Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Angolosan távozott a nyelviskolavezető - futnak a pénzük után

Szeged - A diákok által befizetett tandíjjal, több millió forinttal léphetett olajra a szegedi Beszélj Színesen Nyelviskola vezetője. A tanárokat sem fizette régóta, akik e héttől már nem tartottak kurzusokat. A diákok egy része a rendőrségen tett feljelentést, mások ügyvédhez fordultak.
Válságértekezletre hívták össze a szegedi Beszélj Színesen Nyelviskola dolgozói a diákokat: feltételezésük szerint a Szilágyi utcai iskola alapítója és vezetője, F. Krisztián meglépett a tanulók által nyelvtanfolyamokra befizetett összeggel. A tanárokat sem fizette ki már két hónapja. A dolgozók utoljára múlt héten látták a 27 éves vezetőt, aki akkor még fogadkozott: hamarosan rendezi a béreket. Azóta mobiltelefonjai ki vannak kapcsolva, munkatársainak és a kétségbeesett diákoknak is elérhetetlen. Az oktatók úgy döntöttek: nem folytatják az ingyenmunkát.

Leálltak a tanfolyamok: tanárok és diákok futnak a pénzük után
Az iskola oktatásszervezője a leállásról és a vezető kámforrá válásáról tájékoztatta csütörtök este az összegyűlt mintegy 50 nyelvtanfolyamost. Javasolta: a károsultak tegyék meg a szükséges lépéseket a hatóságoknál. Kérdésünkre elmondta: Krisztiánt az elmúlt hetekben egyre nehezebb volt elérni. – Ezért gondoljuk azt, hogy meglépett a pénzzel, és nem valami baj történt vele – mondta. Gyanújukat erősíti, hogy mikor a dolgozók a héten a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál érdeklődtek jogviszonyukról, ott azt közölték velük: munkáltatójuk be sem jelentette őket. Az iskola dolgozói ezért a Munkaügyi Bírósághoz fordultak.

A diákokat hidegzuhanyként érték a történtek. Az egyik fiatalember elmondta: 120 órás alapfokú angol nyelvtanfolyamra fizetett be egy összegben 75 ezer forintot, de pénzéért csak 40 órát sikerült felvennie. A kezdő tanfolyamok szinte kivétel nélkül a harmadánál fejeződtek be. Egy kurzus ára szinttől és egyéb más dolgoktól függően 65–145 ezer forintba került. Az elmaradt bérekkel és az oktatásnak helyet adó irodák bérleti díjának elmaradásával F. Krisztiánon mintegy 10 millió forint kérhető számon. A fiatalemberről utóbb kiderült: a diákoknak és munkatársainak számos esetben nem mondott igazat.

– Azt mondta magáról, hogy félig olasz származású, és jó olasz kapcsolatokkal rendelkezik. Ez volt az a bizalmi tőke a tanárok részéről, hogy az elmaradt bérek ellenére is folytatták az oktatást. Az iskola még e-mailt is kapott olasz nevű anyjától. Nemrég sikerült beszélnem az asszonnyal: kiderült, hogy rokkantnyugdíjas, egy Bács-Kiskun megyei kistelepülésen él, nem ért a számítógéphez, és egyáltalán nem rendlelkezik olasz felmenőkkel. Fiát ő se tudja elérni – mondta az oktatásszervező. A diákok egyik része a rendőrséghez, a másik ügyvédhez fordult az eset után.

– A Szegedi Rendőrkapitányságra az ügyben több feljelentés is érkezett, amelyek alapján csalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendeltek el – tájékoztatta lapunkat Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő.

Olvasóink írták

 • 19. monk77 2012. május 25. 19:18
  „Bocsi, de véletlenül az előző felhasználó nevében ment el az üzi, de a lényeg ugyanaz, még nem hívtak be.
  monk77”
 • 18. tao2 2012. május 25. 18:59
  „Shaliel!
  Gondolom igen, de még nem szóltak.”
 • 17. Shaliel 2012. május 23. 10:37
  „monk77, te is mész kihallgatásra?”
 • 16. monk77 2012. május 22. 19:12
  „Na nehogy már védjük. Én magam is keresetem az elérhetőségein és nem nagyon akaródzott válaszolni. Ha nyiltan elmondja a saját oldalát akkor talán nem is lett volna feljelentve. Persze meg kell adni az ártatlanság vélelmét, de így bűzlik a dolog. blackswan, ha te ilyen tájékozott vagy akkor ugyan világosíts már fel benünnket, hogy miért tűnt el K egy időre és mi van a befizetett pénzünkkel?”
 • 15. blackswan 2012. május 22. 15:40
  „Nem el kapták, Ő jelentkezett, hogy nem lépett le!!!! az hogy ki hogyan állítja be a dolgot....arra nem kellene adni!!! A másik, meg aki az egész feljelentgetésnek az agya volt, az meg sosem tartja a pofáját oda....mindenki mást küldözget a kamera elé......ráadásul pont ő volt az aki pontosan tudta hol is van!!!!!!!!”
 • 14. gedeon 2012. május 22. 11:16
  „Tegnap kapták el, ezt már este leírtam kommentben is, ám a DM valamiért nem közölte le.”
 • 13. Shaliel 2012. május 22. 08:53
  „ha még valaki nem hallotta: elkapták, azt hiszem ma reggel.

