Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Anyagi gondokkal küszködnek az iskolai bibliotékák

Szeged - Egyre nehezebb helyzetbe kerülnek az iskolai könyvtárak: évek óta nincs pályázati lehetőség állománygyarapításra. Pedig az új könyvekre nagy lenne az igény: szünetekben rendre megtelnek az általános és középiskolai bibliotékák.
– A Csongrád Megyei Közoktatási Közalapítvány sajnos évek óta nem ír ki pályázatot az iskolai könyvtárak számára állománygyarapítás céljából, pedig ez volt a legjobb forrásunk. Az iskolák méretétől függött, mennyi támogatást kaphattak. Mi közel 300 ezer forintot nyertünk évente. Nagy szükségünk van a támogatásra, hiszen ha azt akarjuk, hogy olvasók legyenek a gyerekek, szükség van új könyvekre. Nem lehet a régi, rongyos, elavult olvasmányokból tanítani, vagy olvasóvá nevelni őket. Ha a gyerek nem találja meg a friss kiadványokat a könyvtárban, akkor nem is fog bejönni – fogalmazott Csüllögné Bogyó Katalin. A Könyvtárostanárok Egyesületének elnökségi póttagjától megtudtuk: az iskolák saját költségvetésükből különíthetnek el pénzt állománygyarapításra. Ám szűkös a keret, hiszen a legtöbb intézmény anyagi gondokkal küzd. Az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolája – ahol Csüllögné Bogyó Katalin könyvtáros tanár – például kihasználja a lehetőségeket: ha a Somogyi-könyvtárral vagy az SZTE Egyetemi Könyvtárral tudnak együtt pályázni. Emellett figyelik az online webáruházak kedvezményes kínálatát, egyes könyvesboltoktól pedig jutányos áron, 20–25 százalék kedvezménnyel vásárolhatnak.

Nem lehet elég korán kezdeni az ismerkedést. Könyvtárhasználati óra az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolájában az SZTE Óvoda nagycsoportosainak. Fotó: Karnok Csaba
Nem lehet elég korán kezdeni az ismerkedést. Könyvtárhasználati óra az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolájában az SZTE Óvoda nagycsoportosainak. Fotó: Karnok Csaba

Lájkolják a könyv illatát

Ma már szinte nincs olyan gyerek, aki ne regisztrálna valamelyik internetes közösségi oldalon. Az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolája könyvtára is haladt a korral: Csüllögné Bogyó Katalin könyvtáros tanár regisztrálta a könyvtárat. Ezenkívül honlapot is üzemeltet és blogot ír. – A gyerekek oda vannak a számítógépért, de ez a korosztály még nem vevő az elektronikus könyvekre. Nincs is annál nagyobb öröme egy könyvtárosnak, mint amikor a gyerek bejön, megszagol egy könyvet, és megállapítja, hogy milyen csodás illata van.

Az új kötetek beszerzésekor figyelembe veszik a diákok kérését. Nyitottak egy kívánságfüzetet, a gyerekek ebbe írhatják fel, mit szeretnének olvasni. A kisebbek kedvencei Thomas Brezina, Geronimo Stilton, Bartos Erika és Berg Judit könyvei. Olvasásnépszerűsítő kampányként kortárs szerzőket is meghívnak az iskolába: járt már náluk Böszörményi Gyula, a meghívandók listáján szerepel Lackfi János, Berg Judit, Grecsó Krisztián és Varró Dániel is. Nem csoda, hogy a 900 tanuló közül 500-an járnak a könyvtárba.

Hasonlóan jó a helyzet a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Gábor Dénes Szakintézményében: a diákok 80 százaléka könyvtárlátogató – tudtuk meg Balla-Mustos Mónika könyvtárostól, aki egyben az iskola németnyelvtanára is. A pedagógus elmondta: a középiskolások Rejtő Jenő, Paulo Coelho, Wass Albert és Szabó Magda könyveit viszik haza leggyakrabban, de sűrűn veszik le a polcról a kötelező olvasmányokat és a tankönyveket is. Azok a tanulók ugyanis, akik nem tudták megvenni, vagy elvesztették tankönyvüket, a könyvtárból pótolhatják.

– Állományunkat leggyakrabban tankönyvekkel gyarapítjuk, mert erre van a legnagyobb szüksége a rászoruló diákoknak. Elég akkor visszahozniuk a köteteket, amikor már nem tanulnak belőle, vagy az érettségi után – magyarázta Balla-Mustos Mónika, akitől megtudtuk: az összevont intézmény minden évben „Kutakodó könyvtáros versenyt" hirdet a tanulóknak, amely rendszerint egy olvasmányhoz vagy szerzőhöz kapcsolódik – így népszerűsítik az olvasást.

Olvasóink írták

 • 3. CsImre 2011. november 08. 19:29
  „Szomorú, hogy a új nemzedékek olvasóvá nevelésére nem jut elég pénz. A jövő értelmisége nő ki ezekből az iskolákból, és az olvasónak lenni nem csak annyit jelent, hogy haladni végig a sorokon.”
 • 2. fili-busz 2011. november 08. 15:05
  „"a diákok 80 százaléka könyvtárlátogató - tudtuk meg Balla-Mustos Mónika könyvtárostól,"
  Helyes! Csak így tovább! Gratula a könyvtárosnak!

  "Lájkolják a könyv illatát"

  M is lájkoljuk a DM-t, hogy lájkolja a lájkolni valót viszont nem lájkolja a helyes magyar beszédet!
  :-(”
 • 1. deszkás 2011. november 08. 11:52
  „moderálva offtopic”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M43: kilométerenként kétmilliárdba került

Az első nyomvonaltervtől a Szeged–Makó szakasz áprilisi forgalomba helyezésig 18 év telt el. Tovább olvasom