Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Anna és a kártyák

A szegedi Százszorszép gyerekház játszószigetét azért hozták létre, hogy a gyerekek és a szülők együtt játszhassanak. Az elmúlt hét végén az egyik törzsvendéggel, a két és fél éves Kovács Annával találkoztunk a varázslatos hangulatú pincében.
Kovács Anna anyukájával több mint egy éve rendszeres látogatója a Játékszigetnek. Fotó: Gyenes Kálmán
A szegedi Százszorszép Gyermekház pincéjében működő Játéksziget nem gyermekmegőrző, ellenkezőleg: barátságos hely gyerekek, szülők és nagyszülők közös játékához. Játszani pedig van mivel, hiszen az egyik helyiségben dühöngő várja a fékezhetetlen energiájú apróságokat, a másikban a legkisebbek találnak izgalmas, zenélő, dudáló, nyomkodható játékokat. A zsúros teremben pici székekre ülhetünk, s a kicsi asztalokon játszhatunk: társas- és memóriajátékot. A Macis szobában mesekönyvet nézegethetünk. Egy szinttel feljebb van a tornaterem az örökmozgóknak.

A Játékszigeten szombatonként nagy a forgalom. Az előtérben nagy és kis cipők sorakoznak egymás mellett. A CD-lejátszóból halkan szólnak Halász Judit kedves dalai.

A zsúrszobában egy göndör hajú kislány bohócos kártyákat nézeget elmélyülten. A két és fél éves Kovács Anna törzsvendég a Játékszigeten. – Több mint egy éve járunk ide. Amíg Anna nem volt bölcsődés, hetente jöttünk. Azért hoztam, hogy felkészítsük a bölcsire, közösségben legyen, megtanuljon a többiekkel együtt játszani – mondta Kovácsné Majzik Andrea. Az édesanya a Játékszigetet sokszínűsége miatt szereti: rengeteg játék és könyv van itt, sok olyan, ami esetleg hiányzik az otthoni kínálatból. Cudar, téli időben, vagy esős napokon, amikor játszótérre nem lehet menni, a közös játékra kiváló ez a hely. Kérdeznénk erről Annát is, de ő átszalad a másik terembe, levesz a polcról egy telefont, s fontos beszélgetést folytat valakivel.

Szigetbelépők

A Játékszigetre a felnőtteknek nem kell belépőt váltani, a gyerekek alkalmanként 500 forintért tölthetik itt szombat délelőttjüket, 9 órától 1-ig. Két gyerekkel érkezőknél a belépő ára gyerekenként 400 forint. A 10 alkalmas bérlet 4000-be kerül, kétgyerekesek ezért az árért további 3 alkalommal ingyen jöhetnek. A 3 vagy több gyerekkel járók a 10 alkalmas bérlethez 5 ingyenes belépést kapnak pluszba.

– Igyekeztünk családias légkört kialakítani. Rengeteg készségfejlesztő játékunk van. Figyeltünk arra is, hogy természetes alapanyagból készült játékok kerüljenek a polcainkra. Kevesebb műanyag és nagyon sok fajátékkal igyekszünk vonzóvá tenni a helyet – mondta Boldizsárné Gabi, a gyermekház munkatársa.

Ami egyébként nem csak a gyerekek számára vonzó, a szülők is nosztalgiázhatnak. A könyvespolcon a 30-40-es korosztály gyerekkori könyveit is megtaláljuk: népmesék gyűjteményét, mondókás köteteket. A mi kedvencünk a babakonyha, zománcozott edénykészletével. Itt rendszeresen készül az apróságok irányításával képzeletbeli palacsinta, láthatatlan kávé, és isteni vaníliafagylalt. Spenót szinte sosem, de ezért senki sem haragszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telt ház a szegedi orvosi rendelőkben

A napos, évszakhoz képest meleg időt nemcsak mi szeretjük, de a vírusok és a bacilusok is, amelyek… Tovább olvasom