Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 7°C Még több cikk.

Amerikában kémleli az eget Balog Zoltán

Idehaza tölti a karácsonyt és az újévet Balog Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem optikai és kvantumelektronikai tanszékén dolgozó csillagász, ám januárban visszatér Amerikába. A Tucsonban található Arizonai Egyetemen várhatóan még három évig dolgozik. A fiatal csillaghalmazokat kutatja.
Balog Zoltán és kisgyermeke egy Tucson közeli farmon. Pumpkint, azaz óriástököt is szedtek Családi fotó
Balog Zoltán csillagász eredetileg fizika szakos tanárnak tanult a JATE-n, s tanulmányai alatt találkozott Vinkó József fizikussal, aki csillagászattal foglalkozik. Az ő hatására lett belőle is csillagász, majd ebből a tudományágból írta meg doktori disszertációját. Számára nem új az amerikai munka, ugyanis három évig már dolgozott Bostonban, a Harvard Egyetem Smithsonian Asztrofizikai Obszervatóriumában, ahová a doktorandusz hallgatóknak kiírt pályázat révén jutott el.

– A fiatal csillaghalmazok különböző hullámtartományban történő fotometriai, illetve spektroszkópiai vizsgálatával foglalkozom. E halmazok segítségével a csillagok keletkezését és fejlődésük korai szakaszainak titkait ismerhetjük meg – jellemezte az átlagos földi halandó számára rejtélyesnek tűnő szakterületét. Hozzátette, a bostoni éghajlatot nem volt nehéz megszokniuk, ugyanis csak annyiban tér el a hazaitól, hogy kicsit hidegebb a tél és nedvesebb a nyár. Az arizoniai egyetemi állásra az interneten jelentkezett, majd felhívták telefonon Amerikából, s az állásinterjút követően már meg is invitálták oda dolgozni.

– Konkrét munkát pályáztattak, mégpedig a Spitzer űrtávcső egyik műszere adatainak értékelése volt a feladat – mondta. Hozzátette: ez is a fiatal csillaghalmazokkal kapcsolatos munka. Arizonába már a feleségével és a most 17 hónapos gyermekével utazott, s legnehezebben az ottani éghajlatot szokták meg, ugyanis nagyon száraz és forró a nyár, ráadásul márciustól októberig tart. Júniusban és júliusban a 40-45 fok sem ritka.

– Bostonban és Tucsonban is nemzetközi a csapat az egyetemen. Így könnyű volt beilleszkedni, hiszen minden második kutató európai. Bostonban a legnehezebb a feleségemnek volt, aki akkor még nem beszélt angolul, így egy év kellett, mire belerázódott az ottani életbe. Arizonába indulva már tudtuk, mire kell felkészülnünk.

– Amikor lehet, kirándulunk, hiszen rengeteg gyönyörű hely van a közelben. A Grand Canyonhoz még Bostonból látogattunk el. A nagyszülők hetente webkamerán látják unokájukat. A szegedi egyetemen szerették volna, ha ott tanítok, de sikernek könyvelték el azt is, hogy csoportunkból állást kapott valaki a világ csillagászatában vezető helyként számon tartott Arizoniai Egyetemen. Itt már szó volt róla hogy egy, esetleg két évvel is meghosszabítják a szerződésemet. Úgy gondolom, ha hosszabb időre hazatérünk, az ott szerzett kapcsolataimat, tapasztalataimat és tudásomat is jól tudom majd hasznosítani – mondta Balog Zoltán.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új ruhát kap a régi Hági

Legkésőbb márciusig fel kell újítani a Hágit – az önkormányzat döntése értelmében. A leromlott… Tovább olvasom