Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Anyegin Netrebkóval a MET-ből

Szeged - A Belvárosi moziban szombaton 18.55-től az Anyeginnel kezdődik a New York-i Metropolitan Opera idei élő közvetítéssorozata. A Csajkovszkij-opera címszerepét a lengyel Mariusz Kwiecien, Tatjanát az orosz szopránsztár, Anna Netrebko énekli.
Anna Netrebko fellépése tartotta lázban a New York-i Metropolitan Opera szeptember 23-i évadnyitó Anyegin-bemutatóján az amerikai operarajongókat. Az orosz díva volt az első olyan szoprán a Met történetében, aki sorozatban harmadszor énekelte a szezont indító előadás főszerepét. Tavaly A szerelmi bájital Adinájaként, 2011-ben pedig a Boleyn Anna címszerepében lépett színpadra a világ legrangosabb dalszínházának szezonnyitó előadásán. A premier kapcsán az amerikai sajtó felidézte: Netrebko 2002-ben Prokofjev Háború és békéjében debütált a Metben, akkor is anyanyelvén énekelt, és – több olasz bel canto opera után – most ismét oroszul szólalt meg. Tavasszal Bécsben már bemutatkozott az Anyegin Tatjanájaként; mint elmondta: nem könnyű egy 21. századi temperamentumos nő személyiségétől ennyire eltérő figurát életre kelteni. A Met felkérte a következő évadra a Figaro házasságában a Grófné szerepére, de Netrebko azzal hárította el az ajánlatot, hogy már nem tartja magát Mozart-énekesnek. Az utóbbi időben egyre több Verdi-szerepet énekel, néhány hónapja jelent meg a 200 éve született nagy olasz komponista népszerű áriáiból készített önálló albuma. A CD óriási siker lett, a szakembereket is meglepte, hogy Ausztriában a nyár végén hetekig vezette a lemezeladási toplistát, amelynek élén csak könnyűzenei felvételek szoktak lecövekelni. Nemcsak a szomszédban ért el előkelő helyezést a Verdi-album: Németországban 6., Dániában 8. lett, Oroszországban pedig az iTunes lista élére került.

Anna Netrebko. Fotó: DM/DV
Anna Netrebko.
Fotó: DM/DV

A Met új Anyegin-előadását Valerij Gergiev vezényletével Deborah Warner állította színpadra, rendezését a Sunday Telegraph kritikusa az érzelmek és a látvány állandó impulzusaira épülő produkcióként méltatta, és kiemelte, hogy érzékletesen mutatja be a provinciális vidéki élet és a dekadens kozmopolita társadalmi réteg hanyatlását. Lenszkij szerepében a kiváló lengyel tenoristát, Piotr Beczalát láthatja a közönség, aki már Des Grieux lovagként és Mantuai hercegként is meggyőzte tehetségéről a Met-közvetítések nézőit. A címszerepet is egy népszerű lengyel baritonista énekli: Mariusz Kwiecient korábban Don Giovanni és Malatesta szerepében láthattuk a sorozatban. Gremin herceget Alekszej Tanovickij, Olgát Okszana Volkova alakítja.

A Belvárosi mozi 2009-től közvetíti a Met előadásait. A most induló, 5. évadban 10 előadást, köztük 6 új produkciót tekinthetnek meg a műfaj szegedi hívei. A klasszikus szerzők – Verdi, Puccini, Mozart, Rossini – mellett olyan komponisták – Csajkovszkij, Dvorák, Sosztakovics, Borogyin – műveit is, akik eddig nem szerepeltek a sorozatban. Az élő közvetítéseket idén már 64 országba sugározzák a Metből műhold segítségével, így több millió ember élvezheti egyszerre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három kérdés Galló Istvánnénak, a Pedagógusok Szakszervezetének elnökének

3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Tovább olvasom