  nem számítottam rá, de örülök neki. bízom benne, hogy mindenért meg fog fizetni amit tett.”
 • 12. vélemény 2012. május 21. 20:47
  „"Csór(él)ó" F K másik városba költözött lovárit tanítani?”
 • 11. Shaliel 2012. május 21. 18:31
  „teljesen ugyanezt éreztem én is. még mindig nem tudom felfogni, és nagyon-nagyon fel vagyok háborodva.

  hogy képes valaki ilyenre? lelkiismerete semmi, az biztos.

  sajnálom a hozzátartozóit, hogy ilyen rokonuk született.”
 • 10. lukrecia 2012. május 21. 18:23
  „Hollandiába, Rotterdam környékére, illetve Németországba, Bonn városába keresünk különböző mérnök pozícióra szakembereket. 2500--5000EUR ho
  Elsősorban folyamatmérnököket, minőségbiztosító mérnököket, villamosmérnököket, hidraulikai mérnököket keresünk, hosszú távú munkavégzésre.
  Partnercégeink gáz kezelő- és feldolgozó üzemek tervezését, és kivitelezését végzik, valamint nehéz építőipari gépek tervezésével és kivitelezésével foglalkoznak. Legalabb Kozepfoku angol nyelvtudas feltetel”
 • 9. monk77 2012. május 21. 18:06
  „Amikor először beléptem az irodába akkor a gondolataim mélyén megszólalt a riasztó, de nem foglalkoztam vele, mert ismertem olyat aki már járt egy ideje, és úgy voltam vele, hogy feltörekvő nyelviskola nem lesz gond. Aztán lett. 130.000 ft-om bánta, ami 90%, hogy soha nem lesz meg, mert a csalókon szinte soha nem lehet pénzt behajtani. Lehet, hogy bekeretezem a kapott ingyen füzetet és tollat, mert ennyi pénzért biztos nem veszek mégegyszer.”
 • 8. Horthyszobor 2012. május 21. 14:50
  „Mint ahogy a szegedi Dzsekszon meg arab:) A jóvágású pénzhamisító...”
 • 7. geza 2012. május 21. 14:10
  „# 6 Igen meg megy az APEH/NAV ellenőrizni büntetni őket.”
 • 6. Pandora 2012. május 21. 13:47
  „na, ezért (is) jó a magántanár. rugalmasabb, nem lép le a pénzzel és csak 1 tanulóval foglalkozik.”
 • 5. Shaliel 2012. május 21. 13:46
  „én pedig februárban. csak őt tartom felelősnek azért, ami történt. minden hivatalosan ment. egy darab órám sem volt. 91 000 Forint. Ennyivel lopott meg.

  nyomdafestéket nem tűrő gondolataimat inkább nem osztanám meg. de szerintem mindenki sejti, mit érzek most, a meglopott és átvert dolgozókkal és diáktársakkal együtt.

  már tettem feljelentést, valószínűleg ügyvédhez is fordulok majd. akkor is, ha nem kapom vissza azt, amit elvett.”
 • 4. katalin.pecze 2012. május 21. 11:59
  „én októberben iratkoztam be ebbe a nyelviskolába, és hitegetéssel januárig húzták azt, hogy ne kérjem vissza a pénzem. mindig azt mondta F. Krisztián hogy előbb-utóbb indulni fog tanfolyam, mert az volt a baj, hogy elvileg nem volt elég ember egy tanfolyam elindításához. hazudozott össze-vissza! aztán besokalltam, és küldtem nekik egy levelet, hogy küldjék vissza a pénzem. hál´isten én még megkaptam! szerencse, hogy eljöttem onnan!”
 • 3. xilinx 2012. május 21. 10:50
  „ez a nagy színesség-tarkaság nem egy sikertörténet... ;-))))))))”
 • 2. KamuNeni 2012. május 21. 07:59
  „A tanulas nem olcso. Ebbol mindenki tanult, tehat a penz nem volt hiaba kifizetve. A gyerek meg azert az egy ket millio forintert ami esteleg nala van eltunt es elrontotta a kovetkezo eveit. vagy bujkalni fog, vagy bortonbe kerul. Mar maga a stressz nem erte meg azt a kis penzt.

  De mint mindenben, ebben is van valami jo es szep. Azok akik az alapfokubol elvegeztek egy harmadot, legalabb belatast kaptak az angol nyelvbe, A tanarok megtudtak hogy fizetes nelkul is lehet es erdemes a tanulokkal foglalkozni, mertha csak egy ember eletet tudjak positivan megvaltoztatni akkor mar megerte, es mindenkinek lesz egy story-ja meselni amig csak elnek es a gyerek lelepese nelkul ez a story nem lenne.

  Tehat el kell felejteni, penz soha nem fog visszajonni es mivel nem tudnak semmit csinalni ellene a legjobb tanulni belole es elore haladni.

  Understand?”
 • 1. Emberségetavilágnak 2012. május 21. 06:44
  „F.
  Meg olasz.
  Mert kreol.
  Aha.
  Én meg a milói Vénusz vagyok.
  Álruhában.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőregre jár a kübekházi diákok harmada

2010 óta áll a kübekházi iskola a katolikus egyház fenntartásában - a tervezett 140-es gyereklétszám helyett csak 68-an tanulnak itt. Tovább olvasom