Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

André Chénier szerepében: Vadász Dániel

Szeged - Az Armel-operafesztivál versenyszereplőjét, a spanyol Eduardo Aladrént váltva pénteken és vasárnap Vadász Dániel énekli a címszerepet az André Chénier nagyszínházi előadásán.
Vadász Dániel. Fotó: Frank Yvette
Vadász Dániel. Fotó: Frank Yvette
– André Chénier szerepét most éneklem először, ami azért érdekes, mert kóstolgattam ezt a lírai-spinto fachot korábban is, de igazából csak tavaly nyitottam felé. Ez a szerep ebben a folyamatban fontos állomás. Ennyire gazdag zenei anyaggal még nem találkoztam, bár a Rigolettóval és a Traviatával nehéz összehasonlítani Giordano operáját. Fantasztikus zenei témákkal van teli; amikor már azt hinné az ember, hogy vége egy frázisnak, elértünk az ária drámai csúcspontjára, akkor elindul még három egymás után. Hihetetlen, katartikus boldogságérzést tud az emberben előidézni ez az opera! Négy áriája és két komoly duettje is van Chénier-nek; ha két könnyebb magas C-t kellene inkább énekelni, mint a végén azt a kényes H-t, akkor egyszerűbb lenne a szerep – fogalmaz Vadász Dániel. A tenorista különösen szereti a híres Improvviso-áriát, azt mondja, azért is izgalmas énekelnivaló, mert sok mindennek meg kell születnie benne.

– Különlegesnek tartom, ahogy a szegedi színház zeneileg összefogja ezt a produkciót. Mivel Gyüdi Sándor kórussal is foglalkozik – és aki egyszer éneklésre adta a fejét, szerintem az énekes is marad –, folyamatosan együtt lélegzik velünk; így szabadon, szinte saját elképzeléseink szerint énekelhetünk, mert karmesterként szinte kiszolgál bennünket, és ez nem megy a zene rovására. A másik karmester, Pál Tamás pedig egy olyan fantasztikus séf, akinek az összes titkát sohasem fogjuk megtudni. Énekesi pályám egyik legnagyobb adományának tartom, hogy találkoztam vele, és időről időre együtt dolgozunk. Úgy érzem, ő az egyetlen esélyem arra, hogy bizonyos zenei titkokra ráleljek. Egyszer azt mondta: a karmesternek nem az a dolga, hogy az énekestől valamit ráerőszakolva kiköveteljen, hanem olyan úton kell elindulni, ami az énekest is meggyőzi, hogy jó lesz. Pál Tamás próbái bennem azt az érzetet keltik, hogy ennek a pályának talán nem is az előadások adják az értelmét, hanem a titkok közös keresése a megfelelő emberekkel. Ezért nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy éppen Szegeden énekelhetem el ezt a szerepet – mondja Vadász Dániel, aki ugyan sehol sincs közalkalmazotti szerződésben, viszont több színház is tagjának tekinti.

Jogi doktor

Vadász Dániel időnként jogi diplomájának is hasznát veszi: zenei menedzserként rendszeresen szervez hangversenyeket. November 19-én például a Gyermekkor Alapítvány támogatására rendez jótékonysági gálakoncertet. Ezen a téren is sok sikerélménye van, azt mondja, az emberek gyorsan a jó ügyek mögé állnak.

– Az Operaházban is folyamatosan szerepelek, idén például a Pomádé király új ruhájában énekelek. A Budapesti Operettszínházban a Marica grófnő, a Csárdáskirálynő, a Cigányszerelem és a Viktória bonviván főszerepében is fellépek. Tavasszal Genovában a feleségemmel, Fischl Mónikával közösen énekeltük el a Traviata két főszerepét a Teatro Verdiben, amivel életünk egyik legnagyobb álma valósult meg. Most Baden-Baden-i vendégjátékra készülök, ahol a Csárdáskirálynő Edvinjét énekelem, Bukarestben pedig egy nagy gálakoncerten lépek fel. Úgy tudom, Szegeden felújítjuk majd a Traviatát. Münchenbe karácsonyi koncertsorozatra várnak, Amerikában pedig újévi hangversenyeken fogok énekelni. Olyan sok felkérést kaptam ott, hogy nem is tudtam az összes koncertet elvállalni, ezért a spanyol tenorista kollégát, Eduardo Aladrént ajánlottam magam helyett, akivel felváltva énekeljük Szegeden Chénier szerepét. Az Armel-operafesztiválnak ez az egyik legpozitívabb hozadéka: szakmai barátságok, kapcsolatok alakulnak ki. A tavalyi szegedi produkcióban, a Francesca da Riminiben Malatestino szerepét éneklő chilei tenoristával, Enrique Pinával például a tavasszal Floridában találkoztuk újra. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roma holokauszt: felfoghatatlan

Nagyon sok síró arcot láttunk – mondta Kincses Ferenc, az Együtt a Romákért Országos Egyesület elnöke a szegedi Belvárosi moziban tartott filmvetítésekről. Tovább olvasom