Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Amikor emberre lő a rendőr

Szeged - Számos esetben használhatja a rendőr a pisztolyát, ám lőfegyverhasználatnak csak a szándékosan, személyre leadott lövés minősül. Csongrád megyében az elmúlt években csak kétszer – Apátfalván és Kisteleken – kellett emberre lőniük a rendőröknek.
Golyó fúródott egy ceglédi férfiba Kistelek külterületén június végén, miután 3 kábeltolvajt ért tetten egy rendőr. A tolvajok a rendőrre támadtak, aki ezután nyúlt a fegyveréhez. Célzott lövést emberre az elmúlt időszakban nagyon keveset adtak le a rendőrök Csongrád megyében. A kisteleki eseten kívül tavaly októberben kellett utoljára emberre lőnie rendőrnek Apátfalván, ahol egy osztrák férfi Hummerjével halálra gázolta az őt megállítani akaró motoros rendőrt.

– Lőfegyverhasználatnak csak a szándékosan, személyre leadott lövés minősül, egy dühöngő állat leterítése vagy a levegőbe lövés nem. Nem minősül lőfegyverhasználatnak a rendfenntartás céljára rendszeresített gumilövedék, a pirotechnikai eszköz, a könnygázgránát, az elfogó háló lőfegyverrel vagy az e célra szolgáló egyéb kilövő eszközzel történő célba juttatása sem – közölte a rendőrség. Az egyenruhások számos esetben használhatják fegyverüket, például élet elleni közvetlen fenyegetés vagy támadás elhárítására, a testi épséget súlyosan veszélyeztető közvetlen támadás elhárítására, terrorcselekmény, közveszély okozása megakadályozására vagy megszakítására, a saját élete, testi épsége, személyes szabadsága elleni támadás elhárítására. – A lőfegyverhasználatot minden esetben meg kell előznie felhívásnak, a következő sorrendben: az illető a rendőri intézkedésnek engedelmeskedjék, más kényszerítő eszköz alkalmazásának, figyelmeztetésnek, hogy lőfegyverhasználat következik, majd figyelmeztető lövésnek. A figyelmeztető lövést általában függőleges irányba, a légtérbe kell leadni. A fegyverhasználatot megelőző figyelmeztetést érthetően, határozottan, „A törvény nevében fegyvert használok!" szavakkal kell megtenni. A lövést lehetőleg végtagra kell irányítani – mondta a szóvivő. Ezen intézkedések azonban mellőzhetők, ha már nincs idő, és a késedelem az intézkedés eredményességét, a rendőr vagy más személy életét, testi épségét közvetlenül veszélyezteti.

Mivel a büntetőeljárás az apátfalvi és a kisteleki ügyben is folyamatban van, az emberre lövéseket leadó rendőrök pedig tanúk, az egyenruhások az ítélethozatalig nem nyilatkozhatnak ezen ügyekben: pontosan milyen gondolatok játszódtak le bennük odáig, hogy nem látva más kiutat célzott lövéseket kellett leadniuk, és milyen érzés volt emberre lőniük.

Olvasóink írták

 • 20. MarcusPhoenix 2013. július 16. 11:54
  „Uborka! Rád nincs minősítés. Max annyi, hogy egysejtű. Az a gond, hogy elképzelésed sincs a dolgokról és osztod az észt. Lehet, hogy nekem sincs, de én elismerem és nem ugetok olyan dolgokról, amihez nem értek. Te biztos rendet tudnál csinálni fegyver nélkül is, bár az írásaid alapján olyan ember lehetsz, akit régen megpofozott egy rendőr, mert firkált a ház falára és azóta minden alkalmat megragadsz arra, hogy vélt csapást mérj a rendőrségre.
  Ők okozzák a helyzetet? Gondolom arra gondolsz, hogy a rendőr Apátfalván galád módon alá ugrott a Hummernek, hogy a társa lőni tudjon. Valóban így történhetett.
  Elnézést! Ez a "gondolsz" szó erős volt. Inkább elektromos vihar volt a fejedben. Ez már jobban illik rád.”
 • 19. tol 2013. július 14. 19:00
  „te uborka! Legalább a szókincset egybe írtad volna, te mesüge!”
 • 18. nagypappa 2013. július 14. 15:32
  „17. kreativnév 2013.07.14. 02:28

