Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Amikor eljön a kegyes halál

Szeged - Összetett és nehéz kérdés, de kategorikusan nem utasítható el az eutanázia – vallja az általunk megkérdezett orvosprofesszor, megyés püspök és hospice-ellátás vezető is. Minden eset egyedi, ezért általános érvényű döntést, sémát, jogszabályt nem lehet alkotni arról, mikor jöjjön a kegyes halál.
Az eutanázia – azaz a méltóságteli, „kegyes halál" – kérdése létezése óta megosztja a közvéleményt. Legutóbb egy 17 éve kómában fekvő olasz nő esete kavarta fel az állóvizet – akit végül családja kérésére lekapcsoltak az őt vegetatívan életben tartó gépekről.

– Az eutanázia kérdése rendkívül összetett, nehéz terület. Aktív formája, azaz hogy az orvos tevőlegesen segédkezzen az élet kioltásában, jogilag és orvosetikailag sem elfogadható, az eskünk is tiltja – jelentette ki Dux László, a Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságának vezetője. A szegedi orvosprofesszor szerint a passzív eutanázia fogalma nem szerencsés, szívesebben használja a „terminális palliatív medicina" elnevezést. Ennek lényege a végstádiumú betegek fájdalmainak csökkentése, lelki gondozása, a betegek életfunkcióinak fenntartása úgy, hogy megkönnyítse számukra az elmenetelt.

Az indokolatlan „túlkezelésnek" ugyanakkor nem híve. Nem támogatja a helyrehozhatatlan egészségi állapotú betegek számára értelmetlen
kémiai vagy műtéti beavatkozásokat, illetve, hogy gépekkel tartsanak életben egyértelműen menthetetlen betegeket. Hozzátette azonban: nem lehet általánosítani, nincs abszolút séma arra, mikor lehet befejezni valakinek az életben tartását, hiszen előfordul, hogy valaki évek múlva tér magához a kómából. Minden eset más és más, ezért – utalt az eutanázia engedélyezésére – vigyázni kell a zsilip felhúzásával.

A haldoklás ábrázolása gyakori téma a képzőművészetben. Ferdinand Holder festménye. Fotó: MTI
A haldoklás ábrázolása gyakori téma a képzőművészetben. Ferdinand Holder festménye. Fotó: MTI

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök szerint sincs két egyforma élethelyzet – ezért az eutanázia nem minden formáját utasíthatja el kategorikusan a katolikus egyház. Az viszont biztos: aki aktívan, tevőlegesen részt vesz valaki halálhoz „segítésében", az súlyos, élet elleni bűnt követ el. Úgy véli, nem lehet megfontolt döntést hozni senkinek sem idejekorán arról: elutasítja a kezelést, azaz lemond az életéről. Konkrét esetben, ha valakinek a „halálba segítésével" kapcsolatban kérnék ki a véleményét, biztosan konzultálna az illető kezelőorvosával. Csak ennek függvényében alakítaná ki álláspontját.

– Bizonyos esetekben elfogadhatónak tartom az eutanáziát, de fontos hangsúlyozni, hogy a hospice-ellátás nem alternatívája az eutanáziának. Mi csak abban segédkezünk, hogy egy végstádiumú beteg a kínzó lelki és testi fájdalmaitól megszabadulva, méltóságteljesen tölthesse el az utolsó napjait – mondta el Mari Albertné, a Szegedi Hospice Alapítvány vezetője. Megjegyezte: a más betegszemléletű Hollandiában, Belgiumban vagy Svájcban, ahol legális az eutanázia, a hospice-ellátás is régi, színvonalas hagyományokkal rendelkezik. Itthon viszont egyelőre még a hospice is gyerekcipőben jár.

Eluana Englaron eutanáziájáért tíz évig harcolt az apja.  A fiatal olasz nő, aki 1992 óta feküdt kómában egy autóbaleset miatt, február 9-én halt meg. Fotó: Daily Mail
Eluana Englaron eutanáziájáért tíz évig harcolt az apja. A fiatal olasz nő, aki 1992 óta feküdt kómában egy autóbaleset miatt, február 9-én halt meg. Fotó: Daily Mail

Csak tudatosan utasítható el

A jelenlegi magyar jogszabályok lehetővé teszik, hogy valaki lemondjon az orvosi terápiáról, akarata ellenére senki sem kezelhető. Viszont csak agyhalottak esetében szüntethető be a légzés és a keringés gépi támogatása, az úgynevezett vegetatív kómában lévőkkel még akkor sem tehetik ezt meg, ha tudatuk nem tér vissza.

Kegyes halál Európában

Az eutanázia jogi szabályozása vegyes képet mutat Európában. Hollandia – a világ első országaként – 2002-ben engedélyezte, de aprólékosan előírva, milyen esetben és hogyan. Belgiumban is legális a „kegyes halál", Luxemburgban most van folyamatban a törvény megalkotása. Francia-, Spanyol- és Csehországban visszautasíthatja a gyógyíthatatlan beteg a kezelést – így segítheti magát halálba. A svájci gyakorlat átmenet az aktív és a passzív eutanázia között: az orvos nem idézheti elő közvetlenül a menthetetlen beteg halálát, de a kezébe adhat halálos dózisú gyógyszert, amelyet bármikor bevehet. A balkáni államokban emberölésként kezelik az eutanázia aktív és passzív formáját egyaránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy durranás: elkaptak 3 bombával fenyegetőt

Szeged - A 46 éves T. Gyulát, az 56 esztendős B. Sándort és a 21 éves H. Sándort gyanúsítja a rendőrség nyolc szegedi bombariadó elkövetésével. Tovább olvasom