Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 13°C Még több cikk.

Amiért a harang szól – Szegeden

Szeged - Egyre kevesebben tudják, mikor miért harangoznak. A déli harangszó például a nándorfehérvári diadal mellett az úrangyali imára is figyelmeztet.
– Szegeden és környékén, Tápétól Dorozsmáig minden katolikus templomban megkondul délben a harang. A hatvanas évek végétől a kézi erőt majd mindenütt az elektromos motorral működő berendezés váltotta fel, így manapság akár egy hétre előre is beprogramozhatók – beszélt a harangozás modernizációjáról Kiss Imre, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspökének általános helynöke.

A déli harangszó nemcsak a nándorfehérvári diadalra emlékeztet, de a déli úrangyali imára is hív. A húsvéttól pünkösdig tartó ötven nap alatt az úrangyali ima helyett a Mennyek királynéja imádságra figyelmeztet a 12 órás harangszó. A katolikus templomokban a misék előtt fél órával és közvetlenül a mise előtt is harangoznak. – Főleg falun, de néhány városi templomban is szokás a reggeli és esti úrangyal harangozás. Előbbit reggel hatkor, utóbbit este hétkor tartják. A legtöbb templomban a két nagyharang mellett egy kisebb lélekharang is található – mondta el az újszegedi plébános.

A szegedi dómban összesen öt harang segíti a tökéletes hangzást, köztük az ország második legnagyobb harangja, egy nyolc és fél tonnás monstrum, amelyet az első világháború hősi halottainak szenteltek. A Somogyi-könyvtár felőli toronyba négy harang került: a 26 mázsás Szent Imre, a tízmázsás Magyarok Nagyasszonya, a négymázsás Szent Teréz és a csupán 250 kilogrammot nyomó Lélekharang. A dóm nagyharangjának nyelve nem kevesebb mint 450 kiló, és két és fél méter hosszú.

Az alsóvárosi ferencesek szilveszter éjfélkor is harangoznak. Fotó: Segesvári Csaba

– A renovált húzószerkezetet a legmodernebb technikával szerelték fel. A mozgatás számítógéppel programozható, és a megfelelő erősségű kondulásra is komputer felügyel – árult el részleteket a harangok mechanikájáról a szegedi dóm plébánosa, Kondé Lajos.

A Honvéd téri református templom harangjai is gépi vezérlésűek, ellenben jóval többet ütnek, mint a Dóm tériek. – A harangunk minden órában négyet üt és még annyit, ahány óra van és az éjszaka folyamán sem áll le. Vasárnaponként az istentiszteletek előtt és más különleges esemény alkalmával is harangozunk – árulta el Kereskényi Sándor lelkész.

Az alsóvárosi katolikus templom gondnokságát a ferences szerzetesrend látja el. Itt négy gépi harang működik. Mivel közel van a temetőjük, ezért a ravatalozótól a sírig a templom harangja kíséri az elhunytakat. – Korábban külön foglalkozásnak tekintették a harangozót. Akkoriban a harangszó üzenete is mást jelentett, mint manapság. II. János Pál pápa halálakor is megkondultak a harangjaink, mint ahogyan szilveszter éjfélkor az új esztendő jövetelét is jelezzük – tudtuk meg a templom plébánosától, Bán Zsolt Jónástól.

Férfiaknak háromszor, nőknek kétszer kondul

Közvetlenül a dóm szomszédságában megbúvó ortodox templom évtizedekig nem kongathatta a harangjait, ugyanis az első világháború idején mind az ötöt elvitték és ágyúba öntötték. Tavaly óta újra szólnak a harangok a templom tornyában. – Az istentiszteletek előtt előbb eggyel, majd kettővel, végül hárommal harangozunk. Halálhír kihirdetésekor is konganak a harangjaink: férfi esetében három, nő esetében két megszakítással szól a nagyharang, majd a többi is bekapcsol. Nem kongatunk viszont délben, kivéve, ha egy pátriárka elhunyt – beszélt az ortodox szokásokról Káplán Pávle esperesi helynök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szipál: 'Csak szerelemből tudtam szexelni'

Szeged - Negyven évig élt az álmok országában, mégis hazatért Magyarországra az extravagáns fotós. Szipál Mártont a világ tíz leghíresebb portréfotósai közé sorolják, ennek ellenére természetes közvetlenséggel válaszol minden kérdésre. Tovább olvasom