Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Ambulánssá tennék a szülést is

Szeged - Akár néhány órával szülés után engedjék haza a kismamákat – erre kéri a kormányt a Születésház Egyesület. Az ambuláns szülés nem új találmány, a jelenlegi körülmények között azonban a szakemberek szerint Magyarországon kivitelezhetetlen.
A Születésház Egyesület arra kéri a kormányt, hogy a finanszírozási és strukturális rendszer átalakításával biztosítsa, hogy a nők akár ambulánsan is szülhessenek Magyarországon. A jelenlegi gyakorlat szerint legalább három napot töltenek az anyák és újszülöttjeik az egészségügyi intézményekben, pedig – ahogy Fazakas Pálma, a Születésház Egyesület elnöke elmondta – semmi nem tiltja, hogy pár óra után elhagyják a kórházat. Mégis a kezelőorvos rugalmasságán, illetve az anyukák érdekérvényesítő képességén múlik, megtehetik-e ezt. – Mivel pedig az intézmények csak 72 órányi tartózkodás után kapják meg a szülésért járó teljes támogatási összeget az egészségbiztosítótól, ellenérdekeltek a kismama és az újszülött korai távozásában – tette hozzá az elnök. Az egyesület október 21-én benyújtotta az ambuláns szülés törvényi szabályozását kérő petícióját, amelyet közel háromezren írtak alá.

Bálint Judit második gyermekével a szegedi szülészeti klinikán. Nem érzi haszontalannak a bent töltött időt. Fotó: Frank Yvette
Bálint Judit második gyermekével a szegedi szülészeti klinikán. Nem érzi haszontalannak a bent töltött időt.
Fotó: Frank Yvette

– Az ambuláns szülés nem új találmány. Az Egyesült Államokban például már 1981-ben is az esetek 20 százaléka ilyen volt – mondta el Daru József, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense. A szakember szerint ez jobb, mint az otthon szülés, de csak egy fokkal.

Összeszoknak

Mindkét szakember hozzátette, a 3 napos benntartózkodás alatt szokik össze anya és gyermeke. Az anyukáknak sok mindent meg is tanítanak – ottjártunkkor például a fürdetést, köldökellátást gyakorolták. – Nem tudtam, hogyan kell ezt csinálni, de a fejést, szoptatást is megtanultam, amíg bent voltunk, és bármilyen kérdésem van, mindig találok valakit, aki azonnal válaszol rá. Butaságnak tartanám ezt a lehetőséget kihagyni, csak azért, hogy otthon legyünk. Ráadásul a kisbabám a negyedik napon sárgult be, vagyis szerencse, hogy még bent voltunk – mesélte Hajdúk Márta. Bálint Judit ugyan második gyermekét szülte, de még így sem érzi haszontalannak a bent töltött időt. – Biztonságban érzem így magunkat, a gyerekre és rám is odafigyelnek. Ha tehetném, se mennék haza azonnal szülés után.

– Intézeti szülés esetében a kismama a legveszélyesebb időszakban ellenőrzött körülmények között van. De gondot jelenthet, ha a szülés utáni időszakban nem elérhető a szakszerű segítség, hiszen kaphat mélyvénás trombózist, toxémia miatt gyermekágyi görcsroham léphet fel, vagy akár el is vérezhet az első napokban. Éppen ezért csak válogatott populációban szabad ezt bevezetni, hogy ne mentőhelikopterrel kelljen visszajönnie a kismamának.

Nemcsak a mama, a baba egészségét is veszélyeztetheti bizonyos esetekben, ha szülés után pár órával hazakerül. – Az intézményben az első napokban ultrahang- és laborvizsgálatokat, valamint anyagcsereszűrést végzünk, illetve beadjuk a BCG védőoltást. Emellett ellenőrizzük a sárgaság értékét is, amely ha kritikus szintet ér el, az újszülöttnél károsodást okozhat.

