18. 21:38

  Nincs olyan szer, hidd el. Én megvettem mindent, 3-4 ezer forintot költöttem rá, de nem használt. Ezekben a háztartási szerekben nincs elég hatóanyag.”
 • 27. x 2013. március 19. 00:04
  „http://napidoktor.hu/cikk/79.21322/Harc-az-agyi-poloska-ellen     (Dátum: 2012.10.16. 17:00)
  ...
  "Könnyű rovarirtóval kiirtani az ágyi poloskákat, de sokkal nehezebb biztosan elérni azt, hogy végleg eltűnjenek" - nyilatkozta Kenneth Haynes, a Kentuckí Egyetem entomológusa. A szakértő elmondta, hogy az ágyi poloska kiválóan tud rejtőzködni, ezért nagyon nehéz olyan mérget találni, amely elég erős ahhoz, hogy kiirtsa az összes rovart és petéiket, ugyanakkor biztonságosan használható beltérben.
  ...
  A konferencia bemutatóterme számos potenciális megoldást vonultatott fel: erőteljes szobai hősugárzókat, amelyek megsütik az élősködőket, széndioxid spray-ket, amelyek megfagyasztják a rovarokat, nagy teljesítményű gőzölőket, amelyek megfőzik a rovarokat, műanyag árkokat és akadályokat, amelyek meggátolják, hogy a poloskák bejussanak az ágyba, szorosan illeszkedő matracvédőket, sőt különlegesen kiképzett kutyákat, amelyek kiszagolják a rejtekhelyüket.
  ...
  A leghatékonyabb védekezés az ágyi poloskák ellen az, ha alaposan átvizsgáljuk a szállodai szobákat, forró vízben kimosunk minden olyan ruhát, amit az utazás alatt hordtunk, és kiporszívózzuk és fertőtlenítjük a bőröndjeinket. Ha végül mégis összeszedünk néhány élősködőt a munkahelyünkön, a moziban vagy a templomban, minél hamarabb próbáljuk megtalálni őket, és azonnal hívjunk szakembert. Cooper szerint egy mérsékelt fertőzést egyetlen megfelelően kivitelezett rovarirtással le lehet küzdeni. Súlyos fertőzöttség esetén azonban többszöri kezelésre lehet szükség, és a többsíkú megközelítés több ezer dollárba kerülhet. ...”
 • 26. _csutak_ 2013. március 18. 23:02
  „@19. x:
  Ugye viccelsz a számokat illetően?
  Elhiszem, hogy rühelled a kommunistákat tehát engem is, de azért Adolfra csak 17 millát ráverni kérlek ez még az elsős gyereknek is butaságnak tűnne.
  Nem kell egyetértenünk, hisz a gondolat szabad, de nem árt ragaszkodni az elemi tényekhez!”
 • 25. 19joel51 2013. március 18. 21:38
  „Csak azt nem írja le senki, hogyan, mivel lehetne védekezni ellene? Egyáltalán, van-e olyan hatékony szer, amit mi is megvásárolhatunk háztartási boltokban, nem csak az irtó jó, bogár irtók!”
 • 24. azbest 2013. március 18. 19:29
  „A fedórával jó tapasztalatunk van, hatásos a módszerük és vegyszerük.