  Mostanában van felvételi a Rendőr Tiszthelyettes képzőbe, fogalmad nincs milyen követelményeknek kell megfelelniük a jelölteknek.
  A fegyverhasználatról csak annyit, mindenki nehezen szánja rá magát, hogy emberre lőjön. Különösen akkor, amikor még egy csirke nyakát sem vágta még el, vagy egy sertést sem szúrt le.
  Gondolj bele, a rendőrnek másodpercei vannak döntenie, hogy lőjön vagy sem, addig a vizsgálók hetekig hónapokig vizsgálják, vizsgálhatják, hogy jól vagy rosszul döntött a rendőr.
  A kisteleki esetnél magyarázza már meg valaki, hogyan kellett volna viselkednie a rendőrnek, hogy ne kerüljön olyan helyzetbe: fegyvert kell használnia. Talán, ha segít a drótot feltekerni nekik.”
 • 17. kreativnév 2013. július 14. 02:28
  „én sajnálom a mai rendőröket.pénzbeszedő bohócok akiken nevet csak mindenki...ők meg élvezik és azt képzelik hogy félnek tőlük...sajnos 0 a követelmény velük szemben.akármelyik szerencsecsomag akit általános iskolában csúfoltak, vertek stb elmehet rendőrnek...azon se lepődnék meg ha jövőre indulna fél éves OKJ-s rendőr tanfolyam is :) pl rendőr-pultos-felszolgáló :) vagy a bolti eladók 2 napos átképzése után kapnának rendőri végzettséget úgyis csak a pénzbeszedés a feladat.erről végülis pont nem az a szerencsétlen 20kilos gyerek tehet akit kiküldenek,hogy szedd a pénzt...de mégis ő az aki ezt vállalja...csak a szokásos parasztvakitás megy ezen a téren is maygarországon.sok rendőr van az utcákon ezzel azt sugallják,hogy rendet próbálnak tenni.csakhogy ezek a szerencsétlenek alaklmatlanok erre.ehelyett a lakosságot sarcolják.vicces helyzet ez”
 • 16. uborka 2013. július 13. 22:52
  „Ha már a rendőrnek adnak, akkor nyilván használja is, de minek! Szerintem épen Ők okozzák, azt a helyzetet amikor Ők nekik kell használni a fegyverüket. Túráztatják magukat és ezáltal ténylegesen,már mást nem lehet csinálni,mint lőni.Egy rendőrnek sem adnák fegyvert! A fegyver azt mutatja,nincs becsületük, ezért valamivel meg kell védeni magukat, de szó kincsük aztán 0-a.”
 • 15. MarcusPhoenix 2013. július 13. 21:25
  „9.
  Vanda! Mi nem világos?
  Leírták mi minősül lőfegyverhasztálatnak. Ez persze teljesen független a véleményedtől. Rögzíti a törvény. A Te értelmezésed ebben a vonatkozásban lényegtelen.”
 • 14. Légiós 2013. július 13. 18:11
  „" a hivatalos személy(ek)nek olyan helyzetet teremteni, hogy ne kelljen fegyvert használni."

  na és az mennyi idö?? 100 év, mert volt erre idejük böven , de mig a bünözöket istápolják a börtönbe álamvizsgáznak kigyurják magukat és a hivatalos személyek a bünözök tévéjüket álllitják be a cellába hogy jol lássák a film pluszt, addig a romák sok Szögi Lajost vernek agyon és sok raffael sanyika hizzik ki mint a diszno az állam pénzén, hogy ujabb sprotolokat szurhasson le és pökkhendiskedjen a cellába. az országban óriási mértéket öltött az IMPOTENCIA.. KEDVES BARÁTAIM :))”
 • 13. rózsakert 2013. július 13. 09:23
  „3. Tiszthelyettes 2013.07.12. 09:48
  1. Csakhogy te ebből a rendből mit sem profitálhatnál, mint jó osztrák-svejci honpolgár...

  JAH , DE LEGALÁBB NEM KELLENE KÜLÖN TESTŐR AZ AUTÓNK MELLÉ.....HA NÉHANAP ODAMEGYÜNK.

