Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Amit jó lett volna, ha anya elmond

Szeged - Vannak olyan dolgok, amit a leánygyermekek csak az édesanyjukkal beszélnek meg. De előfordul, mert kellemetlen, vagy egyszerűen csak még nem érzik az időt megfelelőnek az anyukák, hogy elmaradnak az életre szóló hasznos és jó tanácsok...
– Jobb lett volna, ha anyától, virágnyelven szóló történetekből tudom meg, hogyan fogan, és születik a kisbaba. A tyúk, a kakas és a tojás története például szerintem nagyon kedves – állapította meg Fodor Istvánné Gabriella, mikor felidézte a megvilágosodás pillanatát: nem a gólya hozza a babát.

– Nyolcéves lehettem, amikor mandulaműtét miatt korházba kerültem. Serdülő lányokkal feküdtem egy szobában. Megjegyzéseikből, illetve a fiúk és lányok kapcsolatáról szóló vicceikből egy szempillantás alatt megtudtam mindent a szerelemről – mesélte az anyuka. A tudás birtokában azért, némi büszkeséget is érzett: míg osztálytársait naiv mesékkel „kápráztatták" a szüleik, ő már tudta az igazságot. Amikor hazaért a kórházból, édesapjának is előadta tizenéves szobatársai egyik lényegre mutató viccét, ami persze az apukát hideg zuhanyként érte. A történtek után a szülei részletesen felvilágosították. Ha már így történt, legyenek pontosak az ismeretei. Később, mikor felnőtt nő lett, elhatározta, hogy gyermekeit a Hogyan működik a test? és a Peti, Ida és Picuri címre keresztelt, öt-tíz éveseknek szóló képes oktató mesekönyv segítségével tanítgatja majd.

Ott a kórházban más sokkoló élethelyzettel is szembesült, melyről az anyukája természetesen a korára való tekintettel még nem beszélt. A szomszéd szobában egy tizennégy éves lányt ápoltak, aki öngyilkosságot követett el szerelmi bánatában. Akkor ezt nagyon nehéz volt feldolgoznia. Hasznosnak találta, hogy lányának, Máriának már a gimnáziumban egy fogalmazásban foglalkoznia kellett a témával. Szerinte a nyomasztó kérdéseket is ki kell beszélni.

Fodor Istvánné és két lánya, Mária (balról) és Gabi. Fotó: Karnok Csaba

Gabriella nem számított rá, de később, középiskolás korában az apukája is ellátta életre szóló, hasznos tanáccsal. „Egymást követő napokon soha ne vedd fel ugyanazt a ruhát, még akkor sem, ha kevés darabod van! A frizurád is legyen mindig ápolt! Hidd el, a férfiaknak ez nagyon fontos." Mióta Gabriella anya, azóta ő is próbálja hasznos tapasztalatait megosztani három gyermekével. A 19 éves lányának, Máriának például, jó tanácsokat adott a fiúzással kapcsolatban.

A 21. századi nők feladata már nem csak a házimunkában merül ki. Kajtor Katalinnak soha nem beszélt az édesanyja arról, hogyan vezesse rá majdani kedvesét arra, hogy megosszák a családi feladatokat, hiszen náluk mindent az anyukája csinált. De szerencsés, férje nagyon segítőkész, mindent felesbe végeznek. Elmondta, sok nő ott rontja el a férjét, hogy beleszól párja próbálkozásaiba, így örökre elveszi a kedvét a házimunkától.

Tuczakov Szilvána gyerekkora óta úgy beszélt meg mindent az édesanyjával, mint egy barátnővel. – Talán főzni hamarabb megtanulhattam volna, de amikor otthon éltem, nem tartottam fontosnak, és anya sem erőltette soha – mondta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, aki elárulta, később telefonon pótolta a hiányosságokat.

Úgy gondolja, hogy az anyukájával mindent megbeszéltek az élet dolgairól. Persze akadnak olyanok, melyekben hiába ad jó tanácsokat egy szülő, úgyis megy a gyerek a saját feje után. A párkapcsolati buktatókat, például azt, hogy mikor nem működik már egy szerelem, csak mi magunk érezhetjük igazán, és saját hibáinkból tanulva vonjuk le a következtetéseket. Az anyai tanácsok az élet legtöbb szituációjában jól jöhetnek, érdemes megfogadni azokat, hiszen ők tapasztalatból és szeretetből beszélnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakácskönyvünk a héten nyomdába kerül

Szeged - Utolsó fázisához érkezett a Délmagyarország és a Délvilág új szakácskönyvének szeptember… Tovább olvasom