Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Anubisz isten söre folyik a fáraó-kiállítás megnyitóján a Fekete házban

A most nyíló tárlaton a kétezer éves egyiptomi múmia mellett gyermekszarkofággal és egy Tutanhamon-gyűrűvel is találkozhatnak az érdeklődők.
Anubisz egyiptomi isten sörével köszöntik az új fáraó-kiállítást a Fekete házban: a különleges nedűt A fáraók Egyiptoma című kiállítás második helyszínének megnyitóján kóstolhatják meg a résztvevők május 9-én, pénteken 17 órakor. A Fekete házban nyíló tárlaton a kétezer éves egyiptomi múmia mellett gyermekszarkofággal és egy Tutanhamon-gyűrűvel is találkozhatnak az érdeklődők.

Fotó: Móra Ferenc Múzeum
Fotó: Móra Ferenc Múzeum

Anubisz isten söre fog folyni a szegedi fáraó-kiállítás második helyszínének megnyitóján: a május 9-i esemény alkalmából bárki megkóstolhatja azt a különleges italt, mely eredeti egyiptomi recept alapján készült. Az ókori egyiptomiak életében nagyon fontos szerepet játszott a sör: kőkorsókból szalma- vagy nádszállal szívták ki, a gyógyításban is használták, egy monda szerint pedig Ré főisten a sör segítségével mentette meg az emberiséget.

Fotó: Móra Ferenc Múzeum
Fotó: Móra Ferenc Múzeum

„Az egyiptomi múmia – A balzsamozás terme" címmel megnyíló kiállításon az egyiptomi mumifikálás, orvoslás és írás titkait ismerhetik meg az érdeklődők. A Fekete ház kiállításán egy kétezer éves férfimúmia mellett állati múmiák, gyermekszarkofág és egy Tutanhamon-gyűrű is szemlélteti majd a balzsamozás rejtélyeit. Emellett kiderül, mit jelentenek a különböző hieroglifák, hogyan is néz ki a Rosette-kő, valamint különböző ókori íróeszközöket is kipróbálhatnak az érdeklődők. Az orvoslást bemutató termekben kiderül, hogyan használták a kígyómérget, miképpen hatott az álomterápia, milyen részekből állt a termékenység-kultusz és hogyan zajlott a születés az ókori Egyiptomban.

Fotó: Móra Ferenc Múzeum
Fotó: Móra Ferenc Múzeum

A megnyitón köszöntőt mond az egyiptomi nagykövetség képviselője, valamint táblagépeket ad át a kiállítás szponzora, az Acer Magyarország munkatársa múzeumpedagógiai célokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad a gyertya

Marad a gyertya és a teknő abban a hat ásotthalmi tanyában, amely villanyra nyert 22 milliót pályázaton. Tovább olvasom