  5. _csutak_ 2013.07.12. 12:48

  EZ SZERENCSÉRE ma sincs másként, az élősködő ritka , mint a fehér holló errefelé.”
 • 12. tol 2013. július 13. 07:46
  „most ne keverjük a dolgokat. A jogos fegyverhasználatig rengeteg idönek kell eltelni, addig kell a hivatalos személy(ek)nek olyan helyzetet teremteni, hogy ne kelljen fegyvert használni.”
 • 11. Légiós 2013. július 12. 22:28
  „a bünözöket mi tartjuk el biztositunk neki kosztot edzési lehetőséget tanulást a börtönbe. Szegény Szögi Lajost az olaszliszkai romák agyonverték és tuti jol el vannak a börtönbe , Marian Cosmát megölő roma ugy ki van hizva mint egy disznó a börtönbe a joléttöl és szegény Cosma halot azt vette el az a dagadt roma tőle ami minden embernek csak egy van az ÉLETÉT. Ebben az országban a bünözö életét nem lehet elvenni az ártatlanokét azt igen azt elvehetik............”
 • 10. Légiós 2013. július 12. 21:47
  „Nem lövöldözni kell hanem tekintélyt kell kiharcolni a rendörségnek :))) elég baj az ha a 8 éves roma kölöyök lehülyézi a rendört. Régen mi volt a kakas tollas kalaposoknál? Végig vert rajta hogy pár bordája beszakadt, de ismétlem de azok ha végig mentek az utcán ismétlem végig mentek és nem a kocsiból lestek kifelé hanem egyenes gerincel végig mentek ott rend volt :) most mi van ? a rendört kigunyolják :))) ez a baj és nem célzott lövésen kell gondolkodni hanem megelözni egy kiadós veréssel ahol kell...”
 • 9. vanda0725 2013. július 12. 21:45
  „Azért az egy kicsit "természetellenes", -Hitler és Mengele óta- hogy az elkövető írja a szabályokat...
  Szerintem a felsorolt dolgok, mind(!) fegyverhasználatnak (Lőfegyver használatnak) minősülnek polgári demokráciák törvénykönyveiben.
  Magyarország 2004. évi XXIV. törvény alapján:
  Lőfegyver: a tűzfegyver, valamint az a légfegyver, amelyből 7,5 joule-nál nagyobb csőtorkolati energiájú, szilárd anyagú lövedék lőhető ki;
  Akkor a szóvivő miről beszél? (Mellé!) Amennyiben a törvény szerint lőfegyver, és használják, akkor az nem lőfegyver használat? Akkor mi? (Más kérdés természetesen, hogy jogos, vagy jogtalan.)
  Kérdésem, hogy hány féle polgár van hivatalosan Magyarországon?
  Kik a kivételek, és miért nem egyformán érvényesek a törvények mindenkire?”
 • 8. DONF 2013. július 12. 18:59
  „Számos estben, számos eljárást nyakába véve, pályáját, életét kockáztatva kiszolgáltatva az épp aktuális eszme szerint vizsgálódók szándékának!!!”
 • 7. benq 2013. július 12. 13:14
  „tisztelt!2. Grabowsky 2013.07.12. 08:59
  1. minek is ment oda a szerencsétlen ember, az enyémet miért nem lőtték ki?
  2. ököllel is kilehet b..ni a másik szemét....”
 • 6. Tiszthelyettes 2013. július 12. 12:55
  „4: így van, de itt a pszichológus előttfelfüggesztik, befeketíti a liberalista média és megkezdődik a bírósági eljárás, csak utána kérdeznek.”
 • 5. _csutak_ 2013. július 12. 12:48
  „Bécs, talán 1989?
  Nagy bevásárlóközpontban egy nem az idén lebarnult egyén lopott. Kihívták az akkor még létező csendőrt.
  Az emberünk (magyarul beszélt) előkapott egy gázsprét és a csendőrre emelte.
  Soha többé semmit nem tesz, mert a csendőr egyetlen, a kettő szem közé célzott lövéssel a szándékáról eltérítette.
  Tanúként maradnom kellett, jött az ügyész.
  Jé, ennek fegyver van a kezében, mutatott a gáz sprére és abban a pillanatban kijelentette:
  A fegyverhasználat jogos volt.
  A lövéstől a jegyzőkönyv aláírásáig (mint tanú) egy óra telt el és a végzés jogerős volt.
  Mikor jutunk mi ide?”
 • 4. mediashreck 2013. július 12. 10:14
  „"...hogy milyen erzes volt emberre löniük."
  (buta egy kerdes)
  Termeszetesen szörnyü, es egy egesz eletre kihato meg akkor is, ha jogos volt.

  Nemetorszagban a rendörsegnek külön föallasu, tehat az allomanyba tartozo
  pszichologusai foglalkoznak intenziven egy emberre leadott löves utan a rendörrel.
  Gondolom, Magyarorszagon is igy lehet.”
 • 3. Tiszthelyettes 2013. július 12. 09:48
  „1. Csakhogy te ebből a rendből mit sem profitálhatnál, mint jó osztrák-svejci honpolgár...”
 • 2. Grabowsky 2013. július 12. 08:59
  „" Nem minősül lőfegyverhasználatnak a rendfenntartás céljára rendszeresített gumilövedék"

  De azért kivitte pár ember szemét, akkor biztosan játéknak minősül...”
 • 1. rózsakert 2013. július 12. 07:50
  „egy dühöngő állat leterítése ...............

  mint régen a szép időkben, fel a kakastollat és rend lenne!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ammóniamérgezés: altatják a sérültet, nyomoz a rendőrség

A helyszíni szemle alapján felmerült a gyanú, hogy a tartály leürítésekor nem tartották be a műszaki előírásokat. Tovább olvasom