Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Amikor egy tornacsarnok is kevés az aerobikórának

Szeged – Hatalmas volt az érdeklődés az idei Nivea Tour egészség-és sportnapon: az előzetes regisztrációkat le is kellett zárni napokkal az esemény előtt az egyetemi sportközpont véges befogadóképessége miatt. Gyakorlatilag egész nap teltházzal mentek az órák, zumbától a jógáig mindenki megtalálhatta a kedvére valót.

A sporttal még mindig hatalmas tömegeket lehet megmozgatni – ez bizonyosodott be a vasárnapi Nivea Tour-on. A családi egészség-és sportnap szegedi állomásán kénytelenek voltak korlátozni az előzetes regisztrációkat: 1700 főnél meghúzták a határt és már nem fogadtak el több jelentkezést – egyszerűen azért, mert az egyetem Topolya sori tornacsarnokának véges a befogadóképessége. Persze ez nem azt jelenti, hogy bárkit is elküldtek volna a helyszínről, csak aki későn kapcsolt, lemaradt az ingyenes ajándékcsomagról, melyet az interneten előzetesen beregisztrált résztvevők kaptak.

Amikor egy tornacsarnok is kevés az aerobik órának. Fotó: Karnok Csaba (galéria)
- Jó dolgok szoktak a csomagban lenni, tavaly is elhasználtam – kutatott kíváncsian a fehér papírtasakban egy egyetemista lány. Hogy idén nem mindent egymaga hasznosít, az szinte biztos: férfiaknak való termékmintából még több is volt a csomagban, mint női piperékből. Pedig az egész napos aerobik órákon többségében hölgyek vettek részt. Kigyúrt, fiatal férfiakból sem volt persze hiány, de ők többségében inkább a „partvonalról" nézték a feszülős ruhákban ugráló csajokat.

A 600 fő befogadására alkalmas csarnokban gyakorlatilag egész nap telt ház volt: a lelkes mozogni vágyók törölközőkkel, polifoam szőnyeggel és üdítőkkel felszerelkezve igyekeztek egy talpalattnyi helyet találni maguknak, amikor egy számukra kedves óratípus következett. Márpedig itt mindenki megtalálhatta a kedvére valót: kick-box aerobikot azok, akik a feszültséget akarták levezetni, jógát, akik a nyugalmasabb mozgásformákra vágytak, vagy akár az egyik legnagyobb slágert, a zumbát. Utóbbi órán még nagymama korú hölgyeket is láttunk, akik lelkesen próbálták meg leutánozni a színpadon fáradhatatlanul táncoló edzőt. A tömegben ugyanis kiválóan el lehet veszni: itt senki nem lóg ki a sorból és senkire nem néznek ferde szemmel, ha nem profi a koreográfiában.

Amikor egy tornacsarnok is kevés az aerobik órának. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A 30 perces órákat fővárosi és szegedi oktatók tartották. A legismertebb közülük Czanik Balázs volt, aki a capoeira-aerobik első számú képviselője. Szakmai körökben azonban Füzessy Balázs a legelismertebb azok közül, akik Szegeden színpadra léptek. A fiatal tréner 30 országban dolgozik meghívott előadóként különböző rendezvényeken. Nálunk a még újdonságnak számító body skills-t mutatta be. – Olyan alapvető mozgásformákra építünk, mint például a fekvőtámasz vagy a guggolásból felugrás. Kicsit olyan ez, mint a gimnasztika óra, csak intenzívebb formában – beszélt előzetesen pár mondatban órájáról. Vélhetően mindenki összeteheti a kezét, hogy az általános iskolában nem ilyenen vett részt: sokszor még nézni is kemény volt a gyakorlatokat, melyeket egy átlagember végkimerülés nélkül valószínűleg 10 percnél tovább nem bír. Egy biztos: alakformálásra tökéletes ez az óratípus.

Mivel a hét egyetlen napját sikerült kifogniuk a szervezőknek, amikor napsütés és jó idő volt, a csarnokbeli órákat kiegészítették szabadtéri programokkal is. A spinning arénában egyszerre 30 szobakerékpáron tekergettek és mozoghattak egy elkerített udvarrészen az érdeklődők, a füves sportpálya pedig a gyerekeké volt.

Amikor egy tornacsarnok is kevés az aerobik órának. Fotó: Karnok Csaba (galéria)
– Amíg anya bent ugrál, mi elleszünk itt – mondta egy apuka kislányának. És valóban hasznosan eltölthették az időt odakint. A kicsik főiskolai hallgatók közreműködésével sorversenyeken vehettek részt, trambulinon ugrálhattak, focizhattak vagy akadálypályán mehettek végig. Volt tollaslabda is, de a szél miatt ez annyira nem volt népszerű játék.
– Jövőre felveszem a kedvenc rövidnadrágomat meg a kedvenc trikómat, te is felveszed a kedvenc ruhádat és beállunk tornázni – jelentette ki hazafelé menet egy kisfiú édesanyjának, miután alig lehetett elrángatni a kick-boksz aerobik nézésétől. És vélhetően nem ő volt az egyetlen, aki ezen a napon kedvet kapott a sportos élethez.

– Tapasztalatok szerint az ilyen rendezvények után megnő az érdeklődés az edzőtermekben – mondta el Ménesi Helga főszervező. Persze kérdés, hogy megmarad-e később is a lelkesedés – egy napnyi mozgással ugyanis világot azért nem lehet megváltani.

Olvasóink írták

  • 3. Molly21 2012. április 23. 13:52
    „"Duci tornát a népnek!" - Vannak Pl. Norbi DVD-k amik "Duci tréning" néven futnak. :) Egyébként nem hiszem, hogy ne lennének olyan sportrendezvények, ahol ducibbak ne tudnának részt venni.. különben sem kötelező végigcsinálni a gyakorlatokat :D Meg lehet állni, ha nem bírja az ember :D Ha valaki mozogni akar, akkor úgyis talál rá módot. Ha valakinek nincs rá ideje, vagy igénye, akkor meg szervezhetnek akármilyen sportnapot, nem fog részt venni rajta. Én sem tudom megvenni magamnak a kondibérletet, de például kocogni semmibe sem kerül. :)”
  • 2. bambinaXX 2012. április 22. 21:58
    „:)”
  • 1. svenk 2012. április 22. 19:32
    „Jó hogy sokan mozogtak, de hol vannak a kövérek? Nekik is kellene torna, de ezekre a modern mozgásokra rá se lehet mozdulni azoknak akik kevésbé sportosak. Duci tornát a népnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezren vettek részt a 7. K&H olimpiai futónapon Szegeden - galériával

4058-an neveztek a szegedi 7. K&H olimpiai futónapra, mely az olimpiai sorozatok idei első vidéki állomása volt vasárnap. Tovább olvasom