Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Annának minden nap akadályverseny

Szeged - Menetrendek, lépcsők, a buszok számozása, kátyúk a járdán: csak néhány dolog, amivel a látássérültek nehezen birkóznak meg, ha közlekedniük kell. Felderítettük a szegedi belváros néhány buktatóját. Ebben Kocsis Anna egyetemista segített bennünket, aki jobb szemére teljesen vak, bal szemére pedig gyengén látó.
– Mondták már a buszsofőrök, hogy hordjak fehér botot, vagy biztosan azért nem látok, mert a szemembe lóg a hajam. A buszok számozását egyáltalán nem látom, így azt is megkérdezték párszor, gondoltam-e arra, hogy szemüveget kellene hordanom. Nem hordok fehér botot, így nem látszik rajtam, hogy látássérült vagyok – meséli Kocsis Anna egyetemista, aki Kecskemétről költözött Szegedre.

Folyamatos a fejlesztés

Pásztor Péter, a fejlesztési iroda munkatársa elmondta, hogy a városban a fejlesztés folyamatos, mindig felmérik, melyek a legfrekventáltabb helyek, és oda helyezik ki a vakok és gyengén látók számára a könnyítő elemeket. Hangjelzővel ellátott csomópont önkormányzati tulajdonban jelenleg 7 van, állami tulajdonban pedig 2. – Mielőtt ezeket és a taktilis sávokat kihelyezzük, mindig kikérjük vak és gyengén látó személyek véleményét, hiszen ők tudják, mi lenne számukra a legnagyobb segítség. Bár a hangjelző készülékek telepítése kapcsán korlátozottak az elhelyezési lehetőségek, mert a közelben lakók nyugalmát zavarják – tette hozzá Pásztor Péter. Kósa János, a Városüzemeltetés munkatársa elmondta, hogy a járdák állapotát folyamatosan ellenőrzik a Környezetgazdálkodás munkatársai, de nagyon sokat támaszkodnak lakossági bejelentésekre. Amennyire a pénzügyi keretük engedi, maradéktalanul kijavítják a hibákat. Hozzátette: a közvilágítást a Démász ellenőrzi szintén főként lakossági bejelentés alapján, amelyek sokat segítenek.


Gyermekkorában egy autoimmun betegség következtében folyamatosan romlott a látása, mára jobb szemével egyáltalán nem lát, bal szemére pedig gyengén látó. Elmondta: fehér bot használata az „alig látó" fokozattól szokás, így nála még nem indokolt. Nagyon erős nagyítót használ, hogy el tudja olvasni a menetrendeket, de a buszok számozását sajnos így sem látja, sokszor van szüksége segítségre.

Annának minden nap akadályverseny. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Megosztotta lapunkkal, hogy mi az a néhány buktató, amin javítana Szegeden. Hasznos lenne, ha hangos utastájékoztatókat helyeznének ki, vagy sűrűbben ellenőriznék a járdák kátyúit, mert ezek nagyon veszélyesek lehetnek. Elmondta, hogy néhány helyen a közvilágítás is nagyon gyenge – például a Petőfi Sándor sugárúton –, és sokkal jobb lenne, ha a buszok és trolik száma, valamint a gyalogátkelőnél kihelyezett lámpák fénye sokkal erősebb, rikítóbb lenne. A jelzőlámpák hangos jelzését és a megállóban található taktilis sávokat viszont kifejezetten jónak értékeli.

– Az Anna-kútnál az egyik zebránál kissé hepehupás az út. Lehet, hogy ezt a látó emberek nem érzékelik, de én már többször elestem ott. Mindennap befáslizom a bokámat, hiszen sokszor történik ilyen eset, így már megelőzöm a bajt. A betegség nagyon kreatívvá tesz. Például a digitális utastájékoztatót le szoktam fotózni, rázoomolok a telefonommal, és azt nézem meg a nagyítómmal – mondja mosolyogva Anna.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél millió lehet a büntetés illegális szemetelésért

A Hargitai utca ügyében most 29 eljárás indult. Tovább olvasom