  Korábban egy másik cégtől jártak erre két éven keresztül, akik elpakoltattak minden cuccot a szobából. Nem tudom ők mivel csinálták de erősen büdös volt és hatástalan... az elpakolás külön vicc, hiszen a bogarakat is bedobozoltuk vele.”
 • 23. tavimaszlag 2013. március 18. 19:09
  „nem kell használt ruhát hordani! ennyi, lakástextilt tisztítóban illik tisztíttatni. takarítani sem árt néha!”
 • 22. tavimaszlag 2013. március 18. 19:09
  „nem kell használt ruhát hordani! ennyi, lakástextilt tisztítóban illik tisztíttatni. takarítani sem árt néha!”
 • 21. gaabe 2013. március 18. 18:46
  „Angliai használt ruhával utaznak ide, itt meg továbbszaporodnak. mi is szenvedtünk tőlük az angoloknál, állítólag fél évig is kibírják kaja nélkül, kiirtani szinte lehetetlen.”
 • 20. Jozsoci 2013. március 18. 16:47
  „Ez is Gyurcsány meg a Bajnai műve!”
 • 19. x 2013. március 18. 15:04
  „14. _csutak_, csak a teljesség kedvéért:
  Mao Ce-tung, a Kínai Kommunista Párt vezetője (1945-1976) = ldozatok becsült száma: 49-78 millió
  Joszif Visszarionovics Sztálin, az SZKP főtitkára (1922-1953) = Áldozatok becsült száma: 23 millió
  Adolf Hitler, Németország kancellárja (1933-1945) = Áldozatok becsült száma: 17 millió
  ... és így tovább, az uralkodásuk áldozatai számának csökkenő sorrendjében, lásd
  http://index.hu/tudomany/tortenelem/2013/03/05/tiz_diktator_tobb_mint_szazmillio_halott/
  - így néz ki, ha szegedi poloskák támadják az EU-t, velük együtt a délmagyar EU-lakosságot.”
 • 18. titamami 2013. március 18. 14:18
  „Bizonyára igen kellemetlen tud lenni, ha valakinél megtelepszenek ezek a rovarok, de a cikk látványosan pánikkeltő és célja egyértelműen a nevezett cég népszerűsítése. Egyetértek Ganxtával!”
 • 17. KissJ_Szeged 2013. március 18. 13:45
  „12. ezsiasagi: Megerősítem, mi házi módszerekkel próbálkoztunk a csótányokkal, de kiírtani a szerintem általad említett Kálmán tudta (ha jól emlékszem, talán Markovics a vezetékneve?). Igaz,h nem a legolcsóbb első hallásra az ár amit kér, viszont legalább hatásos.”
 • 16. Én2 2013. március 18. 13:43
  „Újabb csapás!!”
 • 15. állatbarát3 2013. március 18. 13:34
  „5!
  Csak vigyázz, ne hogy te legyél a következő szegíny ember.
  Az ilyen megjegyzésekből látszik, hogy sugárzik belőled az értelem.”
 • 14. _csutak_ 2013. március 18. 13:17
  „Nem értem az Unió hozáállását!
  Betiltják azon szereket, melyekkel emberéleteket lehet menteni.
  Most a poloska, múltkor a kullancs irtó szert tiltották be.
  Úgy látszik humánusan akarják kezelni a munkanélküliséget, olyan Adolfos módon...”
 • 13. Ganxta 2013. március 18. 13:01
  „ingyenreklám”
 • 12. ezsiasagi 2013. március 18. 12:55
  „Nálunk is volt A Fedorra semmit se ért van egy Kálmán nevezetű bogárirtós emberke aki 30.000 ért garanciába irtja, nálunk 7 szer volt kint szegény mert minden hol megbújnak és két hét útán ismételni kell minden honan még a csillárból is csorgót a vegyszer. Ki lehet irtani de kegyetlen már én is el voltam keseredve. Minden ruhát 60 fokon átmosni és a bogárirtást megúszni vagy olcsosítani nem lehet én próbáltam a fedorát 5000 ért de mint halotnak a csók annyit ért.
  Akit érdekel privátban írok telefonszámot, mert én is sokat kutatam a neten a téma útán.”
 • 11. queenmargareth1 2013. március 18. 12:51
  „persze, hogy az én véröm is köllene nekik...”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dugonics, Aradi: máshogy kell tekerni

Új forgalmi rend vonatkozik a kerékpárosokra a szegedi Aradi vértanúk terén és a Dugonics téri kettős körforgalomban. Tovább olvasom