Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 14°C | 24°C Még több cikk.

Anna Kareninával tele van a padlás

Szeged - A lexikonok eladhatatlanok, az értékálló szakkönyveket, a háború előtti ritkaságokat keresik a vevők az antikváriumokban. És azokat a szépirodalmi műveket, amelyeket kis példányszámban adtak ki. Elfekvő Háború és béke ugyanis minden családban akad.
– Az emberek kezében egyre ritkábban látni ezeroldalas könyveket: betűéhségüket az interneten élik ki. Aki napi 6 órán át a világhálót böngészi, már nem fog hozzá egy szépirodalmi könyv elolvasásához – mondta Chovanecz Balázs, az antikvárium.hu tulajdonosa. Ezért állítják sokan: vége a szépirodalomnak. Chovanecz Balázs szerint ettől még nem kell félni, csak tudomásul kell venni: megváltozott a világ.

Az ország legnagyobb, 300 ezer kötetes internetes antikváriumának tulajdonosa hozzátette: más a kereslet és más a kínálat, mint egy évtizeddel ezelőtt volt. Ha valaki beviszi eladni a Háború és békét vagy az Anna Kareninát, nem kérik, ezért a látszat az, hogy nem kellenek a klasszikusok.

Azokat a könyveket keresik a vevők az antikvárimban, amelyeket nem adtak ki negyvenszer az elmúlt rendszerben – mondja Chovanecz Balázs. Fotó: Karnok Csaba
Azokat a könyveket keresik a vevők az antikvárimban, amelyeket nem adtak ki negyvenszer az elmúlt rendszerben – mondja Chovanecz Balázs. Fotó: Karnok Csaba

– Ezek a klasszikusok tényleg nem „mennek", mert a szocializmusban 50 év alatt 40 kiadást értek meg, óriási példányszámban adták ki őket, tele van velük a padlás. Csak annyit vesznek meg belőlük az antikváriumok, amennyit el is tudnak adni – ezért mindig meg is találhatók a polcokon. Az ellenpélda: a múlt rendszerben Lázár Ervint, Janikovszky Évát, Márai Sándort jó, ha egyszer-kétszer kiadták, az ő műveikből kevés van az országban, nagy irántuk a kereslet. Az internetes oldalnak mintegy 70 országból van megrendelője.

– A háztartások 80 százalékában ott áll a polcokon a Világirodalom remekei sorozat – mondta Dobos Tamás, a szegedi Lazi Könyvkiadó Kft. és a Könyvmoly antikvárium egyik tulajdonosa –, nem csoda, ha ekkora mennyiségű könyv eladhatatlan. Az új könyvek piacán is óriási a kínálat, miközben csökken a kereslet: egy-egy nagy siker mozgatja csak meg időnként a piacot. Nem igaz, hogy nem olvasnak az emberek: James Joyce terjedelmes Ulyssese például népszerű, pedig nehéz olvasmány.

Sláger: a vonatmenetrend

Második világháború vagy 1960 előtti vonatmenetrendekből nagyon sokat el lehetne adni a gyűjtőknek: azért nincs belőlük, mert kidobták őket az emberek. A háború előtti árucikk-katalógusok is a ritkaságok közé tartoznak. Keresettek azok a szakkönyvek, amelyek nem avulnak el, közéjük tartoznak például a filozófiai művek is. Gyorsan „avasodnak" az orvostudományi, a biológiai, a történelmi kézikönyvek, valamint az útikönyvek. A lexikonok szinte eladhatatlanok.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyagba zárt mulandóság

Szeged - Ritka, hogy egy szobrászt egy festő inspiráljon – Fűz Veronika ihlető forrása húsz… Tovább olvasom