Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Amatőr festő a kábítószer birtoklásával gyanúsított férfi

Szeged - A megyeházán állították ki olajfestményeit tavaly annak a 46 éves férfinak, akit egy röszkei tanyáról vittek be a rendőrök a napokban. A tanya környékén közel 700 tő vadkendert találtak. Az egykori állami gondozott amatőr festő ellen eljárás indult. Élettársa két gyermekkel maradt egyedül.

– Nem tagadta, hogy szereti a kábítószert. A csattanó maszlag nevű növényt eszegette. Mondtam neki, hogy megdöglesz, Petya, nem vagy normális, de ő csak bizonygatta, majd ő tudja, hogy kell megfőzni, hogy jó legyen. A jószág is megdöglik tőle, ha a takarmányba keveredik – mondja a röszkei tanyavilágban Tölgyessy Szabolcs. A jó kedélyű, bőbeszédű férfi háza annak a tanyának a közelében áll, ahonnan a rendőrök majdnem 700 tő vadkendert gyűjtöttek össze a közelmúltban.

Mint megírtuk, a rendőrök lakossági bejelentés alapján tartottak házkutatást a tanyán, ahol 697 tő kendernövényt és csaknem egy kilogramm növényi törmeléket foglaltak le. A tanyán élő 46 éves K. István kihallgatása során azt mondta, hogy a növények csak kinőttek a földből.

Kedden a Röszke központjában lévő Paprika vendéglőben mindenki azt találgatta, ki lehet K. István. – Nem tudunk rájönni, ki az – tárja szét a kezét egy férfi, majd a falu szélén lévő másik ivóba irányít minket, ahová a tanyavilágból járnak.

A Széll vendéglőben csak egyszer látták a Petya becenevű férfit. Azt mondják, inkább a rokonai járnak a kocsmába. Az egyik vendég szerint akkor is „be volt narkózva". – Egy háromdecis poharat kézzel roppantott össze, habzott a szája – írja le a látványt.

700 tő vadkender a tanyán - GALÉRIA

A megyeházán volt kiállítása

Álláskeresők alkotásaiból nyílt kiállítás tavaly májusban a megyeházán, ahol K. István olajképeit is kiállították. A férfi akkor azt mesélte, hogy intézeti múltja és roma származása folyamatosan kísérti. „Állami gondozott voltam, egy égő házból hoztak ki úgy, hogy a rendőrség rám törte az ajtót. Édesanyámékat elítélték gyermekbántalmazásért, nem is ismerem őket. Szegény vagyok, de mindennap megteremtem a családomnak az ennivalót, mert mindig van megrendelésem szobrászatból, festészetből. Nem kérek sokat, volt, amikor kajában fizettek ki. Nekem van egy lelkem. Mindenkinek számot kell adnia a bűneiről" – mondta a festő 2012 májusában.

A kocsmából útba igazítanak, ekkor találkozunk a tanyaszomszéddal, Tölgyessy Szabolccsal, aki míg a tanyához vezető utat mutatja, elmondja, Petya igazi művészlélek, fest, sőt képeiből korábban kiállítás is nyílt.
A tanyán kiabálásunkra K. István apósa invitál a rendkívül szerény házba. Az egyik szobában a férfi élettársa és kisfia tévézik. – Péntek este vitték el, el se búcsúzhattunk. Azóta semmit nem tudok róla. Egy törülköző, szappan, tiszta alsó, semmi nincs nála – törölgeti könnyeit Budai Edit. Amikor a tanyán talált vadkenderről kérdezzük, a férfi élettársa azt mondja, ő nem tudott a kábítószerről. – Tavaly, tavalyelőtt szóródhatott szét a mag a földön – állítja a fiatalasszony.

Edit elmeséli, Petyával kisebb-nagyobb megszakításokkal 23 éve vannak együtt. Két gyermekük született. A kisebbik, a tízéves Dávid a hasát fájlalta reggel, azért nem ment iskolába. Nővére, Laura 13 éves, még nem ért haza.
– Petya nevelőszülőknél nőtt fel Üllésen. Amatőr művész volt. Mindig jót akart nekünk. Amikor az utcán éltünk, ha volt egy kiflije, megfelezte velem. Jólelkű ember – sírdogál tovább az asszony.

Amikor elbúcsúzunk, Edit megmutatja, hol találták a kendert. Néhány tövet a paradicsom, kukorica és tök közül húztak ki a rendőrök, a többit pedig a tanya melletti erdő közeléből gyűjtötték össze.

K. István ellen jelentős mennyiségű kábítószer birtoklásának gyanúja miatt indult büntetőeljárás a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon. A férfit előzetes letartóztatásba helyezték.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. majzik 2013. október 03. 15:51
  „22. KaszaOne 2013.10.03. 07:16
  Egy dolgot tisztázzunk !