A nagy kérdés, hogy ki gondoskodna minderről, ha pár óra után hazavinnék a babát. A házigyermekorvosnak ugyanis csak az újszülött 72 órás életkorától kell ellátnia. Lenne tehát két nap, amikor senki sem felelős érte – világította meg a joghézagot Orvos Hajnalka, a szegedi nőgyógyászati klinika újszülött osztályának vezető professzora. Hozzátette: nem is nagyon lehetne kire rábízni ezt a feladatot, hiszen a védőnők túlterheltek ahhoz, hogy naponta többször eljárjanak ellenőrizni egy csecsemőt, a házigyermekorvosnál pedig beteg gyerekek közé kellene vinni.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. axon 2013. október 29. 14:54
  „Anya vagyok, nem csak úgy írogatok a témához.
  Aki igazán felelősen gondoskodni akar a gyerekéről, az nem rohan vele haza szülés után - bármennyire is utálja az egészségügyet -, hanem szépen kivárja azt a pár napot, hogy megfelelő ellátást kapjon a baba.”
 • 32. queenmargareth1 2013. október 28. 16:40
  „szandokánnak van igaza.nem akkor szülni, amikor itt a természet szerinti ideje, hanem amikor időbe befér és van kórházi ágy is.”
 • 31. szandokán 2013. október 28. 09:29
  „Szerintem a szülést akár el lehetne halasztani is ha esetleg nincsen hely az osztályon ugy 2-3 hónappal.”
 • 30. AN 2013. október 28. 08:44
  „Már megint vészmadárkodtok. Sehol nincs leírva, hogy kötelezően előírnának bármit is. De aki akar, miért ne mehetne haza? Ma már a lakásokban 90 %-ban meg vannak ugyanazok a higiéniai feltételek mint a kórházakban (sőt!).
  Más országokban is problémamentes esetekben 24 órával a szülés után hazamehetnek, kivéve a császármetszést, vagy ha a babával valami probléma van.
  Az én unokáim is külföldön születtek, és a fiamék úgy döntöttek, hogy 2 nap elég lesz a kórházban, és elég is volt.
  Ma már legtöbb esetben, ha probléma adódna, 10 perc alatt vissza lehet érni a kórházba.
  Ez a probléma nem is létezne, ha nálunk is normális egészségbiztosítás működne, nem ez a förtelem, ami csak lenyúlásról szól. Dehát mi leszavaztuk pár évvel ezelőtt a magánpénztárakat, ugye.....”
 • 29. buhamama 2013. október 28. 07:23
  „Nem tartom helyesen és ha fellép valami baj rohannak vissza, legalább 3 napot kel megfigyelni a babát és a mamát.”
 • 28. alfa258 2013. október 28. 06:55
  „Lehet arról tudni valamit, hogy kik a tagjai ennek az egyesületnek? Tippem szerint hálás aggastyánok! Jellemzően nem anyaság elé néző fiatal nők, megint olyanok ötletelnek akiknek semmi sem drága!”
 • 27. majzik 2013. október 27. 19:27
  „Ez jó !
  Nem lehet letölteni az éves beszámolókat !
  Vezetők ? Munkatársak ? Költség ?

  Szóval !
  Kamu !

  Lenyúlás !”
 • 26. vmagdi 2013. október 27. 19:06
  „három gyerekem van, kettőt ugyanazon a klinikai ágyon szültem.... egyáltalán nem bántam meg, pedig nem a vastagborítékosak közé tartoztam, mégis rendesen bántak velem, vigyáztak rám és a babáimra, nem csak a szülés alatt...mégis... egyik koraszülött babámat átszállították a gyerekkórházba, ott viszont....nem vigyáztak a babámra és a hibájuk örökre szól és bizonyíthatatlan :(”
 • 25. queenmargareth1 2013. október 27. 18:40
  „te meg visszaestél, mert megint nem sikerült cikkhez szólni. Én örültem, mert legalább forgott az agyad. Eddig tartott.Ez persze a magas IQ-dnak köszönhető:)de, hogy megmosolyogtatsz azt ismét megköszönöm.Szeretem, ha legalább odáig jutsz, hogy próbálsz poénkodni.Gyengén, de próbálsz.Gratulálok, őszintén.”
 • 24. stori 2013. október 27. 18:09
  „http://www.szuleteshaz.hu/
  Sok sok ember be sem engedné az utógondozókat, lásd fényevők, talán még mindig nincs vége a tárgyalásoknak.
  20. qrumpli 2013.10.27. 15:38 -nem nem, a magyar nők kérése !!! Vajon ki kérte? melyik magyar nők? "2013.október.21-én, Egyesületünk munkatársai átnyújtották a "Magyar nők kérése az ambuláns szülés biztosításáért" petíciót az Emberi Erőforrások Minisztérium, Egészségügyért Felelős Államtitkárságnak, melyet Bärnkopf Zsolt osztályvezető úr vett át."”
 • 23. eternette 2013. október 27. 17:47
  „Megint olyanhoz szóltál, amihez nem értesz...”
 • 22. bessy 2013. október 27. 16:20
  „Még jó, hogy már, ha akarnék se tudnék szülni, de ez tényleg elmebaj! Egyik oldalon büntetik, hogy ne menj bárhova, csak korházba, másik oldalon menj a fenébe, ha elvágták a köldökzyinort. Akinek nincs otthon segítsége, de másnak is igen nehéz az első pár nap (pár hét)!”
 • 21. Berva 2013. október 27. 16:04
  „Elmebaj !!!!!”
 • 20. qrumpli 2013. október 27. 15:38
  „"A Születésház Egyesület arra kéri a kormányt..."

