Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Antonio feje a vadállat szájában

Szeged - Letépték a szemhéját, megharapták a fejét, és szinte minden játék alkalmával megkarmolják – Antonio, a Budapest Nagycirkusz állatidomára mégsem fél nagymacskáitól.
– Minden alkalommal, amikor beteszem a fejemet az oroszlán szájába, arra gondolok: talán ez a kép az utolsó, amit életemben látok. Mégsem félek, annak ellenére, hogy több balesetem is volt már. Az egyik tigris például leszakította a jobb szemhéjamat. Kétórás műtéttel megmentették. Máskor az oroszlán összeszorította a fejemet – egy hétig csak levest tudtam enni. De szinte mindennaposak az új sérülések: egy-egy karmolás- vagy harapásnyom – mutatta karján a kék-zöld foltokat Antonio, a Budapest Nagycirkusz 29 éves állatidomára, akinél tegnap délután vendégeskedtünk. Az SZVSE-pályán felállított cirkuszsátor mellett sorakoznak az állatokat tároló pótkocsik – egyikükben három oroszlán és két szibériai tigris lakik, melyek közé Antonio úgy lépett be a fotó kedvéért, mintha csak öt házimacskát készülne megszeretgetni. A 250 kilós, két lábra állva több mint két méter magas vadállatok pedig úgy dörgölőztek hozzá, mint perzsacicák a gazdijukhoz. Doromboltak, az orrukat a keze alá dugták, hagyták, hogy meghúzza a farkukat, s néha-néha úgy meglökték a 110 kilogrammos, csupa izom fiatalembert, mintha csak egy rongybaba lenne.

A fővárosi nagycirkusz állatidomára, Antonio úgy játszadozott az oroszlánnal, mint más a macskájával. Fotó: Karnok Csaba
A Budapest Nagycirkusz állatidomára, Antonio úgy játszadozott az oroszlánnal, mint más a macskájával.
Fotó: Karnok Csaba

Antonio öt hónapos korukban vette magához az oroszlánokat. A tigrisek valamivel később kerültek a csapatba. A fiatalember saját lakókocsijában nevelte a kölyköket, a guruló otthonon ezért kisebb változtatásokat kellett végrehajtani. Minden bútort kipakoltak belőle, amit a kis vadmacskák szétszedhettek volna. A kocsi háromnegyed részén éltek az állatok, csak egy kis hálószoba maradt a férfinak. A tekintélyt kiharcolni több évébe került. Az idomítást Amerika legnagyobb cirkuszában, a Ringling Brothersben tanulta Gunther Gebel-Williamstől. Bár a férfi fiának is próbálta átadni a szakmai titkokat, Antonio szerint ő „nem értett az állatok nyelvén", hiányzott belőle az, ami a Budapest Nagycirkusz oroszlánszelídítőjében megvan: nem fél.

Legveszélyesebb mutatvány

Antonio a műsor alatt nyakába veszi az egyik 200 kilós oroszlánt, és körbesétál vele a porondon. A legveszélyesebb mutatvány: az idomár bedugja a fejét az egyik „macska" szájába. Ha ugyanis a „cica" egy fadarabot, csirkehúst vagy bármi mást a pofájába kaparint, azt a zsákmányának tekinti, többet nem engedi el. A lélegzetelállító produkciót már csak ezen a héten nézhetik meg az érdeklődők. Hétköznap 18 órától, szombaton 15 és 18 órától, vasárnap pedig csak 15 órától. Aki a szegedi előadásokról lemaradt, az május 1-je és 3-a között Hódmezővásárhelyen nézheti meg a produkciót.

Olvasóink írták

  • 2. csanyiv 2009. április 18. 01:06
    „Hát ezek már csak ilyen drabálisak (bár a szibériai még inkább)!”
  • 1. IVY 2009. április 16. 13:42
    „DRABÁLIS EZ A JÓSZÁG!!!!!!!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telekfüggők a szegedi lakásárak

Szeged - Három dolog határozza meg egy telek értékét: a hely, a hely és harmadszor is a hely. Ezen alapigazság miatt Újszeged és a szegedi belváros telkei a legdrágábbak. Tovább olvasom