Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Anitának még négy kezelés kellene

Szeged - Ingóságaik és házuk után nincs már mit eladnia annak a szabadkai magyar családnak, amelyiknek kislányáról két éve derült ki, hogy leukémiás. Ha a nagyszülők házát is eladják, az egész család hajléktalanná válik.
– Most jól érzem magam, nincsen komolyabb fájdalmam. Utoljára áprilisban voltam suliban, de nagyon hiányzik a magyar, a földrajz és az angol. Ezek a kedvenceim. Hiányoznak a barátnőim, meg az otthoni macskáink és kutyáink is – mesélte a színésznek, állatorvosnak vagy divattervezőnek készülő, tizenkét éves Aranyos Anita, miközben a karjába infúzió csöpögött a szegedi gyerekklinikán. Egy kemoterápiás kezelés után „mosták át" a szervezetét. A kislányról két éve derült ki, hogy leukémiás.

Bár a betegség hallatán a hideg futkos az ember hátán, a kór szerencsére ma már gyógyítható. Anita azonban sajnos Szegedtől hatvan kilométerre délre, az országhatár túloldalán, Szabadkán született és lakik. Azaz nem magyar állampolgár, így az OEP nem fizeti a számára szükséges kemoterápiát.

A korábban tanítónőként dolgozó anyuka, Aranyos Valéria – aki tegnap is Anita mellett feküdt az otthonos kórteremben – azt mondja, két éve természetesen Belgrádban is gyógyíttatták egy szem gyereküket, de a jó eredmények után nyolc hónappal a betegség kiújult. A belgrádi klinikán azt mondták: ők többre nem képesek, ha hatékonyabb kezelésre, illetve csontvelő-átültetésre is szükség lenne, azt csak Magyarországon tudják megoldani. Így jöttek újra Szegedre – ahol korábban Anita betegségét egyáltalán diagnosztizálni tudták.

Anita és anyukája a szegedi klinikán. Fotó: Frank Yvette
Anita és anyukája a szegedi klinikán. Fotó: Frank Yvette

Itt májusban elkezdték a horribilis összegbe kerülő kemoterápiás kezelést, ami legalább fél évet vesz igénybe – ha a kis beteg közben nem kap valamilyen fertőzést. Eddig hat kezelésen van túl Anita, még négyre lenne szüksége. Anyukája feladta munkáját, mert kislánya mellett szeretné tölteni az idejét, a mérnök apuka pedig nem kap munkát Szabadkán. A kezeléseket viszont ki kell fizetni, így a szülők eladták szabadkai házukat. Ez viszont csak az eddigi kezelések költségét fedezte.
– Kezdetben nagyon szégyelltem, és nem is akartam, hogy a szabadkai boltokba perselyeket tegyünk ki, de nem volt más választás, az ingóságainkat már mind eladtuk. Ebből sajnos nem túl sok folyt be. A város is adott egy kezelésre való összeget, most viszont már nincs mit eladnunk – beszélt elcsukló hangon az anyuka. Jelenleg a nagyszülőknél élnek, már csak azt a házat lehet eladni. Ha viszont az nincs, akkor az egész család földönfutóvá válik – vázolta fel jövőjüket.

Anitának hatmillió forintra lenne szüksége a kezelések folytatásához, különben visszaesik. Édesanyja ezért az emberek segítségét kéri, hogy kislánya évek múlva is örömmel bújhassa kedvenc regényeit – ahogy a klinikán tegnap délben.

Bíznak a civilekben

– Minden hivatalos utat végigjártunk, segítséget kértünk a minisztériumtól is, de eddig nem kaptunk semmilyen választ. Pedig Anita jól reagál a kezelésekre, teljesen meggyógyulhatna – mondta el Bratyik Katalin főorvos, Anita kezelőorvosa. Ő is bízik a segítőkész emberekben, hiszen két és fél éve egy nyolcéves szabadkai kisfiú, Szabó Roland is hasonló cipőben járt – mint erről akkor írtunk. A fiút a civilektől összegyűlt pénzből sikerült teljesen meggyógyítani. Az Aranyos Anita gyógyíttatására szánt összegeket a Raiffeisen Bank 12067204–01038779–00100006 számlaszámára utalhatják át a jóakarók.

Olvasóink írták

 • 8. Mese 2008. szeptember 05. 19:00
  „kupak? azt mi is tudnánk gyűjteni!
  Hol veszik be?”
 • 7. Mese 2008. szeptember 05. 18:58
  „szívesen segítenék,ha tudnék,sajnos csak jókívánságot tudok küldeni,minden rendben lessz! :)”
 • 6. 7. 2008. szeptember 04. 20:09
  „Emberek, ismerem Valériát, együtt végeztük a tanítóképzőt. Ez nem kamu dolog, valós sajnos. Reméljük az"anyaország" megteszi amit tud. Mindenkinek nehéz az élete mostanában, főleg anyagiak terén, de egy kezelés árát talán össze tudjuk adni, aztán jönne a következő, a Jóisten biztos megsegít mindenkit aki adakozik a számukra. És biztos vagyok benne, hogy őket is, legyetek erősek. Amit tudok én is megteszk.”
 • 5. szegényanita 2008. szeptember 04. 18:22
  „mi gyűjtünk.. remélem jó lesz”
 • 4. h 2008. szeptember 04. 10:18
  „Miert nem gyujtunk nekik kupakot?”
 • 3. TI 2008. szeptember 04. 09:56
  „RAIFFEISEN BANK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  A Direktnet meddig nem működik????????

  Se tegnap, se ma nem volt elérhető.
  Szerettem volna interneten utalni Anitának, de azt se írják ki h meddig nem lesz elérhető !!!!!!”
 • 2. hu 2008. szeptember 04. 09:07
  „"májusban elkezdték a horribilis összegbe kerülő kemoterápiás kezelést"- tudjátok mi a horribilis??? Hét nem 6 millió forint!!!
  Amikor 50 Milliárdot teszünk útépítő cégek zsebébe?? Amikor Kulcsár bácsi Rodolfót játszik ??? Amikor 2000 vasúti kocsit beolvasztanak??? Amikor a parlamenti képviselők évi 10 milliót kapnak számla és adómentesen??????”
 • 1. Herrné 2008. szeptember 04. 08:06
  „Valamit nem értek. A határon túli magyar betegek kezelésének költségeit - ha a lakóhelyük szerinti illetékes ország nem képes Őket megfelelően kezelni - a Segítő Jobb nevű alapítvány finanszírozza.
  Ebben az esetben miért nem ez történik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei cégek Magyar Termék Nagydíja

Az idei volt a tizenegyedik eredményhirdetés: tegnap átadták a Magyar Termék Nagydíjakat. Ez… Tovább olvasom