Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Amikor a kisebbség kisebbséget igazgat

Új módszerrel választották meg az arra jelentkezők a települési kisebbségi önkormányzatokat, de e szempontból Csongrád megye aktivitása változatlan. Az országban 1435 (nálunk 21) településen; összesen 13 (itt 11) féle nemzeti és etnikai csoport alakított 2049 (térségünkben 38) kisebbségi önkormányzatot.
A kisebbségi választási névjegyzékre korábban jelentkezők vehettek részt a helyi nemzeti, vagy etnikai csoportok helyi önkormányzatának megválasztásában. A most először alkalmazott módszer ellenére élénk maradt Csongrád megyében a voksolási kedv. Sőt: a kisebbségi önkormányzatok választói esetenként aktívabbnak mutatkoztak a helyhatósági vezetők kiválasztására jogosultaknál.

Roma önigazgatás

Az etnikai kisebbség, a cigányság hozta létre a legtöbb önkormányzatot megyénkben: 5 nagyvárosunk mellett a tízezer fősnél kisebb települések közül 12 helyen igazgatják saját életüket. E szempontból a nemzeti kisebbségek közül az első hely a románoké 5, a második a szerbeké 4, a harmadik a szlovákoké 3 saját önkormányzattal.

Például Szegeden a kisebbségi önkormányzat megválasztásában az ilyen névjegyzékben szereplők 80 százaléka vett részt a szlovákok, 77 százaléka az örmények, 75 százaléka a szerbek esetében, de a helyhatóság összetételéről, vagyis a polgármester- és képviselőjelöltről csak az arra jogosultak 47 százaléka nyilvánított véleményt. A képhez az is hozzátartozik persze, hogy még ennél is lanyhább választói érdeklődést váltott ki a voksolás lehetősége a szegedi bolgárok és a cigányok (40, illetve 32 százalékos részvételi aránnyal) körében.

Csongrád megye 21 településén a lehetséges 13-féle kisebbség közül 11 alakított saját önkormányzatot. E szempontból a legtöbbféle (11: bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, szerb, szlovák, ukrán) kisebbségi önkormányzattal Szeged büszkélkedhet. A Tisza-parti város mellett az országban még másik három településen alakult 11, két helyen pedig 12 kisebbségi önkormányzat. Térségünkben a második legtöbb ilyen testülettel Magyarcsanád (3: cigány, román, szerb) dicsekedhet. A dobogó harmadik fokára a két kisebbségi önkormányzattal dolgozó települések, például a városok közül Hódmezővásárhely, Makó, Szentes állhat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fölényesen nyerte a választást az MSZP–SZDSZ Szegeden

Botka László biztos többséggel a háta mögött folytathatja a kormányzást Szegeden. Az… Tovább olvasom