Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Anonim szerencsejátékosok klubja

Szerencsejáték-függők számára indítottak anonim foglalkozást Szegeden, a Tátra téri templomban. Hasonló klub az országban csak néhány városban működik, pedig a tapasztalatok szerint nagy szükség lenne rá.
Fotó: Frank Yvette
Az alkoholizmusról ma már mindenki jól tudja: betegség. Ha máshonnan nem, a filmekből az is köztudott, hogy az ital rabjai számára ma már nem csupán a gyógykezelés, hanem az anonim alkoholisták klubja is rendelkezésre áll, hogy tapasztalatcserével és egymás bátorításával könnyebben túljussanak függőségükön.

Szenvedélybeteggé azonban nem csak az alkohol miatt válhat valaki: a túlzásba vitt szerencsejáték ugyanúgy a mélybe taszíthat családokat, mint a sör, a bor és a pálinka. Ráadásul leállni vele egy idő után ugyanolyan nehéz, mint az italozással. A játékfüggőket azonban többnyire ma még csak gyógyszeresen kezelik, az öngyógyító csoportok még nem indultak be. Ezt a hiányt pótolja a szegedi Névtelen Szerencsejátékosok Klubja, amelynek foglalkozásait szerdánként délután 5 órától tartják a Tátra téri templomban.

A klub vezetője maga is gyógyult szerencsejátékos, így tisztában van a függők napi problémáival. Sorstársai előtt szívesen felvállalja múltját, a nyilvánosság előtt azonban anonimitást kért. Mint elmondta: az ingyenes foglalkozásokon bárki részt vehet, a tagság egyetlen feltétele, hogy az illető komolyan vágyjon a leszokásra. – A gyűléseknek mindig van meghatározott témája, de a résztvevők arra is lehetőséget kapnak, hogy megvitassák az előző gyűlés óta történt sikereiket vagy kudarcaikat. Kikötés azonban, hogy csak saját történeteiket oszthatják meg másokkal, a többieket pedig soha nem kritizálhatják.

A klub működése egy olyan programon alapul, melyet 1957-ben Amerikában dolgoztak ki, és ott azóta is nagy sikerrel alkalmazzák. Budapesten már beindultak és sikeresek ezek a foglalkozások, a szervezők tehát remélik, hogy itt is lesz igény rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyollós szűzleányok és a drága fehér tea

Tanulságos megvizsgálni: az élelmiszer-szakboltok vagy a bevásárlóközpontok tudnak-e többet, jobbat… Tovább olvasom