  700 tő nem saját használatra készült !
  A drog fogyasztása betegség !

  Forgalmazása bűn !”
 • 25. qrumpli 2013. október 03. 12:56
  „Lehet Kötelet akart csinállni?
  Jó erőset ami elbírja a narancsot .
  Ne ezért bukott le!”
 • 24. jozkó 2013. október 03. 11:33
  „23:

  Akár több kilónyi szárított "növényi törmelék" lehet egy tanyán mondjuk cickafarokból, kamillából, kakukkfűből, citromfűből, levendulából, csalánból, utifűből... hogy csak a legismertebbeket soroljam fel / amiknek zömét az átlag ember (rendőr) törmelék formájában aligha ismeri fel.../ Ezeket "régiesen" drogoknak is hívták a füves emberek.
  Szóval a hatóanyag vizsgálat lenne a perdöntő.
  Abban a csóró környezetben aligha foglalkozott valaki kábítószer termeléssel - és főleg értékesítéssel.
  Annak komolyabb látszata lenne.
  Viszont alaposabban utánanéznék a "bejelentő" szomszédságnak,vajon mi is lehet az indíték?”
 • 23. Grabowsky 2013. október 03. 07:48
  „"csaknem egy kilogramm növényi törmeléket foglaltak le"

  Itt a lényeg... mert az már nem magától mászott be a tanyába...”
 • 22. KaszaOne 2013. október 03. 07:16
  „Ismerem a cikkben említett Illetőt.

  Sokszor utaztam vele egy buszon. Ő egy igazi jelenség, de hogy rossz ember lenne, vagy nyerészkedni akart volna, azt kizártnak tartom. Tisztelet tudó, és a gyermekeire is rászólt, ha nem viselkedtek rendesen, vagy nem köszöntek. Jó apaként ismertem meg. Véleményem szerint az rendes ipari kender, ami semmire se jó, csak kötélkészítésre, ennyi erővel fél Szatymazt, meg Röszkét le lehetne tartóztatni, mert a homoki puszta tele van vele, nyilván azért nem szedik a drogosok össze, mert nincs hatóanyag benne. Szerintem ez egy rendes melléfogás a hatóság részéről.”
 • 21. queenmargareth1 2013. október 03. 07:06
  „Nem figyeltem és nem egy asztalnál ültünk, csak hangos volt a banda, aki ezt tárgyalgatta.De még ha berúgtam volna 40 fokban???, sem okozna gondot neked, ugye?”
 • 20. kontrapista 2013. október 02. 20:53
  „19,qeen......
  " annyit hallotam egy kocsmában--- nyáron!!! ittam egy fröccsöt 40 fokban "
  Volt az több egy fröccsnél, mivel : " a virágos a jó, vagy a nem virágos.........de igazából nem emlékszem "
  Hikk !!!”
 • 19. queenmargareth1 2013. október 02. 18:39
  „szóval, szerintem is kinőhetett véletlenül, mármint, szél, bogár, madarak stb...már minden tud alkalmazkodni a klímánkhoz, lehet, hogy az egy olyan hely.Én nem tudom, de én fél füllel annyit hallottam egy kocsmában...nyáron!!!ittam egy fröccsöt 40 fokban, hogy csak a hímnemű a jó és virágozni kell, hogy vagy a virágos a jó, vagy a nem virágos.Állítólag piros színű a virág..., de igazából nem emlékszem, mert nem érdekelt. na, nem is mentem oda többet:)”
 • 18. achilleus 2013. október 02. 15:32
  „15. achilleus 2013.10.02. 15:00
  A prejudikáció szándéka nélkül annyit tennék hozzá, hogy az "indica" nemcsak fény- és hőigényes, hanem vízigényes is. Tehát locsolni is kellett volna, hogy megmaradjon, 700 szétszórtan álló növény és a képeken látható infrastruktúra alapján ezt nehezen tudom elképzelni.
  Így néz ki a hatóanyag-tartalmú "indica":
  http://mr-ginseng.com/wp-content/uploads/2012/02/Cannabis.jpg
  és így a veszélytelen gyomkender:
  http://gyomnovenyek.hu/content/images/kender_kep2.png
  (Termős példányok, mert a porzósokkal a hozzáértő termesztők nem is vesződnek.)”
 • 17. majzik 2013. október 02. 15:31
  „Ja ! Hitler ja amatőr festőnek indult !”
 • 16. jozkó 2013. október 02. 15:25
  „Lassan kábszer téka lesz ez a cikk - illetve a hozzászólások.
  Bizony, halucinogén szer is említve lett a cikkben - aminek a fogyasztása nagyobb tudatmódosítást eredményezhetett a lefogott férfinél, mint ez a bizonytalan fajtájú kender /amit már réges régen is pipában szívtak el a révületre áhítozók és hosszú távon hígagyúak is lettek tőle/.

