Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 4°C

Angyalok és lepkék a középiskolás tablókon

Szeged belvárosában egyre több tablóképről mosolyognak vissza az idén érettségiző diákok. A végzősök leginkább a tabló tervezésben jeleskedtek, a megvalósítást általában másokra bízták.
Extrém ötletekből is akad bőven Fotó: Karnok Csaba
– Ezt kézzel festették – mondta egy lány a Kárász utca egyik kirakatába nemrégiben kikerült tablót tanulmányozva. – Nem néz ki rosszul, de a gimnáziumot két u-val pingálták fel – tette hozzá éles szemű barátnője. A két lány elégedettségét a Gábor Dénes gimnázium 12/G osztályának tablóképe váltotta ki. A végzős diákokat egy, a tablójuk közepére festett angyal veszi a gondviselő szárnya alá. – A tabló igazi csapatmunka eredménye – tudtuk meg az „angyalarcú" diákok osztályfőnökétől, Farkas Csomangó Gyöngyitől. A extrém tabló ötlete a diákoktól származik, megvalósítása pedig a gimnázium egyik volt tanulójának keze munkáját dicséri. – Én hagyományosabb tablót javasoltam, de a diákok fontosabbnak tartották az egyediséget – mondta az osztályfőnök. A végzősöknek az egyediség mellett az is fontos volt, hogy a Kárász utcára kerüljön ki tablójuk. Ezt már szeptemberben elintézték.

Tablóárak

A középiskolák többsége igyekezett „házon belül" megoldani a tablókészítést, de az alapanyag és a fotók elkészítése után így is minimum tízezer forinttal lett könnyebb az osztálykassza. Akik különböző cégekre bízták a kivitelezést, azoknak harminc-hetvenezer forintot kellett fizetniük tablójukért. Egyes üzletek kirakatbérleti pénz is kértek a tabló kiállításáért, ami általában plusz tízezer forinttal növelte a kiadásokat.  
Ha nem is a sétálóutcán, de a belvárosban sikerült helyet szereznie a Tisza Lajos szakközépiskola 12/G osztályának is. A végzősök egy sárgás-zöld színű üveglepke szárnyairól mosolyognak a járókelőkre. – A tabló akkor lenne igazán a szívem csücske, ha mi csináltuk volna – mondta Kasza Ilona osztályfőnök, aki rajztanár lévén több tablóötlettel is megrohamozta érettségiző osztályát. – Sokan járnak közülük szakkörre, egyik legkedvesebb tevékenységük az üvegfestés. Ezért is lepődtem meg, hogy végül nem ők, hanem egyikük ismerőse készítette el a tablót – mondta az osztályfőnök. Minden igyekezet ellenére került egy kis hiba a tablóra: komoly szemmeresztgetést igényel azon tanulók nevének kibogarászása, akik a lepke sárga szárnyrészletére kerültek, ugyanis az ő nevüket szintén sárgával festették fel.

A Kőrösy József szakközépiskola 12/A osztályos tanulói már a jövőt is szem előtt tartották, amikor elkészítették tablójukat. Valódi fénykép helyett ugyanis – ami a ragasztás miatt kétséges, hogy több évtized múltán is a helyén marad – digitális technikával „égettették bele" tablójukba a képmásukat. A járókelőknek a kőrösys tablón azok a képek okozhatnak még újdonságot, amelyek az osztály életében fontos szerepet játszó kirándulásokról, bulikról készültek. A tablóra az összes tanár fotója is felkerült. S hogy a többi tablón miért csak az iskola vezetősége és néhány tanárának fotója látható? Ez magyarázható a helyhiánnyal, de valószínűbb, hogy a diákok úgy gondolták: az iskolában eltöltött négy év elegendő ahhoz, hogy egy életre megjegyezzék egykori tanáraik szigorú tekintetét.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tulajdonos perlekedne a plakátragasztókkal

A szegedi Dél-Kandeláber Kft. pert fontolgat azok ellen, akik a cég előzetes hozzájárulása nélkül… Tovább olvasom