Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Anna-napi búcsú Algyőn

A hagyományos Anna-napi búcsún, Algyőn szombaton kerti mulatság, tegnap fogatos felvonulás és néptáncgála várta a közönséget. Vásárfiát nehéz volt választani: több kilométer hosszan húzódott az árusok sátorsora a Tüskevár utcán, a töltés lábánál.
A megyejáró fesztivál táncosainak műsora zárta a búcsút. Fotó: Schmidt Andrea
Rengetegen nézelődtek tegnap délután Algyőn: az Anna-napi búcsúban több száz árus kínálta portékáját. Volt ott minden, ami kell, s mi szem-szájnak ingere: bukósisak darabonként 6 ezerért, hűtőmágnes 180-ért, vattacukor 200-ért, elemes műanyaghajó 1200-ért. A törökméz mellett döntöttünk, 200 forintért vásároltunk egy darabot a gyerekkor ízéből.

– A gyerekek a legjobb vásárlók – mondta a lajosmizsei édességárus, Szórád Péter. Ők győzik meg a szülőket, hogy a mamának és a tatának szánt vásárfia nélkül nem mehet haza a család. Két szatyorral, felpakolva sétált hazafelé Elekes Krisztina és vőlegénye Tombácz Árpád. Az unokatestvérnek „hugi" feliratú bögrét vettek, Kriszti horgolt táskát kapott, augusztus 13-án tartandó lakodalmukra pedig konyharuhákat vásároltak.

– Édesapám algyői, Röszkére nősült – mondta Krisztina. – Az Anna-napi búcsú mindig jó alkalom a rokonlátogatásra.

Megállásra késztetett bennünket Nógrádi Ferencné standja. Az asszony egyugyanazon az asztalon árult porcelán kerti törpét, Szűz Mária-szobrot, tengeri kagylókat és szélcsengettyűt.
– Ebben az évben nem volt igazán jó vásárunk. Az emberek sokkal kevesebbet költenek el a búcsúkban, mint korábban – mondta.

A portékákat a nézelődők közül sokan drágállották. Egy háromgyerekes édesanya, Karsai Istvánné a bicikliket mustrálta.
– Nem állok jól pénz dolgában, ezért úgy hiszem, vásárfia nélkül térünk ma haza – összegezte kicsit szomorúan.

A tájház udvarán folk-kocsma működött. Délután fellépett az algyői citerazenekar, majd hintós felvonulás és menettánc vezette fel a néptáncgálát. A IV. nemzetközi megyejáró fesztiválon a hazaiak mellett cseh, svéd, ciprusi, szerb, horvát és lengyel táncosok ropták, műsorukkal zárult az Anna-napi búcsú.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindhalálig dzsessz

Tegnap délelőtt érkezett meg a szegedi Dóm hotelbe George Benson. A turné menedzsere, Billy Heaslip… Tovább olvasom