Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Alvószobák a tűzoltóknál, mentősöknél

Szeged - Érdekes szegedi munkahelyeken jártunk – egy átlagember ritkán nyer bebocsátást például a dolgozók öltözőjébe, pihenő szobájába vagy a szertárba. Most a Szilágyi utcai mentőállomás és a Napos úti tűzoltólaktanya életéből hozunk pillanatképet.
„Száz sebből vérzik" a Szegedi Mentőállomás Szilágyi utcai központja. Az 1898-ban felhúzott épületre ráférne a tatarozás. A felújítást azonban megnehezíti, hogy az egykori tűzoltó laktanyát műemlékké nyilvánították, így minden apró részletet csak az eredetinek megfelelővel cserélhetnek ki a mentősök. Ezért kellett például az 1800-as évek stílusát idéző cserepeket beszerezni, amikor a közelmúltban renoválták a tetőt. Például az udvaron álló egykori fecskendő szárító toronynak mára semmi funkciója. Tetejét nemrég kicserélték, mert balesetveszélyes volt: potyogott róla a vaslemez. „A sok kis apró javítgatás azonban csak tűzoltás a régi épületben" – fogalmaz Nyeste Zsolt állomásvezető mentőtiszt, akitől megtudtuk: a 14 autóval rendelkező, 36 ápolóból, ugyanennyi gépkocsivezetőből és 20 orvosból álló csapat kinőtte a 2 ezer négyzetméter alapterületű épületet.

A mentősök öltözője. Ráférne a felújítás. Fotók: Segesvári Csaba
A mentősök öltözője. Ráférne a felújítás.
Fotó: Segesvári Csaba

Ugyanezen okból költözött el innen 20 évvel ezelőtt a Szegedi Tűzoltóság a Napos úti laktanyába. Ez a több mint 4 ezer négyzetméteres, Csongrád megyei önkormányzati tulajdonú épületegyüttes azonban mára elhasználódott. Az építők ugyanis nem első osztályú alapanyagokat választották a kivitelezéshez.

A tűzoltóság saját költségvetéséből évente 5-10 millió forintot költött a belső felújításokra. A rossz állapotban lévő homlokzat és a tető renoválására azonban már nem futja a keretből. Amit azonban tudnak, a tűzoltók saját kezűleg megoldanak, s a tisztaságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Nem csak saját körletüket, az egész laktanyát maguk takarítják.

Tévészoba, biliárd

A szegedi mentőállomáson egy szobában pihenhetnek a gépkocsivezetők és az ápolók. Itt tízen alhatnak az egymás mellé állított heverőkön. Két riasztás között a földszinti teremben tévét nézhetnek, vagy pingpongozhatnak. A tűzoltók első emeleti körletén 11 négy ágyas szoba van. Asztali tenisz, biliárd- és csocsóasztal, konditerem, valamint tévészoba áll rendelkezésükre a kikapcsolódáshoz.

Olvasóink írták

 • 18. flexsnake 2009. július 04. 18:14
  „16. és az öntödékben az öntők is kapjanak korkedvezményt mert veszélyes. Sőt minden hivatásos sofőr mert azok is nagy veszélyben vannak. Kapjon akkor már mindenki. Esetleg dolgozni valaki....? Senki?”
 • 17. az_aki 2009. július 04. 14:44
  „azt hallottam hoyg az okosok ugy gondolják hogy ápolonak nem olyan stresszes lenni mint sofőrnek... sztem a sofőr azért stresszes mert a vezetésre figyel, a ápolo meg azért hogy ne haljon meg senki, mert azért az se jo érzés ha valaki ott hal meg a kezedben szoval nem értem nekik mért nem jár a korkedvezmény”
 • 16. kis_vakond 2009. július 04. 13:11
  „az_aki: igazad van a sofőröknek van valami kedvezmény, de az ápolóknak, mentőtiszteknek semmi, azt kérdem én, hogy az miért veszélytelenebb üzemmód? gondolj csak bele milyen jó, amikor egy-két tüntetésen próbálnak menteni, azt közben ők is kapnak egyet-kettőt, meg mikor a tű karcol..stb.”
 • 15. kötekedő 2009. július 04. 13:01
  „Vezetni a mentőautót szokták.”
 • 14. az_aki 2009. július 04. 11:59
  „kis_vakond!!
  tévedsz! a mentő vezetőknek jár kor kedvezmény, asszem 5 év de pontos dolgokat nem tudok”
 • 13. kis_vakond 2009. július 04. 09:51
  „és még abba is bele gondolhat mindenki, hogy míg a rendőrök kapnak korkedvezményt, addig a tűzoltók 5 ledolgozott év után 1 év kedvezményt, a mentők meg SEMMIT. Gondoljunk bele, hogy milyen jó lesz, hogy 65 éves emberek fognak majd a berohanni az égő házba, gyárba..stb, és 65 éves emberek fogják majd újraéleszteni a 60éveseket.

