Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Anyagtudományi kutatás az SZTE-n

Többféle környezeti paraméter (például hőmérséklet, nyomás, a levegőbeli veszélyes, illetve mérgező gázok mennyisége) párhuzamos vizsgálatára alkalmas, szén nanocsövekből álló szenzorok kifejlesztésére indult kutatási program a Szegedi Tudományegyetemen.
Többféle környezeti paraméter (például hőmérséklet, nyomás, a levegőbeli veszélyes, illetve mérgező gázok mennyisége) párhuzamos vizsgálatára alkalmas, szén nanocsövekből álló szenzorok kifejlesztésére indult kutatási program a Szegedi Tudományegyetemen. Az Európai Unió által támogatott hároméves projekt legfontosabb újítása az, hogy a szenzorelemek a mérendő környezeti paraméterek változásainak megfelelően folyamatosan hangolhatók, ezáltal ugyanaz a modul sokféle feladatra lesz alkalmazható. Ez lehetővé teszi az olcsóbb tömeggyártást, vagyis a nanotechnológiai szenzorfejlesztések megjelenhetnek a mindennapi élet területein is.

Az anyagtudományi és nanotechnológiai kutatások újabb fejezetét megnyitó megaprojekt teljes költségvetése 1,35 millió euró; megvalósítása a szegedi egyetem alkalmazott és környezeti kémiai tanszéke irányításával működő, egy USA-beli magánegyetem, egy sikeres finn mikroelektronikai vállalkozás, egy német kutatóintézet, egy spanyol és egy finn egyetem részvételével létrejött konzorcium feladata. A Kiricsi Imre tanszékvezető egyetemi tanár koordinálásával, illetve Kónya Zoltán egyetemi docens és Kukovecz Ákos egyetemi adjunktus irányításával végzett munkában részt vesz az SZTE fizikus tanszékcsoportja is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha lassan is, de megújul a felsővárosi templom

Majdnem egy évig húzódott a felsővárosi templom tetőfelújítása, mert a kivitelező szerződést… Tovább olvasom