Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Antibolsevista röplaptól Etelkáig: 610 ritkaságra lehet licitálni a 13. szegedi könyvárverésen

Szeged - Hazai aukciókon ritkán előforduló munkákra, kézzel írt naplóra és antibolsevista röplapgyűjteményre is lehet licitálni a 13. szegedi könyvárverésen.
Szakemberek szerint az elmúlt évek legerősebb és legszínesebb anyagát sikerült összeszedniük a szervezőknek a 13. szegedi könyvárverésre. 610 tétel kerül kalapács alá – tudtuk meg Jakó Csabától.

A Dekameron antikvárium vezetője kiemelte Dugonics András Etelka című prózai regényének két kötetből álló 1788-as első kiadását. A mű hazai aukciókon eddig csak elvétve fordult elő. Ugyanilyen ritkaságnak számít Madách Imre Az ember tragédiája című alkotásának 1868-ban napvilágot látott első kiadása, amely soha nem került kereskedelmi forgalomba: a Kisfaludy Társaság tagjai kapták meg tiszteletpéldányként. Legmagasabb kikiáltási árról Shakespeare 1864–1878 között megjelent magyar nyelvű, 6 kötetes sorozata indul: 100 ezer forint a kezdő licit.

– Az elmúlt évek gazdasági helyzetéhez kellett igazítanunk a kikiáltási árakat. Tapasztalataink szerint az igazi ritkaságok mégis elérik valós áraikat az aukción – mondta Jakó Csaba.

Minden eddiginél több, zömében XIX. századi szegedi helytörténeti alkotásért lehet majd emelgetni a tárcsákat: a 60 tétel közül kiemelkedik egy kézzel írt napló, amelyet gazdája 1810-től 1848-ig vezetett. Ekkor – a szöveg tanúsága szerint – kényszersorozás után Ausztriába hívták be katonai szolgálatra. A naplóban a pálinkafőzésen keresztül a szegedi szenátorok névsorán át a magyar szabadságharcig számos témában elevenedik meg a múlt.

Külön blokkban szerepelnek a régi aukciók slágerkönyvei, a szakácsművészettel, vadászattal és utazással kapcsolatos művek. Idén először a magyar avantgárd – benne Kassák Lajos számos művével és a dadaista költők munkáival – is külön tételként szerepel. Várhatóan a Magyar Tanácsköztársaság idején íródott Antibolsevista röplapok, falragaszok gyűjteményére is nagy lesz az érdeklődés: birtoklásáért 1919-ben még halálbüntetés járt. Az aukciót november 12-én 10 órától tartják a Magyar Tudományos Akadémia szegedi központjának dísztermében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három kérdés, aki válaszol: Ilan Mor izraeli nagykövet

Ezúttal Ilan Mort, az új izraeli nagykövetet kérdeztük, aki szombaton az őszi zsidó kulturális fesztiválon tartott izraeli vacsoraest vendégeként érkezett először Szegedre. Tovább olvasom