  Nem azt mondom, hogy a rendőröktől vegyék el, még mielőtt valaki ezt gondolná, de talán ott is a vonulós állomány kapjon, irodisták ne, viszont kapjanak a tűzoltók és a mentők is (ja meg az ápolónők/ápolók a kórházakba)”
 • 12. JungHeinrich 2009. július 04. 08:20
  „...akkor kicsit tényleg félreértettük egymást...:-)))”
 • 11. kötekedő 2009. július 04. 08:16
  „Nem mentősök, hanem MENTŐK. Vagy akkor a tűzoltók is legyenek tűzoltósok.”
 • 10. egal 2009. július 04. 00:23
  „9.!
  Te baromira félreértetted a hozzászólásomat!Én mint tényt állapítottam meg,a képet IS nézve. Lehet,hogy az egész mondatomat idézőjelbe kellett volna tennem?”
 • 9. JungHeinrich 2009. július 03. 21:25
  „...egal azért mondjuk egy tűzoltó vagy mentős vagy éppen egyéb rendvédelmis esetében nem így van,mert tett egy esküt,hogy élete árán is.Ezen kívül az alkotmányos jogaik is erősen csorbítva vannak! Ha ezek az általad nem ismert ezrek nem végeznék lelkiismertesen a munkájukat ,ergo nem jutna el a segítség hozzád se senkihez.Ezek az emberek nevezd őket nyugodtan "szorgos és önfeláldozó hangyákna" nem egyenlőek azokkal a főtisztviselőkkel akik miatt ott tartunk ahol tartunk.Ez most nem az önkormányzatnál dolgozó irodistákról szól,hanem azokról akik pölö gondolkodás nélkül bemennek egy égő házba bárkiért,de te és a többség valószínűleg nem tenné meg!!!No ez éppen nem a közalkalmazottakról szól,hanem azokról akik hivatalból is tesznek valamit!”
 • 8. klj_54 2009. július 03. 19:28
  „Van mentős és tűzoltó barátom.
  Nem értem, (dehogynem!) hogy miért teszik amit tesznek alamizsnáért?
  Gazember képviselőink a saját fizetésük helyett a vonuló állomány fizetését emelhették volna, ha lett volna elég eszük hozzá!
  De sajnos a saját zsebüknél messzebb nem látnak...”
 • 7. rekontra 2009. július 03. 18:45
  „Nem kéne annyit pereskedni akkor nem bolygatnák őket csak azért,hogy ne érezzék jól magukat:).”
 • 6. Kritikus 2009. július 03. 18:20
  „3-hoz:

  Azért a lánglovagoknál sem minden tejföl. Az elhelyezésben történt februári változások a vonulós állománynak igen-igen rosszul estek és nemigen érték el azt a célt amiért is csinálták.”
 • 5. flexsnake 2009. július 03. 18:07
  „3. és ha valaki megkérdezi miért alszok a rendőr a kocsiban, tessék elverni gumibottal.”
 • 4. egal 2009. július 03. 18:05
  „a legutolsó szempont a közalkalmazott "kényelme,munkakörülménye"”
 • 3. JungHeinrich 2009. július 03. 18:02
  „....ez még istenes, nem ártana körülnézni a BV-s munkahelyi öltözőkben no az döbbenet! Ami rohadni tud az rohad is, állambácsi így gondoskodik a vitézeiről....minden rendvédelmis a tűzoltók körülményeiről álmodozik,szerintetek ez mit jelent?”
 • 2. ocsi1 2009. július 03. 17:33
  „Ezen kellene elgondolkozni a tisztelt önkormányzatnak.”
 • 1. varadipal 2009. július 03. 17:13
  „Nem alszunk!!! Tüzet oltunk, mentünk!!!!
  A lófara emlékmű felújítás fontosabb volt./ a gondolkodás meg szabadnapos/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt órán át várakoztak a hőségben Röszkénél

Röszke - Négy kilométeres kocsisor alakult ki tegnap délután a röszkei határnál, a zömmel Németországból Törökországba utazó autósoknak 5 órát kellett várniuk. Tovább olvasom