Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Amerikai módszerrel van kiút

Mórahalmon épülhet föl a szenvedélybetegek második magyarországi terápiás intézete. A Kiút Alapítvány kezdeményezését a mórahalmi önkormányzat tízmillió forintnál is többet érő ajándéktelekkel, egy neves szegedi építész az intézmény terveinek elkészítésével támogatja.
A Dél-Alföld régió három megyéjében legalább 150 ezer, csak Csongrádban (az ország egyik legfertőzöttebb megyéjében) 60 ezer alkoholfüggő és legalább ugyanennyi család várja a gyógyulást – tudtuk meg Siklós Gábortól. A Kiút Szenvedélybetegek Gyógyulásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke gyógyító helyként Magyarországon egyedül a szigetvári kórházat említi. Ugyanis csak az ottani négy hónapos kezelés eredményezheti az alkoholbeteg személyiségének olyan átalakulását, melynek végén elfogadja és így kezelni is tudja e szenvedélyét. A megyénk egyes egészségügyi intézményeiben még létező (például Szegeden egyetlenként a városi kórházban) addiktológiai osztályon legfeljebb 10-14 napon át tarthatnak bent egy-egy beteget. E rövid idő alatt lehetetlen gyógyultan távozni ezekről az osztályokról, hiába fordul orvosi segítségért évente 1000-1600 alkoholista.

– Alapítványunk legfőbb célkitűzése, hogy belátható időn belül létrehozzon – szigetvári példára – egy olyan intézményt, amely az úgynevezett Minnesota-modell szerint működve lehetővé teszi a mi régiónkban is az alkoholisták tartósan józan életre való felkészítését – hangsúlyozza a kuratóriumi elnök. – Az amerikai módszer a családi betegségnek is tekinthető alkoholisták 60-70 százalékánál hosszú távú sikert ígér. E cél érdekében minden segítségnek örülünk. Munkánkról a www.kiutalapitvany.hu internetes címen rendszeresen hírt adunk.

– A Kiút Alapítvány kezdeményezése illeszkedik a mórahalmi önkormányzat stratégiai tervébe – mondja Nógrádi Zoltán. A polgármester egy általuk elvégzett felmérésre hivatkozik, mikor állítja: a hátrányos helyzetű réteghez tartozó kis csoportok segítésére kész a kisváros lakossága. A szenvedélybetegek tervezett terápiás intézményét egy tízmillió forintnál is nagyobb értékű ajándéktelekkel támogatják. A Mórahalom új lakóparkjának peremén a Kiút Alapítványnak átadott közművesített telekre egy neves szegedi építész már elkészítette az épület terveit, melynek elvi engedélyeztetésén is túljutottak. Most az uniós pályázati kiírásra várnak. A társadalmi infrastruktúra operatív programba illeszkedhet e rehabilitációs intézmény, mely leghamarabb 2008-ra fölépülhet, és a mórahalmi Erzsébet fürdő szolgáltatásait is hasznosíthatja.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amire nincs orvosság

Dobra veri a szegedi önkormányzat az üresen álló nővérszállót és a volt fertőzőkórházat. Lapunk… Tovább olvasom