Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

˝Amíg van mondanivalóm, addig érdemes folytatni˝

Szeged - Berlioz szerepét alakítja Király Levente az Ők tudják, mi a szerelem című Hubay-darabban. A Nemzet Színésze 55 éve szerződött a szegedi társulathoz; most is olyan izgalommal készült a tegnapi premierre, mint amikor 2010-ben, betegségéből felépülve a Mikszáth különös házasságát próbálta Fekete Gizivel.
– Ahogy Görgey Gábor darabja, a Mikszáth különös házassága, Hubay Miklós egyfelvonásosa is Sándor Jánosnak jutott az eszébe. Évtizedek óta barátok vagyunk, sokat dolgoztunk együtt. Rettentő hálával tartozom neki, mert rendezőként tud bennem gondolkodni; mindig jól megdolgoztat, kiforgat, beforgat – ez a színjátszás lényege. Mindenkibe beleás, és addig nem nyugszik, amíg ki nem kaparja, amit akar. Hubay pedig fantasztikus író, akinek az élete sem volt piskóta. A drámáiban szereplő figurákat, vélt igazságukat, mindazt, amiben hittek, olyan mélységes emberismerettel, hitelesen tudta megírni, ami ritkaság. Mintha mindegyikben ő maga lenne benne – mondja Király Levente, aki a népszerű író, Mikszáth Kálmán után most egy másik legendás alkotót, Hector Berlioz zeneszerzőt kelti életre a kisszínházban.

Király Levente új szerepére készülve az öltözőben. Úgy érzi, a színház szeretete, a belső tűz tudta visszahozni az életbe. Fotó: Frank Yvette
Király Levente új szerepére készülve az öltözőben. Úgy érzi, a színház szeretete, a belső tűz tudta visszahozni az életbe. Fotó: Frank Yvette

– Klasszikus felépítésű, egyszerűségében is roppant bonyolult ez a dráma. „Minden érzésnek és minden gondolatnak egyszer be kell teljesednie. Ebben a tekintetben tökéletes egyetértésben van a szívem, mely Shakespeare-től tanulta a szenvedélyt, az eszemmel, mely Descartes-tól tanulta a mindhalálig logikus gondolkozást" – replikázik Berlioz a darabban. Kevés író képes ilyen találó cikornyát megfogalmazni úgy, hogy pont a szituá-
cióhoz passzoljon. Hubay megmutatja, hogy Berlioz egy fantasztikus egyéniség volt, aki amikor már világhírűvé vált, addig ment, amíg ifjúkori eszményképe, Estella, aki már szintén nem egy ifjú hölgy, végre hajlandó volt fogadni – beszél az 1959-ben született egyfelvonásosról a Nemzet Színésze, aki friss diplomával a zsebében épp abban az évben, 55 éve szerződött a szegedi társulathoz.

 A 209. bemutató

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet adattára szerint a mostanival együtt 209 regisztrált bemutatójával Király Levente a legtöbb színpadi szerepet eljátszott színészeink egyike. Mercutio, Figaro, Kean, Firsz, Sancho, Tevje, ©vejk, Tót, Willy Loman, Falstaff, Galilei, Lear király, Mikszáth – és még hosszan sorolhatnánk legemlékezetesebb alakításait. Szeged Kossuth-díjas díszpolgára 3 hét múlva, március 6-án ünnepli 77. születésnapját.

Hubay darabja jutalomjáték színészóriásoknak. Az 1985-ös filmváltozatban Sinkovits Imre alakította Berlioz, Tolnay Klári Estella szerepét, a fiatal párt pedig Haumann Péter és Schütz Ila keltette életre. Szegeden most Fekete Gizi játssza Estellát, lányát Szabó Gabi, vejét Borovics Tamás.

– Gizivel mi már félszavakból is értjük egymást, ő az én színpadi feleségem. Valahogy a sors mindig úgy hozta, hogy jókat játszhattunk együtt, már ifjonc korunkban is. Szeretem, mert nagyon tehetséges, jó vele a színpadon, és értjük egymás lelkét is. Sok a tanulsága ennek a darabnak: rossz, amikor valaki megöregedve jön rá, hogy valamit nem úgy kellett volna csinálnia az életben. A fiatalok már nem is értik Berlioz túláradó, romantikus szenvedélyét. Ebben a világban már minden csak a pénzről szól, az emberi kapcsolatok is. Berlioz pedig katapultálja magát a család nyugodt, polgári életébe. Ez a katapult mozgás, robbanékonyság, amely Berliozt jellemzi, benne van a zenéjében is. Hubay jól ismerte a komponista műveit, mert ezeket is fantasztikusan beleszőtte a darabjába. Berlioz arról beszél, hogy nem rózsavíz a szerelem, hanem vannak benne rejtélyek, amelyeket nem kell szégyellni. Az a lényeg, a szívben mi van. Berlioz a szerelemnek, a szeretetnek és a ragaszkodásnak csuda egységét adja; addig nem nyugszik, amíg Estella nem akar vele emlékezni. Amikor két öregember 48 év múltán így találkozik, végül emlékezniük kell. Annyi lehetőség van ebben a darabban! Szokásom szerint tartottam a bemutatótól. Ilyenkor olyan állapotba kerülök, hogy szegény feleségem is nehezen visel el otthon. A félelemtől néha úgy viselkedem, ahogy egyébként soha nem szoktam. A sikert nem lehet matematikailag kiszámolni, mert a színházban a 2×2 lehet néha 16 vagy dupla 0 is. Csak reménykedni tudok, hogy a munka meghozza az eredményt, és most is lesz talán egy 10-esünk.

Király Leventét a Bob herceg Tom apójaként is láthatja a közönség, a Huszka-operett végén gyakran ő kapja a legnagyobb tapsot. – Engem már többször is visszaküldtek fentről; nem gondoltam, hogy ennyit és ilyen szerepeket játszhatok még. Úgy érzem, a színház szeretete, a belső tűz tudott visszahozni az életbe. A játék szinte megfiatalítja az embert. Amíg van mondanivalóm, addig érdemes folytatni. A Bob hercegben is kitaláltam a magam kis üzenetét: a gyerekünkért mindent meg kell tennünk. Ebben a darabban pedig a makacs Berliozt szeretném megmutatni, aki el akarja érni, hogy az ifjúkori élmény visszajöjjön, és ő legyen Estella gondolatainak központjában. Addig nem nyugszik, amíg ezt el nem éri. Jókor jött most ez a produkció, ahogy 2010-ben a Mikszáth különös házasságai is, amivel kapcsolatban még mostanában is megállítanak a Kárász utcán.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyüzem a déli határszakaszon

14 csoportban 76 határsértő és 2 embercsempész akadt fenn a schengeni hálón 24 óra alatt. Tovább olvasom