  Valószínüleg őket a gólya hozta.
  Ez már tényleg hülyeség a köbön.
  Mind addig még nem próbállta ki egyszerűnek tűnik.
  Nekem pl nem fájt mert férfi vagyok.”
 • 19. queenmargareth1 2013. október 27. 15:37
  „ágy hiány, de a születések száma is csökken...kell az a pár nap.Főleg, ha első gyermekét szüli a nő, mert amilyen védőnői szolgáltatás van...na, mindegy ezzel azt érik el, hogy kicsit még ráfizetnek és magánkórházakban szülnek.Pesten ez már bevett szokás.Ismerősöm pedig szintén elutazott szülés előtt magánklinikára.Igen, neki van bőven pénzük...
  ne legyen ambuláns.Én nem támogatom.Ami semmit nem jelent...”
 • 18. macs 2013. október 27. 15:04
  „Még mielőtt jól összevesznétek, javaslom végig gondolni a javaslatot, pro és kontra felsorakoztatva érveket, és megvitatni. A cikkben az orvos elmondta az érveit, kár, hogy a Születésház Egyesület elnöke nem támasztotta alá javaslatát. Aztán körbe lehetne nézni, máshol milyen gyakorlat alakult ki.
  Szó sincs arról, hogy kötelező lenne az ambuláns szülés, aki akarja az választhasson. Ennyi és nem több.”
 • 17. csillogás 2013. október 27. 14:57
  „Szerintem pedig tökéletesen jó a 3 nap bent tartózkodás, és szerintem az a baj, hogy a császárost is hazaengedik 3 nap után, ...”
 • 16. butagyerek 2013. október 27. 14:54
  „http://www.origo.hu/itthon/20121122-egyre-no-a-csaszarmetszesek-aranya-magyarorszagon-es-a-vilagban.html”
 • 15. vmagdi 2013. október 27. 14:48
  „félő, hogy vevő rá, nézzük csak a közelmúlt csecsemőhalálozásait, ha hazaengednék azonnal a mamákat a babákkal,, az orvosok moshatnák kezeiket baj esetén, márpedig az anya és a baba a szülés folyamán a legsebezhetőbb”
 • 14. Lehiggadt 2013. október 27. 14:42
  „"11. spiler 2013.10.27. 14:23"

  T. Spiler!
  Te miért egy laikus dúla véleményére vagy kíváncsi? Miért nem olvasod el Daru József egyetemi docens Úr vagy Orvos Hajnalka professzor Asszony véleményét?
  Ez egy a maguk fontosságát reklámozni akaró, feltűnési viszketegségben szenvedő társaság önreklámja, DE félő, hogy a mohó takarékossági mániában szenvedő kormányzat vevő rá!?! No, ezt nem szabad engedni - amíg nem késő!”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Király Linda és Viktor a mellrák ellen kampányol

Az Avon a mellrák ellen című akció Szegedre érkezett szombaton. Tovább olvasom