Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Amikor beszorul a postaláda

Szeged - A hiba nem a teszteléskor jön elő. Így volt ez a postánál is, amikor a levelek kézbesítését tettük próbára. Megnéztük a sima és a drágább verziót – működött. Késés csúnya írásból, hibás címből adódik, vagy mert beragad egy postaláda.
Elképesztőnek tartom, hogy akár van ünnep, akár nincs, egy küldeményt 22 nappal a feladás után kézbesítsen a posta – ez csak egy a Csörög rovatunkba záporozó panaszok közül. Baghy Dezsőné ráadásul rekord hosszúságú menetidőről számolt be. Hasonlót mi is tapasztaltunk: egy levelet 10 nap alatt vittek el a szegedi postaládától egy kecskeméti címre. Gyalog jóval hamarabb odaértünk volna vele.

Ezért teszteltük a postát. Levélszekrénybe dobtunk 6 levelet: 3 simát és 3 kiemelten kezelendő elsőbbségit. Egy simát és egy 25 forinttal drágábbat Szegedre, ugyanilyen párat Kecskemétre, és a harmadikat a Balaton-parti Gyenesdiásra. A szolgáltató kitűnőre vizsgázott. A szegedi leveleket és a kecskemétieket is mind kivitte másnap. A Dunántúlra is hamar, egy nap alatt ért oda a közönséges borítékunk. Az elsőbbségi másnap követte.

Amíg a leveleink utaztak, „postára adtuk magunkat". A Széchenyi téri nagypostán feladott levelek kézi szortírozását figyeltük. Láthatóan az összes, Csongrád megyébe szóló elsőbbségi levél marad a hivatalban, onnan osztják ki a kézbesítőknek. A többi, legyen az egyszerű szegedi vagy megyén kívüli bármilyen, szétválogatva ládákba kerül. Onnan minden egyes nap – vasárnap is – autóval irány a budaörsi logisztikai központ gépsora. Este 7 és 9 között szállítanak, hogy másnap kivihessék a kézbesítők.

A szortírozóban válik szét a nagypostára adott levelek útja Fotó: Frank Yvette
A szortírozóban válik szét a nagypostára adott levelek útja
Fotó: Frank Yvette

– A rendszer akkor működik olajozottan, ha a cím pontos és olvasható a borítékon – tudtuk meg Tomecskó Tamástól, a Magyar Posta szóvivőjétől. Ilyenkor tartható minimális hibával az előírt menetidő. A határidő szoros: a belföldi sima levelek 85 százalékát – távolságtól függetlenül – a feladást követő 3. munkanapon kézbesíteni kell. A 95 százalékának pedig az 5. munkanapon célba kell érnie. Az elsőbbségi levelekkel szemben ennél is szigorúbb elvárásokat támaszt a szolgáltató: az előírt 85 százalékról 93 százalékra igyekszik feltornászni a másnapi kézbesítések arányát. Amelyik feladvány nem gépesíthető, mert mondjuk olvashatatlan rajta a címzés, vagy pontatlan, azt a két-két megyét kiszolgáló vidéki üzemek dolgozzák fel. Az adatok szerint ilyen a küldemények ötöde.
Panaszosaink borítékjai és a mi 10 nap alatt Kecskemétre érő küldeményünk ezek szerint a maradék néhány hibaszázalékba tartozik. – Előfordult már, hogy beszorult egy postaláda, és mire a szakember feltörte, eltelt egy-két nap – hallottuk a nagypostát vezető Harnos Csabától. Minden levelet még a felvétel napján kötelező lepecsételni, nincs olyan, hogy fektetik a küldeményeket. De még olyan sem, hogy összevárnák a leveleket, hogy telepakolva indulhasson a postásautó.

Számlák Budaörsről

A Magyar Posta 95 százalékban számlaleveleket továbbít, mert – megírtuk már – átlagosan mindössze 1,2 magánlevelet küldünk fejenként évente. A nagy szolgáltatók, pénzintézetek közvetlenül a posta budaörsi logisztikai központjában adják fel üzleti küldeményeiket. A postásokat nemcsak mi ellenőrizzük próbalevelekkel, hanem erre szakosodott független cég is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válságban is 7,5 milliárd három szállodára

Szeged - A megyében több szálloda 2009-2010-ben újul meg, pont a gazdasági válság idején. Tovább olvasom