Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Amikor az orvosok és a betegek is szabadságra mennek

A nyári szabadságolások ellenére megyénk egy településén sem jelent gondot a betegellátás: a háziorvosok és az egészségügyi intézmények megoldják a helyettesítést. Műtétek nem maradhatnak el, és a várólisták sem hosszabbak, mint az év többi hónapjában.
Fotó: Karnok Csaba
A háziorvosok és a szakorvosok helyettesítése is megoldott Csongrád megyében, így – az ország több településével ellentétben – nálunk nem jelent gondot az egészségügyi dolgozók nyári szabadságolása, a szakrendeléseken nem nőtt az előjegyzési idő.

– Az egy szakterületen dolgozók közül az egyik hónapban a társaság egyik fele, másikban a másik fele megy nyaralni – foglalta össze a rendszer lényegét Csenke László, a szegedi rendelőintézet megbízott vezetője. – Amelyik területen kevés a szakorvos, mint például az ortopédián és az audiológián, ott a szabadságolási időszakban fél munkaidőben látják el a helyettesítési feladatokat. Fennakadás azonban sehol nincs, nyáron sem kell többet várni egy vizsgálatra, mint máskor.
A Szegedi Városi Oktató Kórházban is összevonnak bizonyos funkciókat nyáron, így gyakori, hogy egy orvos két rendelést lát el. A szakemberek létszámát azonban nem a nyaralásokhoz, hanem a betegszámhoz igazítják.

– Júliusban és augusztusban érezhetően csökken a betegforgalom, augusztusban néptelenek a folyosók – mondta Pajor László főigazgató. – Nincs tehát szükség olyan sok orvosra és szakdolgozóra, mint máskor, annyian viszont ilyenkor is dolgoznak, hogy műtét soha nem maradjon el.
Az egyéni praxissal rendelkező házi-, házi gyermekorvosoknak és fogorvosoknak maguknak kell gondoskodniuk helyettesről.

– Általában jól bejáratott párok dolgoznak, akik nyáron, valamint tanfolyamok idején ellátják a másik betegeit – mondta Hajnal Ferenc, a Csongrád Megyei Orvosi Kamara elnöke. – Emellett, ha igény van rá, a kamara is segít működési engedéllyel rendelkező, de még saját praxist nem működtető kollégák közvetítésével. Az alapellátásban tehát nem érezhető a szabadságolások miatti szakemberhiány.

A háziorvosok szívesen helyettesíttetik magukat nyugdíjasokkal is, hiszen velük még konkurálniuk sem kell.
– Előfordul, hogy egy helyettesítés után a betegek átviszik kártyájukat az újonnan megismert orvoshoz, egy nyugdíjas szakember esetében azonban ennek a lehetősége kizárt – magyarázta a kamaraelnök. – Néhány idős orvos viszont a nem megfelelő számú kreditpontja miatt hamarosan kiesik a rendszerből, rájuk már nem számíthatnak a háziorvosok, ha szabadságra akarnak menni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feketén bontott roncsok

Harmincezer roncsautó tűnt el nyomtalanul az idén hazánkban – állítja Dobó József. A szegedi… Tovább olvasom