Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Anyakönyvi kivonat – diplomához

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán születési anyakönyvi kivonatot kérnek a hallgatóktól a beiratkozáshoz. Az okmányt egészen a tanulmányok befejezéséig ott tartják. Az adatvédelmi ombudsman hivatala értelmetlennek, fölöslegesnek és törvénysértőnek tartja a gyakorlatot. Az egyetemisták nem értik, miért tárolja anyakönyvi kivonatukat a kar.
A hallgatók beiratkozásához a szegedi egyetemen általában személyi igazolványt és a középiskolai (vagy felsőfokú) végzettséget igazoló okmányt kérnek. A karok többségén a jelentkezési laphoz csatolt bizonyítványok fénymásolata elég. A hitelességet úgy szokták ellenőrizni, hogy a beiratkozásnál összevetik az eredeti és a fénymásolt példányokat. Van ugyan, ahol bekérik az eredetit is, azokat azonban a tanévkezdés után néhány héttel visszaadják a hallgatóknak.

A gyógyszerésztudományi karon azonban más a szokás. Személyi igazolvány helyett a születési anyakönyvi kivonat eredetijét kérik a diákoktól, amit egészen addig benntartanak, amíg a hallgató nem kapja meg a diplomáját. A dékáni hivatal vezetője a furcsa, mégis évek óta bevett gyakorlatot azzal magyarázta, hogy a diplomákat nem a beiratkozási adatok, hanem az anyakönyvi kivonat alapján állítják ki.

Nem értik

Az egyetemisták nem értik, miért tárolja anyakönyvi kivonatukat a kar. Egy gyógyszerészhallgató – aki retorziótól tartva nem vállalta teljes nevével a megszólalást – úgy vélte, fölösleges bekérni az iratokat. Mint mondta, nagyon kíváncsiak lennének az intézkedés okára.
Az ötödéves Kiss Éva lejárt személyi igazolványát szerette volna megújíttatni, amelyhez ki kellett volna kérnie a közokiratot a kartól, de éppen nem volt Szegeden. Végül a helyi okmányiroda és a szülővárosa közti körülményes egyeztetéssel jutott hozzá az új személyihez. Csoporttársának pedig ahhoz kellett az okmányt kikérnie, hogy megtarthassa az esküvőjét.

Lantos Ilona hozzátette: a gyakorlat az új felsőoktatási törvény miatt változni fog, de annak végrehajtási rendelete még nem jelent meg, így addig ők sem tehetnek semmit. Arra azonban nem sikerült választ találni, jelenleg miért van szükség az arckép nélküli okmány használatára – mint ahogy arra sem, miért tartják az egyetemi karon öt évig. A vezető elmondta: ha valakinek szüksége van az anyakönyvi kivonatra, odaadják neki – később azonban vissza kell vinniük. Megnyugtatásul hozzátette: az okmányokat elzárva tartják, és csak a tanulmányi előadók férhetnek hozzá, így nem valószínű, hogy bárki is visszaéljen a hallgatók személyes adataival.

Az adatvédelmi biztos hivatalának főtanácsosa, Trócsányi Sára ezt máshogyan látja. Mint elmondta, fölösleges és alkalmatlan a születési anyakönyvi kivonat egy diploma kiállításához: olyan adatokat tartalmaz az okmány, amihez nincs köze az egyetemnek – az azonosításhoz szükséges fénykép ugyanakkor nincs rajta. Így a célhoz kötött adatkezelésnek nem felel meg a kar gyakorlata. Hozzátette: a személyi igazolvány kétséget kizáróan bizonyítja a személyazonosságot, tehát az tökéletesen megfelel a kar céljainak. Szerinte az okmány visszatartása is erősen kifogásolható.

Szerettük volna megtudni az egyetem jogi osztályának véleményét is, tegnap azonban nem találtunk olyan tisztségviselőt, aki tudott volna nyilatkozni az ügyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alapkőletétel és avatási dömping a kampányban

Jelenleg több olyan beruházás tart a finisnél Szegeden, amelyet a választási kampányban adnak át.… Tovább olvasom