  Egy lelkiismeretes lélekdoki sokat segíthetne ezen az emberen.”
 • 15. achilleus 2013. október 02. 15:00
  „14. maz 2013.10.02. 14:00
  Én is csak azt kérdezem, vajon szakértő látta azokat a kendereket, mert 700 tő, erdőszélen, benn a vetésben, magától nőve, akár a gyomkender is lehet, amely homokon, növényi tápanyagokban jól ellátott helyeken megnőhet 2 méteresre, nagy levelei lehetnek, és kinézetre nagyon hasonlíthat az indiai kenderre, miközben hatóanyagot nem tartalmaz. Végeztek a hatóanyag kimutatására tesztet a növényeken, vagy esetleg a feltételezett terjesztőn? Erről semmi sem olvasható ebben a cikkben, erre vonatkozóan - úgy tűnik - az eljáró szervek sem adtak tájékoztatást. (A cigányozók meg szégyelljék magukat.)”
 • 14. maz 2013. október 02. 14:00
  „vadkendernek, gyomkendernek, vagy ipari kendernek nevezik azt az alacsony THC tartalmú fajtát (Cannabis sativa subsp spontanea), amely szinte bárhol megterem, tudatmódosítóként való fogyasztásra azonban alkalmatlan

  az indiaiként vagy nemesítettként emlegetett kendernek (Cannabis Indica, Cannabis Sativa) már jelentősebb a THC tartalma, ezért a termesztőket a kereskedőket és a fogyasztókat is ezek a fajták érdeklik

  akkor most melyik is volt a tanyán ??????????????????????????????????????”
 • 13. délmagyarországi 2013. október 02. 13:25
  „Tele van a vidék vele. Nagyon nagy hangon kiabálnok, hogy mekkora fogás! Ha kiderül.h vadon nőt akkor meg nagy a hallgatás..
  Ilyenek ezek (is). Addig amíg nincs bizonyíték...milyen jogon égeti ez vicclap is?!”
 • 12. avaget 2013. október 02. 12:33
  „hihetetlen hogy mire nincsen ideje a rend büszke őreinek !!! épp a napokban vettem észre hogy ezeknek már mindent szabad és meg sem kell magyarázzák hogy pl: mit keres egy sima közúti igazoltatásnál a kékruhás kisiskolás keze a pénztárcámban és a barátnőm táskájában !! persze ha kihívod őket mert bajban vagy akkor vagy késnek mert egy fánk még belefér vagy simán csak leterelnek hogy ők nem tudnak mit tenni !! kedves városlakó társak ez igy van rendjén????”
 • 11. anya57 2013. október 02. 11:34
  „Az egyik Zsombói busz megállóban nagyon szépen nő a vad kender.A multkor lett küldve kép az újságnak akkor egy keveset kí vágtak de hagytak meg egy pár tövet biztos kell valakinek .Most már nagyon szép erős ,a másik pedig az én tanyám bejáróján is ki nőnek minden évben ,sőt a szomszédomén is .Úgy hogy jöhetnek le tartoztatni mert bíztos termesztem .HiÁBA VÁGJUK KI ÚJRA KINŐ KISZEDJÜK A TÖVÉT MÁSIK ÉVBEN ÚJRA NŐ .”
 • 10. pachakuti 2013. október 02. 10:52
  „"...intézeti múltja és roma származása folyamatosan kísérti." ,,...Állami gondozott voltam... ...szegény vagyok, de mindennap megteremtem a családomnak az ennivalót, mert mindig van megrendelésem szobrászatból, festészetből. Nem kérek sokat, volt, amikor kajában fizettek ki. Nekem van egy lelkem. "

  Elítélnétek egy ilyen jóravaló, felzárkózó, tehetséges fiatalembert? Segíteni kell, nem bántani!”
 • 9. benq 2013. október 02. 10:27
  „5. Ebgondolat 2013.10.02. 09:25
  bér nevelésről hallott ?
  ez az ember egy balek akit aprópénzért megdumáltak a termesztésről......”
 • 8. zsuzsmo 2013. október 02. 10:20
  „Pár évvel ezelőtt Ópuszteszeren a Csillagösvény közelében is volt jó pár tő növény, jó erős volt az illata is :)
  Azért a marihuána nem a hallucinogén drogok közé sorolandó.”
 • 7. Mike3 2013. október 02. 09:53
  „4: Sok éve a nagykörút egyik járdaszigetében nőttek 3 méteres növények. Senkinek nem tűnt fel, még a rendőröknek sem.

  Amúgy szép mennyiség, ez nem kevés zsé lett volna Petya!”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apa és lánya együtt fotózzák a természetet

Apának köszönhetek mindent. A családi kis géppel a virágoskertben készítettem első felvételeimet – kezdte a bemutatkozást Vadász Anna. Tovább olvasom